Geçtiğimiz günlerde gazetemizde yer alan “BESİCİ İSYANDA” ,”Söylenenle gelen farklı, hayvanlar telef oluyor” başlıkla haberimize Bilecik Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nden açıklama geldi.

Yönetim Kurulu adına Başkan Ali Ünal, kamuoyunu aydınlatmak üzere yaptığı açıklamada hayvanların ölmeye devam ettiğini ve şu ana kadar gelen hayvanların yüzde 10’u kadarının öldüğünü belirterek “ölümlerin devam edeceği görülmektedir.Hayvanlara 12 ay bakılsa dahi kesimde karkas 200-220 kilogramı bulmayacak hayvanlardır.Buda tamamen zarar demektir.Tarım İl Müdürlüğü ve Birliğimiz olarak üyelerimizin yanındayız.Şikayetlerimiz Bakanlık Et ve Süt Kurumuna iletilmiştir.Bakanlığımızın üreticilerimizi mağdur etmeyeceğine gönülden inanıyoruz.

Ali Ünal açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“14.04.2017 tarihinde basınımızda yayımlanan haberde üyelerimize verilen ithal besilik hayvanların üyelerimiz tarafından birliğimizin ithal ettiği düşüncesi hasıl olmuş bunun üzerine kamuoyunun ve üyelerimizin aydınlatılması adına basın açıklaması yapılması uygun görülmüştür.

Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumu'na 31 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ithalat edilecek damızlık olmayan (besilik ve kasaplık)  hayvanlarının ithal etme yetkisi Et ve Süt Kurumuna verilmiş, Et ve Süt Kurumu ile Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ile yapılan protokol ile 2017 yılı için 17 bin baş besilik hayvan alt birlikler aracılığı ile üyelerine verilmesi amaçlanmıştır

Yurtdışından hayvan seçimi Bakanlığımız ve Et ve Süt Kurumu yetkililerince yapılmıştır. Üyelerimize duyurular yapılmış olup , almak isteyen üç üyemiz birliğimize başvurarak almak istediklerini beyan etmişlerdir. İstenen evrakların işlemleri yapılmış ,üyelerimize 60’ar baş besilik hayvan için evraklar merkez birliğimize gönderilmiştir. 04.04.2017 tarihinde merkez birliğimizden, birliğimize ve üç üyemize haber verilmiş olup, Derince Limanına gelen gemiden hayvanları teslim almaları söylenmiştir. Üyelerimiz gece 02.00 sularında hayvanları teslim aldılar ancak bize gönderilen yazılarda etçi ırklar ve melezlerinin geleceği söylenmesine rağmen gelen hayvanların ırkına uygun olmadığı, hasta olduğu, işletmelere gelmesinden itibaren ölümlerin başladığı üyelerimiz tarafından bildirildi.

 İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri haberdar edilerek görevlendirilen veteriner hekimler tarafından ölen hayvanların beyin ve ciğerleri alınarak tutanaklar tutuldu ve ilgili laboratuarlara gönderildi. İşletmelerde hayvanların fotoğrafları çekilerek tutanaklarla beraber merkez birliğimize iletildi.

Başkan Ali Ünal tarafından Ankara’da Merkez Birliğimizin  Genel Başkanı ve diğer yetkililerle görüşmeler yapıldı. Konu ayrıca Milletvekilimiz Halil Eldemir’e iletildi. 12.04.2017 akşamı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürümüz Başkan Ali Ünal’ı arayarak konuyla ilgili bilgi aldı. 12.04.2017 tarihinde Tarım İl Müdürümüz ve Hayvan Sağlığı Müdür Yardımcımız işletmeleri gezerek yerinde tespit yaptılar. 13.04.2017 tarihinde Sakarya Et ve Süt Kurumu Müdür Yardımcısı Bilecik’e gelerek işletmeler gezildi ve hayvanların fotoğrafları çekildi. Rapor tutularak Et ve Süt Kurumu iletileceği söylendi.

Üyelerimizin ve birliğimizin talebi gelen hayvanların alınması yerine etçi ırkına uygun sağlıklı hayvanların verilmesi ya da hayvanların alınarak ödenmiş hayvan bedeli ve yapılan masrafların üyelerimize verilmesidir. Bu hayvanlar ölmeye devam ediyor şuana kadar gelen hayvanların %10 ‘u kadarı ölmüştür ve ölümleri devam edeceği görülmektedir. Hayvanlara 12 ay bakılsa dahi kesimde karkas 200-220 kilogramı bulmayacak hayvanlardır. Bu da tamamen zarar demektir. Tarım İl Müdürlüğümüz ve Birliğimiz olarak üyelerimizin yanındayız.  Şikâyetlerimiz Bakanlık Et ve Süt Kurumuna iletilmiştir. Bakanlığımızın üreticilerimizi mağdur etmeyeceğine gönülden inanıyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Editör: TE Bilişim