Bilecik Belediyesi, bilecikhaber.com adlı internet haber sitesinde ve Sakarya Gazetesi’nde yeralan “Ramazan Ayında Mescit Kapatan Bilecik Belediyesi, şimdi de Cami İnşaatını Mühürledi!’’ başlıklı haberin doğru olmadığına ilişkin sert açıklama yaptı.

“Belediye Başkanlığı olarak, vatandaşlarımızın yalan haberlerle yönlendirilmek istenmesini kınıyoruz” denilerek, kanun maddeleri ile sert şekilde açıklamada bulunuldu.

Bilecik Belediye binasındaki Mescidin ilk günden bu yana açık olduğu, abdesthanenin de daha büyük ve sağlıklı hizmet verebilecek şekilde yeniden yapıldığının belirtildiği açıklama şöyle:

Belediye Başkanlığı olarak, vatandaşlarımızın yalan haberlerle yönlendirilmek istenmesini kınıyoruz. Haberde geçen ‘’Ramazan ayında Belediye mescidinin kapatıldığı’’ şeklindeki ifade doğru değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 15 Mart - 12 Haziran 2020 tarihleri arasında uygulanan cami ve mescitlerin kullanımının kısıtlanması kararı üzerine mescidimizde de cemaatle namaz kısıtlanmış, 24 Nisan - 23 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki Ramazan ayı boyunca da bu kısıtlamalar sürmüştü.

Salgının kontrol altına alınabilmesi için, haklı olarak uygulanan bu kısıtlamaların uygulanması kararını belediyemiz değil, Diyanet İşleri Başkanlığı vermiştir.

Haberdeki beyanın aksine, Belediye mescidi hâlâ hizmet vermektedir. Mescidin tamamlanması ile birlikte ilgili fotoğraf ve görselleri kamuoyunun bilgisine sunacağız. Ayrıca ilgili yayın organı muhabirleri ve merak eden vatandaşlarımız da mescidimizi ziyaret ederek, yerinde görebilir.’’

“CAMİ İNŞAATINDA ORTAYA ÇIKABİLECEK BİR KAZANIN SORUMLUSU KİM OLACAK?’’

Belediye Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ilgili yayın organlarında yer alan “Cami inşaatının durdurulması’’ haberi hakkında ise şunlar kaydedildi:

Cami inşaatı, alanda şantiye şefi bulunmadığı için durdurulmuş, ancak iyi niyetle yaklaşılarak her hangi bir mühürleme işlemi yapılmamıştır.

Burada keyfi bir uygulama söz konusu değildir. Bir inşaat alanında şantiye şefi bulunması yasal olarak şart olduğu kadar, iş güvenliği ve sağlığı açısından gerekli ve önemlidir. Şantiye şefi olmayan bir cami inşaatında meydana gelecek bir can kaybının sorumlusunun kim olacağı sorusu oldukça önemlidir.

Konu ile ilgili olarak 9/5 1985 tarih ve 18749 sayılı resmi gazetede yayımlanan 3194 sayılı İmar Kanunu’nda tüm gereklilikler açıkça yazılmıştır.’’

Yapılan açıklamada yalan haberler ile kamuoyunun yanıltılmasının gazetecilik ilke ve esaslarına aykırı bir durum olduğunun altı çizilerek, gazetecilik ilke ve sorumluluğu gereği bir haber yapılmadan önce ilgili kurum ve yetkililerden bilgi almak ve haber yapılacak konunun doğrulundan emin olmanın önemi hatırlatıldı.

Editör: TE Bilişim