Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Keskin’in konuk olduğu Bilecik Arena Programı’na, ekmek fiyatları tartışması damga vurdu. Basın mensupları ile Başkan Keskin arasında yaşanan ekmek fiyatı tartışmaları, programda tansiyonu yükselten en önemli konulardan birisi oldu.

TSO Başkanı Şükrü Keskin’in, ekmek fiyatlarına ilişkin kendisine yöneltilen sorulara cevaplar verirken, yer yer çok sinirlendiği gözlendi.

“ALIN ŞUNU ÜZERİMİZDEN BIKTIK DİYORUZ”

Başkan Keskin, her yıl vatandaş ile fırıncılar arasında kalmaktan dolayı zorluk çektiklerini dile getirirken, “biz Bakanlığımıza diyoruz ki 'şu ekmek fiyatını üzerimizden alın’ vurgusunu yaptı ve “burada insanlar, halk, işletmeciler var, alın şunu üzerimizden bıktık diyoruz. Dönüyoruz bu tarafa 17 ay oldu, işletmeciyi bitireceksek yarın bitiririz problem yok, esnafı diyorum Ahmet olur, Mehmet olur o ayrı bir konu. Fırıncı esnafına bakıyoruz biz 17 ay olmuş o zaman zam yaptığımız dönemde unun çuvalı 85-90-92 bin liraymış, şu anda 135-138-139 bin liraya yükselmiş, mayaya zam geldi, una zam geldi, doğalgaza zam geldi” dedi.

“GERÇEKTEN FIRINCILARIN PARA KAZANMASI MÜMKÜN DEĞİL”

“Bir çuval undan 350 ekmek çıkıyor öyle tahmin ediyorum, 200 gramdan yaparsan 300 tane alırsın, 250 gramdan yaparsan 250 tane alırsın” diyen Başkan Keskin, “bizim 17 tane fırıncı üyemiz var, müracaat edilirse ilgilenmek zorundayım. Esnaf Odası’nın da üyesi var, bize müracaat ederler biz çalışmayı yaparız, bazılarına itibar etmeyiz, derim ki Genel Sekreterime işte İzmit'ten, Bursa'dan, Eskişehir'den bilgi toplayın, fiyat analizi yapın. Gerçekten fırıncıların para kazanması mümkün değil, şöyle onları da ikiye ayırmamız lazım. 50 bin ekmek yapan da var, 30 bin yapan da var. Fabrikasyon yapan arkadaşlar sürümden kazanır, 2 bin-3 bin ekmek yapan fırıncılar da para kazanmaz.

Biz müracaattan sonra Yönetim Kurulu ve Meclise sunarız, Komisyonu da Yönetim Kurulu’ndan sonra toplarız. İl Tarım Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, Valilik, Belediye, Esnaflar Odası, Ticaret Odası çünkü bülteni ben hazırlamışım, burada oylamaya gideriz yani 6 kişi ile toplanır üyemiz ekmek zammı talep ediyor deriz. Yazarız çizeriz, uygunluğunu sorarız oradaki kişilere fiyatı oluşturduktan sonra yazılı beyan alınır ve Ticaret Bakanlığı’na göndeririz. Bakanlık onayını verdikten sonra talep ettiğin zammı koyarsın. Bakanlık ret verebilir, mahkemeye verebilir yani burada tek kanun işlemez. Eskişehir’in kilogram fiyatı 7,5 lira, İzmir'in 7,61, Bursa 7.41, Bolu'nun ki 7,5 lira o zaman Bilecik için kanun farklı işlemez. Millete mecbur koşalım akşam soframızda helal mi, haram mı kendimiz analiz edelim. Belediye sadece itiraz eder Komisyona katılır, biz siyasi bakmıyoruz, ticari bakıyoruz halkımızı da düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“BİLECİK'TE ŞU ANDA SATILAN EKMEĞİN FİYATI YASAL”

Ekmeğe yapılan zamma Belediye tarafından itiraz edilmesi konusunu da değerlendiren Başkan Keskin, “Belediye şu anda kilogram fiyatı üzerinden itiraz ediyor, etti. Biz de Komisyonu toplar bir daha çıkarırız. Bilecik'te şu anda satılan ekmeğin fiyatı yasal. Biz burada Belediye ile Valilik ile biraraya gelerek istişare yaptık, ben vatandaşı da, fırıncıyı da korumak zorundayım. TSO Başkanı olarak, Yönetim Kurulu olarak, Meclis olarak kilogram fiyatı 2,5 lira verdiysek, Belediye de, Valilik de sadece itiraz edebilir.

Biz burada Belediye, Valilik, TSO biraraya gelerek istişare yaptık, zarar mı ediyor, kar mı ediyor ona bakıyoruz. Burada vatandaş için uğraşıyoruz, biz vatandaşı da, fırıncıyı da korumak zorundayız. Şu anda 200 gram ekmek 1,5 lira, 17 ay olmuş ekmeğe zam vermemişiz, bütün illere bakıyoruz ve ona göre fiyat değerlendirmesi yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Not: Bilecik Arena Programında harareti yükselten ekmek zammını tartışmasını 60 ve 78 dakikaları aralığında izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=YY5rODQbbRU&feature=emb_title

Editör: TE Bilişim