Bilecik Belediyesi, önümüzdeki günlerde şehir içine elektronik trafik denetleme sistemi olan TEDES’i kurmaya hazırlanıyor. MOBESE’nin bir benzeri olan sistem, şehir içinde belirlenen noktalara yerleştiriliyor ve özellikle kırmızı ışık, hız sınırı, banket ve emniyet şeridi ihlalleri başta olmak üzere tüm trafik kuralı ihlallerini tespit ediyor. TEDES’in kurulması için İl Emniyet Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalanacak ve kesilecek cezalardan Belediye %30 pay alacak. Bilecik Belediyesi, TEDES’i ‘yap - işlet - devret’ modeliyle ihaleye çıkaracak ve ihaleyi alan firmaya 10 yıl boyunca kesilen cezalardan pay verecek. Önceki gün gerçekleşen belediye meclis toplantısında görüşülen teklif Ak Parti ve CHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilirken, trafik cezalarından yeterince ağzı yanan Bilecik kamuoyunun konuyla ilgili ne düşüneceği merak ediliyor.

Yağcı: “Çevre yoluna kadar uzanacak”

TEDES’le ilgili meclis üyelerine bilgi veren Selim Yağcı, uygulamayı ‘akıllı sinyalizasyon sistemi’ olarak tanıttı ve yaya bulunmayan noktalarda trafik ışıklarının kırmızı yanmayacağını, bu şekilde daha sağlıklı trafik akışı sağlanacağını söyledi. Yağcı, sistemin şehir merkezinden çevre yoluna kadar uzanacağını ve Belediyenin kasasından para çıkmadan hayata geçeceğini ifade etti.

Ay: “Asıl amaç, trafiğin düzenlenmesi ve güvence altına alınması”

Konuyla ilgili detaylı açıklama Başkan Yardımcısı Abdullah Ay’dan geldi. TEDES’in 2918 sayılı karayolları trafik kanununun ek 16’ncı maddesi gereği yapılan bir çalışma olduğunu belirten Ay, Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube, Karayolları, Telekom ve TEDAŞ’la ortak komisyon kurduklarını ve şehrin trafik alanında sorunlu noktalarını belirlediklerini söyledi. Ay; “Şehrin bazı noktalarında araçlar çok hızlı gidiyor. Komisyon çalışmaları sonunda, şehrin hangi noktalarında düzenleme yapılması gerektiği belirlendi. Komisyon kararına istinaden belediye olarak biz de çalışmalarımızı yapıyoruz. Aslında bu sistem tamamen Emniyet Müdürlüğü kapsamında olan bir sistem. Fakat kanun gereği belediyeler tarafından yaptırıldığı takdirde buradan gelen gelirin yüzde 30’u belediyelere aktarılacak. Bu anlamda belediye olarak bu sisteme giriyoruz. Yap – işlet - devret modeliyle yapılacağı için, belediyenin kasasından bütçe çıkmayacak. Bilecik’teki asıl amaç, trafiğin düzenlenmesi ve güvence altına alınması” açıklamasını yaptı.

Açıklamaların ardından meclis üyelerinin oyuna sunulan teklif, Ak Parti ve CHP’nin kabul, MHP’nin ret oylarıyla kabul edildi. Yaklaşık 3 milyon liralık sistem önümüzdeki aylarda açık ihale usulüyle ihale edilecek. İhaleyi alacak firma 10 yıl boyunca kesilecek trafik cezalarından pay alacak.

Editör: TE Bilişim