Orman ve Su İşleri Bilecik Şube Müdürü Nezir Ayhan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda; Bilecik Belediye Başkanlığı Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü ve Bilecik Belediyeler Birliği Turizm Koordinatörü Serkan Bircan, Bilecik Doğa Sporları Genel Sekreteri Funda Tellici, Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serhat Bingöl ve Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burçin Sönmez konuşmacı olarak katıldı.

Bilecik Belediye Başkanlığı’nın en başarılı isimlerinden Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü ve Bilecik Belediyeler Birliği Turizm Koordinatörü Serkan Bircan, Belediye’nin stratejik eylem planıyla 700 bin ziyaretçi elde ettiklerini ve hedeflerinin 1 milyon ziyaretçi olduğunu kaydetti. Bilecik’i tanıtma noktasında basın ve yayın faaliyetleri anlamında başarılı çalışmaların başında olan Bircan, son 5 yılda turizmin önemli bir artış gösterdiğini dile getirdi.

BİLECİK BELEDİYELER BİRLİĞİ TURİZM KOORDİNATÖRÜ BİRCAN:

''HEDEFİMİZ 1 MİLYON TURİST'

BEBKA projesi ile gerçekleştirilen stratejik eylem planına göre turizm anlamında 5 yıldır bir çalışma yürütüldüğünü söyleyen Bircan, “Kalkınma Ajansımızın gerçekleştirmiş olduğu proje ile ilgili turizm stratejik eylem planı oluştu. Bu stratejik eylem planımıza göre de yaklaşık 5 yıldır bu çalışmalarımızı turizm noktasında yürütüyoruz. Başlamış olduğumuz turizm alanı ile alakalı olarak stratejik olarak analizlere baktığımız zaman yılda 15 bine yakın ziyaretçimiz bulunmaktaydı. Şuan ise yaklaşık 700 bine ulaştı. Bu Bilecik için hakikaten çok değerli bir sayı. Stratejik eylem planı doğrultusunda da yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde hedefimiz 1 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmak. Bilecik’i bu anlamda Marmara’nın incisi olarak adlandırıyoruz. Osmanlı’nın kuruluş şehri, birçok medeniyet ve uygarlığa başkentlik yapmış bir şehir. M.Ö yaklaşık 7 binli yıllara kadar tarihinin bu zamana kadar devam ettiği öngörülüyor. Biz de Bilecik Belediye Başkanlığı olarak yapmış olduğumuz çalışmaları stratejik eylem planımız doğrultusunda ilerlettik. Destinasyon projeleri kapsamında da ilk başta rotalarımızı, turizm alanlarımızı ve fizibilitelerimizi gerçekleştirdik. Bunu birçok kurumumuzun da destekleri ve himayeleriyle performans değerlendirmelerini ve yıllık bazda yapılan turizm toplantıları ile birlikte bunlar her sene yapılan toplantılarla üst düzey bir şekilde desteklenmesi sağlanıyor.

Bunun haricinde destinasyonun başlangıcından itibaren arama platformları gerçekleştirdik. Kalkınma Ajansımızın destekleriyle arama platformuyla kurum içerisindeki paydaşlarımızı öncelikle Bilecik’ten neleri ön plana çıkartmamız gerekir, nelere öncelik vermeliyiz ve hangi projeleri değerlendirmeliyiz, turizmi, sanayisi, ulaşımı, birçok konusu var çünkü Bilecik’in bu noktada stratejik ve kozmopolitik anlamda bulunmuş olduğu konum itibariyle. Bu arama platformunu da stratejik eylem planımızı destekler şekilde ilerledi. Gerek Kalkınma Ajansımızdan, gerek belediyemiz bünyesinde ve kurumlar ortaklaşa birçok projeyi gerçekleştirdik.

Makro plan ve kalkınma planları da aynı şekilde ilerledi. Bu doğrultuda da ilk olarak web sitemizi ve sosyal medya unsurlarımızı canlı tutmayı hedefe koyduk. Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde çalışmamızın da etkisi oldu. Birçok dergi, gazete ve broşür ve dokümantasyon anlamında da bu çalışmalarımızı güçlendiriyoruz. Şuan sadece bizim Bilecik Belediyesi olarak almış olduğumuz reklam işleri 6 milyon doların üzerinde. Bu da yapılan çalışmanın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.

Önceliklerimiz arasında ikinci sırada olmasına rağmen 5 yılda turizmin iyi bir derecede artış gösterdiğini görüyoruz. Yılda en az 3 fuarımız var. Alternatif turizmle ilgili olarak Nisan ayında gerçekleştirilecek büyük bir fuar organizasyonuna da katılmayı öngördük. İnsanlar Bilecik’i inanç turizmi olarak değerlendiriyordu ama Bilecik Marmara’nın incisi ve birçok bakir kalmış alternatif turizm rotaları mevcut. Bunların başında da dağcılık geliyor. 11 adet dağcılık noktasında kullanılacak alan var. Harmankaya Kanyonumuz var, Sakarya Nehrimiz üzerinde 9 kilometrelik bir rafting alanımız var. Bunu güçlendirmek için çalışmaları hızlandırmamız gerekiyor. Alternatif turizm ile ilgili yurt dışından da talepler var. Bilecik de bu anlamda önemli noktalardan birisi. Paraşütle ilgili olarak Hasan Dağımız var. Bilecik Belediyesi ve diğer kurumlar arasında yapılan ortaklıkla turizme kazandırıp ekonomik kalkınma sağlayacak portallar oluşturmamız lazım”dedi.

Editör: TE Bilişim