Bilecik Edebalı Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü Başkanı Hayati Tozman, 1987’dekurulan kulüplerinin faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.
  26 yıldır Bilecik avcılarını bir çatı altında topladıklarını ve avcıların her türlü yasal işleriyle ilgilendiklerini söyleyen tozman, avcılık sporunun problemlerinden bahsetti. Bilecik merkezinde 3 ayrı avcılık kulübü bulunması sebebiyle güçlerinin bölünmesinden yakınan Tozman, “Bir elin nesi var iki elin sesi var. Biz 3 tane kulübüz. Bizde 150 üye var, diğerinde 80 üye var. Bu 3 kulüp bir araya gelse, isteklerimizi daha kolay elde edebiliriz. Şimdi sayısal olarak da bölünüyoruz. Birlikte olursak daha güçlü oluruz. Diğer büyük şehirlerdeki kulüpler gibi, seminerler düzenleyebiliriz. Genç arkadaşlarımıza eğitimler verebiliriz. Bilecik’te avcılık kulüpleri birliği olması lazım.” diyerek Bilecikli avcılara birlik çağrısında bulundu.



Bilecikli avcıların yaşadığı diğer bir sorunun atıl durumda olan poligon olduğunu söyleyen Tozman,  avcıların tüfeklerini denemek ve alıştırma yapmak için poligona ihtiyaç duyduğunu, ancak poligonun kullanım için elverişli olmadığını söyledi. Poligonun düzensizliğinden şikâyet eden Tozman şunları söyledi, “Biz poligonun sürekli açık olmasını istiyoruz. Kulüp olarak izinlerimizi alıp atışa gittiğimizde oradaki tüm aletleri biz kuruyoruz. Oranın işletmesinde sıkıntı var. Ailemizle gittiğimizde doğru dürüst oturacak yer bulamıyoruz. Bir çay servisi bile yok. Suyu yok, duşu yok.” Hayati Tozman, poligonun İl Spor Müdürlüğü’ne ait olduğunu fakat yerel yönetimlere devredilmesinin gündemde olduğunu söyledi. “İşinden saat 5’te çıkan bir insanın, av sezonunun açılmasına 1 aylık bir süre kala kendisini geliştirmek için ya da silahını denemek için poligona gitmesi gerekiyor. Ama orada güvenli bir alan olmadığından bunu yapmak mümkün olmuyor.”


Karşılaştıkları diğer bir sorunun ise av köpeklerine bakma zorluğu olduğunu belirten Tozman, “Biliyorsunuz bizim av köpeklerimiz var. Artık kimse apartmanlarda köpek bakamıyor. Av sezonu dışında olan 6-7 aylık sürede bu köpekler kulübelerde kalıyor.  Ve çoğu köpek avı unutuyor. Bize belirli bir alan tesis edilirse herkes köpeğini oraya bağlayabilir. Böyle olunca hayvanlara sahip çıkmamız daha kolay olur. Gerekirse hayvanlara bakacak onları eğitecek birisini de tutabiliriz. Şimdi herkes bireysel olarak bakıyor köpeğine.” diyerek sorunun temelinde birlik olamamanın yattığını söyledi.

Bilecik avcılık camiası olarak en büyük eksikliğin olta balıkçılığı yada amatör balıkçılık kulübü olmaması olduğunu söyleyen Tozman, “Bugün bir araya gelseler bizim 3 kulübümüzden fazla olurlar. Amatör balıkçılık kulübü olmaması Bilecik için büyük eksiklik. Balıkçılık yapan çok kişi var ama herkes kendi bilgisi dâhilinde yapıyor ve resmi bir yere kayıtları yok. Pek çok şehirde amatör balıkçılık derneği var. Bu derneklerde avlanmayla ilgili bilgiler veriliyor.  Hangi balığa hangi yemin takılacağından tutun, hangi dönem hangi balığın avlanacağına kadar, balık avıyla ilgili bilgiler dernek aracılığıyla avcılara veriliyor.” dedi ve bu sayede balıkçıların çok daha iyi avcılık yapabileceklerini söyledi.


Ava ilgi duyan , bu spora başlamak isteyen gençleri Bilecik Edebalı Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü’ne beklediklerini söyleyen kulüp başkanı Hayati Tozman, “Ava gitmek isteyen genç arkadaşlarımız varsa gelip bize üye olsunlar. Biz kendileriyle özel olarak ilgileniyoruz. Gerekli bilgileri bizden öğrenebilirler.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim