Korkmaz Kesik

İl Genel Meclisi’nde Yenipazar’ın Belkese Köyü’nün sınırlarının genişletilmesi için karar alındı. Yenipazarlı İl genel Meclis Üyeleri, daha önceden köyden göç eden vatandaşların yeniden köye döndüğünü kaydederek köyün sınırlarının genişletilmesi gerektiğini belirttiler.

İl Genel Meclisi Eylül ayı birleşim toplantıları başladı. Dün, Eylül ayının ilk birleşim toplantısı gerçekleştirildi. Meclis, 4 gündem maddesi görüştü.  Eylül ayı ilk birleşimi yoğun gündem ile başlarken; Çerkeşli Sulama Göleti’nde bulunan 9 parselin Devlet ve Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne devri, Yenipazar ilçesinin Belkese Köyü’nün yerleşik alanının genişletilmesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerine işbirliği, Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu için İl Özel İdaresi bütçesinden 35 Bin TL Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne aktarılması görüşüldü.

DSİ’ye 9 parsel devredildi

Gündem maddeleri içerisinde ilk olarak Çerkeşli Sulama Göleti’nde bulunan 9 parselin Devlet ve Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne devri görüşüldü. Konu ile ilgili bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant bilgi verdi.

Nalbant, “Biliyorsunuz geçen sene biz bu parsellerin mecliste Devlet Su İşlerine devrine karar verdik. Bu kararın üzerine protokoller yapıldı. Tabu devir işlemlerine başlandı ancak tapu kayıtlarına meclis kararı izin veriyor. Tapuların devredilebilmesi için. Biz kamu maliye amacı dışında kullanılmamak kaydı şeridiyle yeri sayılan zikredilen tapuların ve irtifak haklarının DSİ Genel Müdürlüğüne devrine karar istiyoruz ki bu işler kesinleşebilsin”  dedi. Nalbant’ın konuşmasının ardından Çerkeşli Sulama Göleti’nde bulunan 9 parselin Devlet ve Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne devri oy birliği ile kabul edildi.

Belkese Köyü’nün sınırı genişleyecek

Yenipazar ilçesinin Belkese Köyü’nün yerleşik alanının genişletilmesi talebi İl Genel Meclisi’nde görüşüldü.  Belkese Köyü Muhtarı Abdullah Canbaz, imzalı dilekçe vererek Belkese Köyü sınırlarında yeni yapılaşmalara ihtiyaç duyulduğu belirtilerek köy yerleşik alan sınırının revize edilmesi talep etti.

Konunun meclise gelmesinin ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, köyde yeni yerleşimler olduğunu söyledi. Nalbant,  “Bütün köylerimizin yerleşik alan haritalarını zaten çizdik. Yeni yerleşimler olduğunda bunların değişiklik taleplerini değerlendiriyoruz. Burada da anladığım kadarıyla 3 tane evle yeni yerleşimler olmuş. Bu yerleşimlere göre bizim köy yerleşik alan çizgimizin değişmesi gerekiyor. Bunu da ilgili komisyonlarda görüşülmesi gerekiyor, imar komisyonunda. İmar komisyonumuz bu yeni yerleşimleri uygun bulursa bu alan değişikliğinin yapılması talebini değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

İl Genel Meclisi Üyesi Necati Keser, gurbetçi vatandaşların köylerine geri döndüğünü belirterek, “İlçemize bağlı Belkese köyümüzün sınırları genişletilmesi istenmektedir. Uygundur. Şu ana kadar göçümüz olmuştur fakat gurbetçi kardeşlerimizin geri gelmesi münasebetiyle yerleşik alanlarının genişlemesi düşünüldüğünden uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.  İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu, ‘Emekli gurbetçilerimizin de köye dönüş yapmakta. Onun için komisyon marifetiyle gidip yerinde bakılıp karar verilmesi gerekiyor” dedi.

Yenipazar ilçesinin Belkese Köyü’nün yerleşik alanının genişletilmesi oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi.

Coğrafi Bilgi Sistemleri’nde İşbirliği Protokolü

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerine işbirliği kararlaştırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü'nün görev alanına giren "Ulusal Coğrafi Veri Altyapısı" hazırlama konusunda ihtiyaç duyulan verilerin temin edilmesi ile ilgili "İşbirliği Protokolü" imzalanması kararı alındı. Konu ile ilgili İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, şunları söyledi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir proje öneriyor, kentsel dönüşüm sistemleriyle ilgili. 2 seneden beri coğrafi bilgi sistemlerini uyguluyoruz. Coğrafi bilgi sistemleri deyince özel idarenin görev alanına giren içme sularının kaynak noktaları, bunların irsale hakları, kanalizasyonların irsale haklarının koordinatları, deşarj noktaları, yollarımızın virajlarına varıncaya kadar, köprülere varıncaya kadar tamamını hatta bu demin gördüğümüz köy yeri yerleşik alan haritalarının işaretlenmesinin tamamını biz bilgi sistemlerine yüklüyoruz, güzel bir proje uyguluyoruz. KÖYDES destekliyor. 300 bin liraya yakın da para harcadık bu konuda son 3-4 senedir. Aynı şekilde Türkiye çapında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da benzeri projeler uyguluyor. Şehircilik bakanlığı da benzer projeler uyguluyor. Entegrasyonu için iş birliği protokolü öneriyorlar bize. Biz onlara bilgi paylaşacağız, onlar bizimle bilgi paylaşacak. Türkiye çapında bu bilgi paylaşımı tüm illerde gerçekleşmiş olacak. Protokolün imzalanmasını istiyor çevre ve şehircilik bakanlığı. Eğer meclisimizde uygun görürse bizim programlarla onların programlar entegrasyonu bilgi paylaşımına gidecek.”

Nalbant’ın konuşmasının arından Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerine işbirliği oy birliği ile kabul edildi.

Bisiklet turuna mali destek

Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu için İl Özel İdaresi bütçesinden 35 Bin TL Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne aktarılacak.  Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu için bütçe ayrılması görüşüldü. 12-18 Eylül 2015 tarihleri arasında Söğüt’ten başlayarak Çanakkale’de son bulacak olan bisiklet turu için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne 35 Bin TL yardım yapılacak.

Bu yıl Bilecik Valiliği tarafından düzenlenecek olan organizasyon hakkında bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, İl Özel İdaresi bütçesinden para ayrılarak bisiklet giderleri için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne aktarılacağını kaydetti. Nalbant, şunları aktardı:

“Ertuğrul Gazi Yörük Şenlikleri dahilinde Bilecik, Bursa, Çanakkale, Balıkesir’in de içinde bulunduğu bir organizasyon yapılıyor. 2 senedir diğer iller bunu karşılıyordu. Bu sene de bunun masraflarını karşılama sırası Bilecik'e geldi. Bu masraflar; sağlık ekiplerinin kiralanması, tamir ekiplerinin kiralanması, kumanyalardan oluşuyor. Bunlarında beledi 35 Bin TL. Bu kaynağı yıllık ödenekten ayırdık. Ortak Hizmet Projesi kapsamında değerlendirilip parayı Gençlik Spor İl Müdürlüğü hesaplarına aktarmak için yetki istiyoruz.”

Nalbant’ın konuşmasının ardından Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu için İl Özel İdaresi bütçesinden 35 Bin TL Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne aktarılması İl Genel Meclis Üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim