Bilecik Belediyesi tarafından Belediye tarafından yapılan İmar Kanunu 18. Madde uygulamasına itiraz eden vatandaşı davasından vazgeçirmek için bu kişiye rant içeren uygunsuz imar tadilatı takas yapıldığı iddiası doğru ise bu işlemde imzası bulunan herkesin soruşturma geçirebileceği iddia edildi.

Geçtiğimiz hafta kamuoyunda şok etkisi yaratan Danıştay kararı Bilecik Belediyesi’ni zor durumda bırakmıştı.

Bilecik Belediyesi’nin 3 yıl önce yaptığı İmar Kanunu 18. madde uygulamasını Erol Ekşi adındaki bir vatandaşın iptal talebi ile yargıya taşıması ve imar uygulamasının İdare Mahkemesi’nce iptal kararının Danıştay’ca da onanması ile Ertuğrulgazi Mahallesi ve Beşiktaş Mahallesi’nin bir bölümünü kapsayan 105 hektarlık (1.050 dönümlük) alandaki 120 adet ada, 951 adet parsel arsa vasfından çıkarak tarla vasfına yani imarsız araziye dönüştü ve tüm inşaat yapımları yasaklandı.

İşin en ilginci ise bu alanda tarla olan yerlerin arsaya dönüştürülmesi ile Milli Emlak tarafından vatandaşlara yüksek rakamlar ile bu yerlerin satılması oldu.

Danıştay kararının kesin olması ve itiraza kapalı olmasının bu alanda yapımı devam eden ve daha önce inşaat ruhsatı almış fakat iskan alamayan birçok vatandaşı ve müteahhiti zor durumda bırakacağı öğrenilirken, Belediye yetkililerinin duruma çözüm aramaya çalıştıkları öğrenildiği sırada ortaya atılan iddia ise olayı bambaşka bir boyuta getirdi ve iddia doğru ise imzası bulunanların soruşturma geçirebileceği, dava açılması durumunda ise yargılanabilecekleri de gündeme geldi.

Rant için takas iddiası

Yeni iddia ise, Erol Ekşi’nin yapılan İmar Kanunu 18. Madde uygulamasına itirazı sonrası yerel mahkemenin yapılan uygulamayı doğru bulması fakat bilirkişi raporu sonrası uygulamada 15. ve 16. maddede yapılan yanlışlar neticesinde uygulamayı iptal ettiği ve mahkemenin vatandaşı haklı görmesi sonucu konunun Danıştay’a taşınması sonrasında vatandaşı davasından vazgeçirmek adına Belediye yönetiminin bu şahıs için uygunsuz ve kanunsuz kamulaştırmaya gittiği yönünde.

Muhalefet Meclis üyeleri RED vermiş

Davasından vazgeçirmek için girişimlerin ardından Erol Ekşi’nin bu alanlarda kamulaştırılmış park ve yeşil alanlarda güzel yerleri seçtiği ve Belediye’den bu yerleri kendi yerleri ile takas yapması durumunda davadan vazgeçeceği yönündeki söylemine karşılık Belediye’nin Ertuğrulgazi Mahallesi 996 ada 2 ve 5 parseller ile 980 ada 3 parselde imar plan tadilatı  yapılması yönünde İmar Komisyonu’na gelmesi ve Komisyon’da görüşülen yerle ilgili CHP Meclis üyeleri Melek Mızrak Subaşı, Muharrem Tüfekçioğlu ile İYİ Parti Meclis üyesi Ahmet Gürses’in imzaladığı rapora, MHP Meclis üyesi Hamdi Salt ve AK Parti Meclis üyesi Muhammed Karadayı’nın imza atmadığı ve “Red” oyu kullandıkları takas Belediye Meclisi’ne geldi.

CHP’li Ali Olcay da RED vermiş

Meclis’te AK Parti ve MHP’li Meclis üyelerinin yanı sıra yapılan yanlışlığı önceden fark etmiş olacak ki CHP Meclis üyesi Ali Olcay’ın da “RED” oyu verdiği rant iddialı takas işlemi Belediye Başkanı Semih Şahin ile CHP ve İYİ Partili Meclis üyelerinin oyları ile Meclis’ten geçirildi.

Muhalefet Meclis üyesi ve İmar Komisyonu üyesi Hamdi Salt, Komisyon raporuna neden “RED” verdikleri ile ilgili ise, “KARŞI OY:  Mahkemenin imar uygulamasına ilişkin iki şehir plancısı, bir adet Harita Mühendisi’nden oluşturulan heyetin düzenleyip mahkemeye sunulan raporda davacı tarafa müstakil parsellerine karşılık yine müstakil parsel tahsis edildiği, dava konu parselasyon planı ile davacı tarafa yapılan tahsis yer arasında bir olumsuzluk bulunmadığı, davacı tarafın bir hak kaybına uğratılmadığı ve İmar Kanunu 18. Maddesi uyarınca yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlemesi ile ilgili Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine bir aykırılık bulunmadığı belirtilmiş ve mahkemenin bilirkişi raporuna dayanarak davacının bir hak kaybına uğratılmadığına karar vermiş, mahkemenin 18. madde uygulamasının tümü üzerinde devam edeceğine karar vermiştir.

1-Davacının kendi belirleyip istediği parseller verilse ve davacının da davasından vazgeçtiğini mahkemeye bildirse dahi davanın düşüp düşmeyeceği Belediye’nin Avukatının yüzde 50 yüzde 50 olduğunu belirten açıklamasından davanın devam edebileceği tarafımca anlaşıldığından,

2-Davacıya verilecek park ve yeşil alanların yanında, önünde, arkasında parselleri olan vatandaşlarımız mağdur olacağından ve Davacının kendine ait olan parsellerle yine kendisinin bulup-beğenip istediği parseller arasında davacı lehine bir değer artışı olacağından dolayı; Bu nedenlerle Bilecik Merkez, İstiklal (Ertuğrulgazi) Mahallesi 996 Ada 2 ve 5 Parseller ile 980 Ada 3 Parsele ilişkin İmar Planı Tadilatı yapılması talebine ilişkin İmar Komisyonu’nun oy çokluğu ile aldığı kabul kararına katılmıyorum ve “RED” oyu kullanıyorum” çarpıcı notlarını aldırdı.

Ekşi, davayı geri çekmedi

Ne var ki Erol Ekşi, Danıştay’daki davasını geri çekmezken, çekse dahi davanın kamu davasına dönüştüğü ve her şekilde devam edeceğinin bilinmesine rağmen yüzde %50 şans diyerek alınan usulsüz olduğu iddia edilen takas için İmar Kanunu’nun 26. Madde 3. bendinde belirtilen teknik zorunluluklar halinde veyahut mevcutta konut olan alanda heyelan, fay hattı vs. gibi durumlarda yapılabileceği fakat buranın rant amaçlı daha önceden vatandaşlardan park ve yeşil alan için   kamulaştırılan yol kenarındaki yerlerin rant için takas yapıldığı yönündeki iddia Meclis’te de tartışıldı.

Şimdi İmar Komisyonu’nda ve Belediye Meclisi’nde kişiye özel çıkar sağlamak ve rant için takas yapıldığı iddiası ile kararda imzası bulunan ve oy kullananların soruşturma  geçirebilecekleri de gelen iddialar arasında yerini aldı.

Daha önce İmar Kanunu 18. maddenin iptal edilmesi haberimize sessizliğini koruyan Belediye yetkililerinin bu iddialara karşı bir açıklama yapıp yapmayacağı da merak ediliyor.

Bu iddialar karşısında Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da resen harekete geçip geçmeyeceği merak ediliyor.

 

Editör: TE Bilişim