Bilecik Doğa Sporları( BİDOS) Derneği Ertuğrulgazi’nin 1281 yılında Domaniç’ten Söğüt’e gerçekleştirmiş olduğu yayla yürüyüşünü gelenek haline getirmek amacıyla ‘Kayı Boyu Göç Yürüyüşü’ projesi başlattı.

Dernekten konuya ilişkin yapılan açıklamada; Osmanlı İmparatorluğu’nun tohumlarının atıldığı Domaniç -Söğüt güzergâhı üzerinde her yıl bu geleneği sürdürmek ve gelecek nesillere bu kültürel mirası unutturmamak amacıyla başlatılacak olan yürüyüşün 6 gün 5 gece süreceği belirtildi.

BİDOS’tan konuya ilişkin yapılan ayrıntılı açıklamada;

“Amacımız 6 asır boyunca ayakta kalan bir milletin temelinin atıldığı, muhkem, kuvvet ve kudreti temsil eden kültürümüzü sonraki nesillerimize aktarmak geçmişten geleceğe kültür mirası anlamında köprü oluşturmaktır.

Projemizin adı 'Kayı Boyu Göç Yürüyüşü' Projesidir.

Ertuğrul Gazi Bey 1281 yılında ilk yayla dönüşünde başlatmış olduğu Toy 737 yıldır devam eder ancak bu zamana kadar bu göç yolu ortaya çıkartılmamış. Amacımız bu yolu Domaniç'ten Söğüt'e tescilleterek tarihi mirasımızı milli birlik ve beraberlik içinde yaşatmaktır. Sancağımızı ve bir miktar toprağımızı Domaniç'ten devralarak Osmanlı İmpartorluğu'nun tohumlarının atıldığı bu topraklarda, atalarımızın bıraktığı izleri takip ederek 6 gün 5 gecede Söğüt'e ulaştıracağız.

Program detaylarımız aşağıdaki şekildedir.

Proje Amacı: Bu proje Kayı Boyu'nun her yıl Domaniç'ten Söğüt'e yaptığı göçün temsili olarak canlandırılması ve gelenek haline getirilmesi. Osmanlı İmparatorluğumun kurulduğu bu topraklarda yaşanan tarihin genç nesillere anlatılmasını amaçlar. Domaniç'te ve Söğüt'te yapılan göç şenliklerinin arasında bir köprü oluşturmak.

Proje özeti: Domaniç - Çarşamba köyünde düzenlenen göç şenliklerinin bitiminden başlayarak, 6 gün 5 gece boyunca 86 km'lik temsili göç yolunu katlederek Bilecik Söğüt'te düzenlenen göç şenliklerine katılmak.

Bu projede desteklerini bizden esirgemeyen Sayın Kütahya Valimiz Ahmet Hamdi Nayır'a, Sayın Bilecik Valimiz Tahir Büyükakın’a, Domaniç Kaymakamlığımıza, Söğüt Kaymakamlığımıza, şenliklerde ulaşımda katkısı olan Bilecik Belediyesine, bilimsel bilgileriyle yolumuza ışık tutan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Dr. Refik Arıkan’a, yol boyunca güvenlik ve sağlık önlemlerinin alınması hususunda emeği geçen kamu görevlilerimize teşekkürü borç biliriz.” İfadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim