BELEDİYE MECLİS LİSTESİNDEKİ İSİMLERİ SOSYAL MEDYADAN TANIYABİLDİM

MECLİS ÜYELERİ NE KADAR VERİMLİ OLABİLECEK?

Cafer Elmas

Yaklaşan yerel seçim öncesi partiler hazırladıkları Belediye Meclis listelerini sancılı geçen süreçler sonunda Seçim Kurulu’na teslim ettiler. Ne varki  hazırlanan ve Seçim Kurulu’na sunulan listelerin ne kadar sağlıklı ve beklentilere cevap verebileceği  kamuoyunda soru işareti bıraktı.

Peki listelere yazılanlar gerçekten Bilecik için ve seçilecek Başkana faydalı olabilecekler mi? Bu kafalarda  soru işareti yarattı, kimse kızmasın ama her seçimde yapılan Meclis listeleri eski siyasetçileri aratır oldu.

Artık siyaset ve hazırlanan Meclis listeleri her parti için geçerli bu, nereden oy devşirebiliriz, hangi dernekten oy alabiliriz, o dernekten, bu dernekten bir kişi yazalım listemize oy toplayalım kaygısına döndü. Artık derneklerde birlik, beraberlik adına kurulmayı bıraktı, siyasette denge, güç gösterme savaşına girdi.  Bakın siyasiler son günlerde devamlı dernek ziyaretleri yapıyorlar, artık Bilecik siyasetini ve yönetimini diğer illerden gelen ve burada kurulan dernekler yönetmeye  başladı. Elbette doğduğun değil doyduğun yer memleketindir ve elbette onlarda bu ilin yönetiminde söz sahibi olacaklardır fakat bu kadar ön planda olmaları ve adeta siyasete yön vermeleri dernekler arasında yarışa döndü.

Şimdi bunları yazıyorum diye yine birileri kızacak ama inkar edenler varsa uzun süre bu konuda kendileri ile tartışırım, herşey ortada sanırım yapılan haberlerde ortada.

Partilerin genel anlamda isimlerine değinmeyeceğim ve genel anlamda değerlendirmeye çalışacağım aslında detaylı ve hatta bazı isimlere dahi değinmiştim fakat seçimde son hafta çünkü kimseyi kırmak, üzmek ve zan altında bırakmam istemem zaten oy verecek kişiler listelere baktıklarında ne demek istediğimi anlayacaklardır.

AK Parti’nin hazırladığı listeleri son anda MHP ittifakı ile değiştirmesi ve ittifak listesi hazırlaması AK Parti’de ve MHP’de deprem etkisi yaratsa da  MHP’den listeye yazılanlar ve çekilen adayında listede yeralması bir nebze olsa da sancıyı gidermiş oldu, fakat  bu depremin sancısı ve artıları bir müddet devam etti ne varki AK Parti’de ve MHP’de her nekadar sancılar ve depremler çok dışarıya yansıtılmamaya çalışılsa da bu defa yansıdı.

Sonuç itibarı ile listeler oluşturuldu ve adam gibi giyinip kuşanıp siyasetin ciddiyeti ile çekilen resimler  hazırlanan seçim broşürleri ile seçim çalışmaları başladı  ve koordineli bir şekilde devam diyor.  

Listeye baktığımda tanıdıklarımın yanında birçok tanımadığım isimler ile karşılaştım AK Parti’nin listesinde farklı isimler vardı fakat MHP ile yapılan ittifak sonrası isimler ve sıralamalar değişti. Genel anlamda bakıldığında hatırı sayılır, sevilen önemli isimlerin yanısıra pek toplumla bağdaşmayan iç içe olamayan isimleri de görmek mümkün tabii ki hepsi kendi çevrelerinde sevilip, sayılan ve oy verilecek isimler fakat seçilecek Belediye Başkanı’na ve halka teknik olarak destek verebilecek pekte isime denk gelmediğimi söyleyebilirim. Son dakikada yapılan AK Parti, MHP ittifakı hem listeleri hem de kafaları karıştırdı aslında listeye baktığımda hangisi AK Partili, hangisi MHP’li inanın bende bilmiyorum çünkü çoğunu ben bile tanımıyorum.

Gelelim CHP’ye; sancılı ve birçok değişen listelerin sonunda Seçim Kurulu’na verilen ve İYİ Parti ile ittifakla hazırlanan listede AK Parti gibi çokta içaçıcı bir liste ile seçime girdiklerini söyleyemem. Değişen listeler sonucunda Seçim Kurulu’na verilen listeye baktığımda  bu listede de Başkan adaylarına teknik olarak çokta yardımcı olabilecek birkaç isimden başka isim göremedim. Daha çok partide görev yaptı diye yer verilen, liste ve derneklerden alınan listeler ile ittifak yapılan İyi Parti ile oluşan listeninde Bilecik ve Başkan için çokta iç açıcı olduğunu söyleyemem.

CHP demişken yaşadığım ve çok güldüğüm o kadar da düşündürücü bulduğum bir anımı sizlerle paylaşmadan geçemeyeceğim.

CHP’nin bir etkinliği için parti binasına gitmiştim. O zaman henüz Belediye Meclis üyeleri belli değil ama çok değişik ve hatta şuanda listede yeralan kişilerin adı geçiyordu. Orada çok sevilen ve herkese saygılı, çok sempatik tavırları ile toplumda ve partide de çok sevilen, sayılan partinin yönetimlerinde de yeraldığını bildiğim genç biri olan Melih Karaçam kardeşimi gördüm ve kendisine takıldım. “Senin gibi değerli, genç girişimci, sempatik kardeşlerim neden Belediye Meclis üyeliğinde yeralmıyor, neden düşünmedin gülüm” dedim. Bana gülerek bir cevap verdi dondum kaldım. “Abi bizim bu tür yerlerde görev alabilmemiz için önce yakın gözlüğü takmamız lazım anca o zaman görev alabiliriz” dedi. Hem güldüm, hem düşündüm doğru söylüyordu bakarsanız listelere Karaçam kardeşimin ne kadar haklı olduğunu görürsünüz. Listelerde seçilebilecek ön taraftaki isimlere bakarsanız ne demek istediğimizi anlarsınız.  Siyasette lütfen gençlerin önünü açın artık, yok partide şu görevde yıllarca bulundu, yok şu dernekten oy getirecek zihniyeti ile listeleri hazırlarsanız seçim sonucunda çıkacak sonuçla da karşılaşırsınız. Bu yazdığım diğer partiler içinde geçerlidir.

BBP partisini ayrı tutuyorum, bu seçim çünkü hepsi genç ve dinamik Meclis listesi ile seçime giriyorlar.

Demokrat Parti’nin listeside şöhretler karması gibi eski ve deneyimli siyasetçilerden oluşan liste fakat genel anlamda baktığımda listelerdeki adayların bir çoğunu tanıyamadım ve bir çoğunu sosyal medya hesaplarına girerek tanımaya çalıştım.

Eski yıllardaki Meclis üyelerini ve ilimizde siyaset yapan kişileri hatırlayınca genel anlamda tüm partilerin listeleri bana zayıf geldi. Listelerin broşürleri dağıtılıyor, elinize geçerse bir bakın ne demek istediğimi anlarsınız.

Bilecik ilimize yön verecek ve kazanacak Başkana gerçekten çok faydalı olabileceklerini düşünmesemde seçilecek arkadaşlar, abilerimiz, ablalarımızın ilimiz için ellerinden geleni en iyi şekilde yapabileceklerine inanıyorum.

Bu seçim Başkanlıkta, Meclis seçimlerinde dengeler eşit ve partilerde Meclis’teki aday dağılımı da değişecektir. O yüzden kazanacak aday geçtiğimiz 15 yıllık dönemki Başkan kadar sayı üstünlüğü ile istediği kararları alma noktasında “ben yaptım oldu bitti” ile yönetme şansı olamayacaktır yani kaldır indir ile başkanlık yapamayacaktır. Yani önümüzdeki 5 yıl basına da iyi malzeme çıkacaktır tabi ki yazabilene!!!

Seçilecek Meclis adaylarına şimdiden yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Umarım ilimiz için güzel projeler ve hizmetler için çalışırlar, kazanan Bilecik olur, kalın sağlıcakla!

Not: Önümüzdeki yazım merkez, ilçeler ve beldelerde hangi parti ve aday şanslı yaptığım araştırmalar ve analizler ile onu kaleme alacağım.