CHP’li belediye meclis üyesi Seyfi Özgen, dün gerçekleşen Kasım ayı belediye meclis toplantısında Bilecik Belediyesi’nde sendikal ayrımcılık yapıldığı iddiasını gündeme getirdi. Belediyede çalışanlardan BEM-BİR-SEN sendikasına üye olmayanların ‘sosyal denge tazminatı’ adıyla dağıtılan ödemeyi alamadıklarını belirten Özgen, Başkan Selim Yağcı’ya sendikaya üye olan memurların ne kadar maaş aldıklarını sordu.

Yağcı: “Böyle bir taleple karşılaşmadık”

Özgen’in sorusuna cevap veren Başkan Selim Yağcı, Bilecik Belediyesinde çalışanların çoğunun BEN-BİR-SEN’li olduğunu söyledi. Yağcı şöyle konuştu: “Her yerde olduğu gibi sendika üyeliği biliyorsunuz serbest bir olay. Belediyemizde de sendikalara üyelikler var. Farklı sendikadan arkadaşların olup olmadığını şahsen bilmiyorum ama bizim sendikadaki arkadaşların çoğu herhalde BEM-BİR-SEN’e üye. Diğerlerine olan var mı bilmiyorum."

“Hakkının yendiğini düşünen varsa, oturur konuşuruz”

Şakayla karışık “Diğer sendikalara üye olan varsa onları da BEM-BİR-SEN’li yapmak lazım” diyen Yağcı konuşmasına şöyle devam etti: “Ücretler sendikaya üye olma sebebiyle veriliyorsa ya da sendika üyesine veriyorsa bilemiyorum. Herkes mutlaka şu sendikaya üye olacaktır veya olmayacaktır diye bir uygulama içerisinde olmamız söz konusu olamaz. Yani ben Bilecik Belediyesi’nde tek sendikanın olduğuna ilişkin bir inancım var. Bu zamana kadar da biz sendika üyesi değiliz veya sendikaya üye olmak istemiyoruz hakkımız zayi oluyor diyen bir arkadaşlarımızdan bir talep de görmedim. Eğer böyle arkadaşlarımız varsa da konuşuruz.”

“Belediyemizde hiçbir konuda ayrımcılık yok”

Belediyede hiçbir konuda kasıtlı ve bilinçli olarak ayrımcılık yapılmadığını belirten Yağcı, kendisinin 11 yıldır belediye başkanı olduğunu söyledi ve “Üye olmayan arkadaşlar da varsa eğer, bu zamana kadar belediye başkanlarına çıkıp ‘biz üye olmuyoruz hakkımızı kullanıyoruz ama burada bir hak kaybımız var’ deselerdi. Ben 11 yıldır burada belediye başkanıyım. Size gelinceye kadar bize gelip bunu dile getirmeleri lazımdı. Samimiyetle söylüyorum öyle bir taleple karşılaşmadık. Gittiğimizde, arkadaşlarımız kimse davet edelim, görüşelim.”

“Aylık 250-350 lira arası sosyal denge tazminatı veriyoruz”

Seyfi Özgen’in sosyal denge tazminatından kaç kişinin faydalanamadığını ve sendikaya üye olanlara aylık ne kadar tazminat ödendiğini sorması üzerine Yağcı şu cevabı verdi:

“Biz memurlarımıza sosyal denge tazminatını meclisimizin vermiş olduğu yetkiye dayanarak ödüyoruz. Bu saklı gizli veya insanların sendikaya üye olmak için teşvik mahiyetinde verilen bir şey değil. Devletimizin son yıllarda memurlara tanıdığı bir sözleşme hakkı gibi ek bir imkan. Biz de bunu Bilecik Belediyesi olarak ilk uygulayan belediyelerden birisiyiz. Şu aşamada sosyal denge tazminatı olarak 250 ile 350 tl arasında veriyoruz. Başkan yardımcıları ayrı, müdürler ayrı, şefler ayrı, memurlar ayrı olmak üzere arkadaşlarımıza aylık olarak sosyal denge tazminatı veriyoruz. Bu saklı gizli özel yapılmış bir şey değil. Birçok belediyede bugün bu uygulanıyor. Memurlarımıza bir katkı ve motivasyon olsun diye uygulanıyor. Bizden daha fazla uygulayan kurumlar da var. Biz kendi bütçemize göre bir denge tutturduk.

“Konuyla ilgili bilgim yoktu, değerlendireceğiz”

Seyfi Özgen’in BEM-BİR-SEN harici sendikalara üye olan çalışanların bu tazminatı alamadığını tekrarlaması üzerine Yağcı konunun değerlendirileceğini söyledi. Yağcı şöyle konuştu: “Ben açıkçası herkesin aynı sendikada olduğunu biliyordum. Yarın o arkadaşları çağıracağım. Bu konuyla ilişkin bilgim yoktu. Bizim içimizde böyle bir problem yoktu, yani bana yansımadı. Demek ki varmış, açılamıyorlarmış. Bir bakacağız değerlendireceğiz inşallah. Biz Bilecik belediyesi olarak kimsenin buradaki hakkıyla oynamayız.”

Editör: TE Bilişim