BEBKA Haber Dergisinin 23. Sayısı “4. Sanayi Devrimi” ana teması ile yayınlandı.

Dergide ağırlıklı olarak 4. Sanayi devrimine vurgu yapılırken, ilimiz, Eskişehir ve Bursa’ya ait haberler ve yazılar da yayınlandı. Derginin ilk sayfasında bir değerlendirme yazısı yazan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, 4. Sanayi Devrimi’nin ana tema olmasındaki nedeni şu sözlerle açıkladı:

“Bildiğiniz gibi bölgemiz, bünyesinde barındırdığı sanayi kuruluşları ile ülke ekonomisinin adeta lokomotifi konumundadır. Bugüne kadar birçok başarıya imza atmış sektörlerimize rekabet avantajı sağlamak ve sürdürülebilirliğini mümkün kılmak için katma değerli sektörlere dönüşüm ve 4. Sanayi Devrimine geçişbizle riçin olmazsa olmazlar arasındadır. Bu nedenle dergimizin bu sayısında bu konuyu işleyerek farkındalık yaratmak ve konuyu gündemde tutmak istedik.”

“BİLECİK’TE KIRSAL TASARIM ETKİNLİĞİNİN YANSIMALARINI GÖRMEYE BAŞLADIK”

Gerim, yazısında Bilecik’te yapılan faaliyetlerle ilgili olarak ise “Kırsal turizmin gelişmesi ve Bilecik ilimizin tanıtılmasına yönelik geçtiğimiz dönemde Kurşunlu Köyü’nde düzenlediğimiz “Kırsalda Tasarım” etkinliğinin olumlu yansımalarını görmeye başladık. Proje sonrasında eko-turizm potansiyelini arttıran Kurşunlu Köyü’nün Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşayan Şehir Komitesi tarafından düzenlenen “Şehir Ödülleri2017 “Yılın Köyü” ödülüne layık görüldüğünü sizlerle paylaşmak isterim.

“TURİZM TANITIM ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Turizm tanıtım çalışmalarımız da hız kesmeden devam ediyor. Antalya’da düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda katılım sağladık. Bölge illerimizin stantlarına gelen ziyaretçilere illerimizin turizm değerleri hakkında bilgilendirme yapıldı.” İfadelerine yer verdi.

BİLECİK’TEKİ ETKİNLİKLER

BEBKA Haber, ilimizde yapılan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle yapılan etkinlikler, 736. Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri gibi etkinliklere de yer verdi.

Genel Sekreter İsmail Gerim’den Bilecik ilçelerine ziyaret, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilecik Destinasyon çalışmaları ve Bilecik’in Kurşunlu Köyü’ne Yılın Köyü Ödülü başlıklı haberlerde de Bilecik’in öne çıkan değerlerine yer verildi.

BİLECİK’TEN DEĞERLENDİRMELER

4. Sanayi Devrimi bölümünde ise derginin ana teması olan 4. Sanayi Devrimi şu şekilde açıklandı: “Fiziksel dünya ile siber alanı internetle birbirine bağlayan siber fiziksel sistemlere dayanmaktadır. Sensörlerle desteklenmiş bu sistemler fiziksel dünyadaki hareketleri internet hizmetleriyle toplamakta ve global olarak nesnelerin etkileşimini içermektedir.”

Bu bölümde, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, “Kalkınma ve Gelişmeye Olanak Sağlayacak” başlıklı yazısında, “İşgücü ve kalite açısında ülkemiz oldukça avantajlı olup, oluşabilecek her tehdit fırsata çevrilmesi durumunda Endüstri 4.0, ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine olanaklar sağlayacağına inanıyorum” dedi

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mefail Ateş ise “Dijitalleşme” Artık Olmazsa Olmazdır” başlıklı yazısında “Türkiye olarak endüstri 4.0 bizi yakından ilgilendirmektedir. 2023 yılı itibari ile gelişmiş ekonomiler içerisinde önemli bir oyuncu olarak yer alabilmemiz için endüstri 4.0büyük bir fırsattır.” İfadelerine yer verdi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Bilimsel Araştırma Koordinatörü Yrd. Doç Dr. Miraç ise 2. Ar-Ge İnovasyon Zirve ve sergisini değerlendirdi. Miraç“BEBKA’dan da aldığımız pek çok desteğimiz bulunmaktadır. Bu etkinlik hem üniversitemizin tanıtımı adına hem de ülkemizde AR-GE ve inovasyon adına neler yapıldığını gösterme imkanımız oldu” dedi.

BİLECİK’TEN ÇİN’E OLAN İHRACATTA ÖNEMLİ BİR ARTIŞ YAŞANDI

Dergide ayrıca ilimizin ihracat değerlendirmeleri de yer aldı. Bilecik ilinin ihracat rakamları incelendiğinde özellikle Çin’e olan ihracatta önemli bir artış yaşanırken İtalya’ya yapılan ihracatın bir miktar azaldığı görüldü.

Ülkeler bazında ihracat

Ocak-Eylül 2017

Çin:15.042.000

Birleşik Krallık:9.882.000

Romanya:8.139.000

Finlandiya:4.587.000

İtalya:4.084.000

İhracatta ilk 10 sektör

Demir ve Demir Dışı Metaller: 27.493.000

Çimanto Cam Seramik ve Toprak Ürünleri: 23.244.000

Madencilik Ürünleri: 22.885.000

Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri: 5.063.000

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller: 1.367.000

Makine ve Aksamları: 596.000

Çelik:79.000

Halı:39.000

Mobilya, Kağıt, Orman Ürünleri:36.000

Kimyevi Maddeler ve Mamülleri:23.000

%64’lük pay ile sanayi sektörü Bilecik ilinde %64’lük ihracat payına sahip olan sanayi sektörünü %28 ile madencilik sektörü takip etmektedir. Tarım, hayvancılık ve ormancılık sektöründen bu dönemde yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payı da %8 dolaylarında olduğu görüldü.

Editör: TE Bilişim