Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki serginin açılışına, Vali Ahmet Hamdi Nayir, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, daire müdürleri ve kursiyerler katıldı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Kutlu sergi açılışında bir konuşma yaptı. Kutlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bir ulusun kültürel değerlerini en iyi yansıtan unsurların başında el sanatları gelir. Toplumların sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını anlamak için el sanatlarına bakılır. El dokumaları yüzyıllar boyunca desenleri ve dokuma yöntemleriyle kuşaktan kuşağa aktarılmıştır.


Teknolojik gelişmeler ve kentleşme insan yaşamım birçok yönden etkilemektedir. Geçmişte hemen herkesin kendi eliyle ürettiği geleneksel sanat ürünleri varken günümüzde el sanatlarıyla ilgilenen kişilerin sayısı bir hayli azalmıştır. Bilecik ili ve köylerinde El Dokumacılığı 1960 yılına kadar yapılmıştır. Ancak 1960 yılından günümüze kadar fabrikasyon üretimden dolayı el dokumacılığı önemini yitirmiştir.


Ancak, el sanatları kültürleri yaşatan en önemli öğelerden biri olduğu için bu sanatlara gereken önemin verilmemesi, kültürel değerlerin yok olması demektir. Bu nedenle ilimizde de geçmiş yıllarda herkes tarafından her evde yapılan el dokumacılığının tekrar yaşatılması için de bu alanda üretim yapılması, bu işi profesyonel olarak yapan kişilerin yetiştirilmesi ve eğitilmesi gerekir.


Unutulmaya yüz tutmuş olan geleneksel el sanatlarımızdan birisi olan el dokumacılığının yeniden canlandırılması için, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu öğrenme Genel Müdürlüğü, Bilecik Valiliği, Bilecik Belediye Başkanlığı ve Bilecik Milli Eğitim Müdürlüğü girişimimize destek vermiş ve gelişimi sağlanmıştır.

Bilecik’ e bağlı köylerde yöresel el dokumalarının, desenlerin, motiflerinin, varsa yöresel adlan ile beraber incelenmesi, orijinal veya orijinale en yakın ürünlerin elde edilmesi için araştırmalar yapılmaktadır.

Geleneksel el dokuma atölyelerimiz de pamuk, yün, keten, floş ve ipek ipliklerinden yöresel ve sanatsal dokuma ürünleri elde edilmektedir. El dokumacılığı yeniden canlandırılarak geçmişten günümüze bir köprü oluşturulmaktadır. 2013 yılında kurulan Döner Sermaye İşletmesi ile Halk Eğitim Merkezinde kuniyerierimizm dokuma ürünleri üreterek aile ekonomisine katkıda bulunmaları sağlanmaktadır."


Kutlu’nun konuşmasının ardından Vali Nayir sergi açılışını gerçekleştirdi. Açılış sonrasında Nayir sergiyi dolaşarak kursiyerler tarafından yapılan el dokumaları hakkında bilgiler alırken, kursiyerlere katılım belgelerini verdi.

 

Editör: TE Bilişim