Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı 3 ayda bir yayınlanan “BEBKA Haber” dergisinde ilimizdeki mermer sektörünü masaya yatırdı.

“Bilecik Mermer Rezervi Açısından Önemli Bir Konumda” başlığı altında Mermer sektörünün ulusal ve uluslar arası boyutunun tartışıldığı konuda mermer sekötörünün ekonomik boyutundan, istihdam ve sektördeki çözüm önerilerine kadar birçok soruya cevap bulundu.

BEBKA Haber dergisinde konuya ilişkin geniş yer verilen yazıda şunlar ifade edildi:

“Dünyadaki mermer rezervinin yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye’de bulunmaktadır. Bilecik ili çeşitlilik gösteren sektör yapısıyla beraber mermer sektöründe faaliyette bulunan 47 Ocak ve 41 fabrika işletmesi ile Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bilecik mermer rezervi bakımından; Bilecik Pembesi-Gülkurusu, Gölpazarı Beji ve Söğüt Beji olarak adlandırılan mermerlerin toplam 406 milyon metreküp rezervi ile Türkiye’de mermer rezervine sahip iller arasında önemli bir konumda bulunmaktadır.

BEBKA Bilecik Yatırım Destek Ofisi tarafından 2017 yılı için detaylı saha araştırması yapılarak Bilecik Mermer Sektörü Raporu hazırlandı. Rapor; Bilecik mermer sektörünün mevcut durumu, atıkların durumu, mermer sektörünün GZFT analizi, sektörde yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler, Osmanlı Devleti’nden günümüze kadar çeşitli değişimlere uğramış mermer sektörünün yasal çerçevesi ve dünyada ve Türkiye’de mermer sektörünün mevcut durumunu içermektedir. Sektör raporu üç bölüme ayrılmış olmakla beraber birinci bölümde mermerin tanımı ve çeşitleri, dünyada ve Türkiye’de mermer rezervleri, üretim miktarları, ithalat ve ihracat değerlerine yer verilmiştir. Raporun ikinci bölümünde traverten ve maden sektörünü düzenleyen mevzuat incelenmiş, ihracat hacmiyle cari açığın azalmasına katkı sağlayan sektörde devletin üstlendiği rol irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Bilecik’te mermer sektörüne yönelik saha araştırması yapılarak toplamda 35 firmaya anket yapılmış ve 57 tane soru yöneltilerek ortaya çıkan analizlere ve sonuçlara yer verilmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber son yıllarda uygulanmaya başlanan modern ocak üretim yöntemlerini kullanan, dünya doğal taş pazarı için kaliteli, katma değeri yüksek ürünler üreten ve rekabette pazarlamayı etkin bir şekilde kullanan firma sayısında artış yaşanmaktadır. Sektördeki bu ilerleyiş, ortaya çıkan katma değer ve kazandırdığı yüz milyonlarca dolarlık ihracat geliri, mermerciliği madencilik sektörünün lokomotifi konumuna taşımaktadır. Dünyadaki mermer rezervinin yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye’de bulunmaktadır. Bilecik ili çeşitlilik gösteren sektör yapısıyla beraber mermer sektöründe faaliyette bulunan 47 ocak ve 41 fabrika işletmesi ile Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bilecik mermer rezervi bakımından; Bilecik Pembesi-Gülkurusu, Gölpazarı Beji ve Söğüt Beji olarak adlandırılan mermerlerin toplam 406 milyon metreküp rezervi ile Türkiye’de mermer rezervine sahip iller arasında önemli bir konumda bulunmaktadır. Aynı zamanda mermer kaynaklarının dağılımı, kalitesi, erişiminin kolaylığı ve Bilecik’in coğrafi konum olarak Bursa, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirleri birbirine bağlayan otoyolların kesişim noktasında bulunmasının vermiş olduğu avantaj ile yatırımcılar için cazip yatırım bölgesi olmaktadır.

Mermer çeşitlerinin talep durumlarına bakıldığında Bilecik’e özgü mermer çeşitleri, ulusal ve uluslararası pazarda önemli bir yere sahiptir. Bölgeye özgü mermer çeşidi olan Bilecik Beji, uluslararası piyasada talep edilen mermer türlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Raporun son bölümünde yer alan ve saha çalışması sonucunda ortaya çıkan analiz sonuçları;

• Bilecik mermer sektöründe bulunan firmaların, rekabeti en üst düzeyde sağlamaları için pazarlama ve tanıtım konusunda profesyonel desteğe ihtiyaçlarının olduğu tespit edildi.

• Firmaların kurumsal kapasitesini artırıcı, verimlilik ve kalite konusunda kendilerini geliştirmeleri, kapasite kullanım oranlarını artırıcı etki yaratan hibe ve teknik desteklerin firmalar tarafından bilinirliliğinin artırılması konusunda çalışmalara devam edilmesi gerekmektedir.

• Sektörde yatırımlar yüksek maliyetler gerektirdiğinden dolayı KOBİ düzeyinde olan firmalar yatırım konusunda finans, teknik ve sürdürülebilirlik konusunda desteğe ihtiyaç duymaktadırlar.

• Türkiye’nin ve Bilecik’in genel sorunu olarak nitelikli işgücü eksikliği mermer sektöründe de yaşanmaktadır. Otomasyona yavaş yavaş geçiş sağlayan sektörde nitelikli ve iş güvenliğinin farkında olan ara elemana ihtiyaç duyulmaktadır.

• Mermer sektöründe işgücü devir hızı yüksek olarak karşımıza çıkmaktadır.

• Enerji maliyetleri, mermer firmalarının üretim maliyetlerini artırmaktadır. Nakliye maliyeti ise firmaların satış maliyetlerini artırmaktadır.

• Üniversitenin akademik bilgisi, mermer firmalarına üniversite tarafından danışmanlık yapılarak aktarılması sağlanabilir. FIRSATLAR

• İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük pazarlara ve limanlara kolay erişim imkânları ile 3. Bölge Devlet Teşviklerinden yararlanma olanağı

• Ulaşım ve Lojistik alanında devam eden kamu yatırımları,

• Canlı inşaat sektörü,

• Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin mermer alanında sektöre yapabileceği katkılar. GÜÇLÜ YÖNLER

• Bilecik’e özgü markalaşmış ve ihracat değeri olan mermer çeşitlerinin varlığı (Bilecik Beji, Bilecik gülkurusu),

• Hammaddeye yakınlık, ocaklar ve fabrikalar arasındaki mesafe,

• Uluslararası piyasada en tanınmış ve kabul görmüş Türk mermer çeşitleri,

• Üniversitede bölümler (Bozüyük MYO Mermer Teknolojileri Bölümü, Pazaryeri Doğal Taş Dekorasyon Bölümü),

• Güçlü Ulaşım ağı,

• Güçlü tedarikçi yapısı,

• Limana ve büyük iç pazarlara yakınlık”

Editör: TE Bilişim