Bilecik belediyeler birliği üyeleri katı atık tesisini inceledi. Belediyeler Birliği üyesi belediye başkanları, meclis üyeleri, İl genel meclis başkanı ve il genel meclis üyeleri ile birlikte katı atık tesisini incelemede bulunup, bilgi aldılar.

Kızıldamlar köyünde kurulu dünyanın en kapsamlı entegre katı atık yönetim tesisi Biosun Bilecik Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Tesisi’ni ziyaret eden Bilecik Belediyeler Birliği üyesi belediye başkanları,meclis üyeleri, İl genel meclis başkanı ve il genel meclis üyelerini firma yetkilileri karşıladı.

Bilecik Belediyeler Birliği üyesi belediye başkanları,meclis üyeleri, İl genel meclis başkanı ve il genel meclis üyeleri, 2016 yılı sonunda resmi olarak faaliyete geçen, Hexagon Katı Atık, Bilecik’te yer alan dünyanın en kapsamlı entegre katı atık yönetimi tesisi Biosun Bilecik EKAY Tesisinin çeşitli bölümlerini gezdi.

Bilecik Belediyeler Birliği Başkanı, Bayırköy Belde Belediye Başkanı Mustafa Yaman, Bilecik Belediyeler Birliği ile imzalamış olduğu 29 yıl süreli evsel atık yönetimi imtiyaz sözleşmesi kapsamında inşaa edilen ve ülkemizin en kapsamlı entegre katı atık yönetim tesisi olan Biosun Bilecik EKAY Tesisini ziyaret ederek incelemelerde bulunup, yetkililerden bilgi aldıklarını kaydederek, yılda, tarımsal ve endüstriyel atık işleme ve bu atıklardan yılda 15 bin ton, evsel atıklardan ise 120 bin ton kompost üretme kapasitesine sahip tesisin Bilecik için büyük bir kazanım olduğunu söyledi.

Biosun Bilecik EKAY Tesisinde üretilen kompost ise, Pazaryeri Organomineral Gübre Üretim Tesisi’nde üretilen organomineral gübrenin en önemli hammaddesini oluşturuyor. 55 milyon doları aşkın Ar-Ge ve teknoloji harcamalarına ek olarak 29 milyon dolarlık yeni bir yatırım ile kurulan bu tesisin; yılda 35 milyon kwh saat elektrik, 12.5 milyon kwh saat ısı ve 20 bin ton karbon kredisi üretmesi planlanıyor. Ayrıca yatırımın parçası olan düzenli depolama tesisinde ise Bilecik ilinin yıllık 70 bin ton atığının 20 bin tonun altına kadar indirgenmesi ve bertaraf edilerek gömülmesi planlanıyor.

Editör: TE Bilişim