Şehir merkezinde bulunan ve Ayfer Öksüz isimli vatandaş tarafından işletilen çay bahçesinin, Bilecik Belediyesi tarafından boşaltıldı. İşletmeci Öksüz, avukatı Ümran Karayiğit aracılığıyla, hukuka aykırı işlem nedeniyle her türlü tazminat hakkını saklı tuttuğunu ifade etti.

Bilecik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yürütülen tahliye işlemi esnasında müvekkili adına açıklamada bulunan Avukat Ümran Karayiğit, müvekkile yapılan tahliye kararı tebliğinden itibaren 3 gün içinde müvekkil adına yürütmeyi durdurma davası açıldığını ifade ederek, 15 günlük tahliye süresi beklenmeksizin tahliye işleminin başlatıldığını söyledi.

Çay bahçesinin boşaltılması için gelen ekibe ve avukatlara kameralar önünde taleplerini ileten Avukat Ümran Karayiğit, “Valiliğin 6 Nisan 2015 tarihli tahliye kararı müvekkillerime 11 Nisan 2015’te tebliğ edildi. Valilik 11 Nisan’dan itibaren 15 günlük yasal süre dolmadan şu anda tahliye işlemini icraya koymaktadır. Bu nedenle öncelikle süre bakımından usule uygun olmadığı kanaatindeyiz. Gerekli itirazlarımızı da her iki idare kurumuna yaptık. Ayrıca bu işlem ile ilgili tahliye kararının iptali için yürütmenin durdurulması talepli olarak Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’ne 2015/429 Esas’ta davamızı açmış bulunuyoruz. En azından yürütmenin durdurulması konusunda kabul ya da ret kararı verilene kadar işlemlerin bekletilmesini talep etmiştik. An itibarıyla her iki kurum da taleplerimizi reddetti. Şu anda bizim talebimiz tebliğ tarihi olan 11 Nisan’ın dikkate alınarak müvekkillerimizin rızayi tahliyesine 26 Nisan’a kadar müsaade edilmesi, cebri tahliye işleminin uygulanmaması talebimiz budur. 14 Nisan tarihi itibarıyla açıldığı için davamız yürütmeyi durdurması kararımız verilmedi. Ancak bizim talebimiz 15 günlük sürenin henüz dolmadığı, tebliğden itibaren 26 Nisan’a kadar 15 günlük rızayi tahliye ve teslim hakları müvekkilliğimize ait olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de 26 Nisan’a kadar süre verilmesini talep ediyoruz.” dedi.

Talepleri dinleyen Bilecik Belediyesi Avukatı Hasan Sevinç, “Yapılacak işlemde taraf sıfatımız bulunmamaktadır. Valilik burada tahliye işlemini gerçekleştiriyor. Fakat yine meslektaşımızın da söylediği gibi yürütmenin kurdurulması talebi ile ilgili her hangi bir karar yok. Eğer yürütmeyi durdurma kararı çıksaydı ve bu evrak kurumumuza ve Valiliğe ibraz edilseydi, bu işlem yapılmayacaktı. Ancak şu anda işlemlere devam etmek zorundayız.” dedi.

Kıymetli eşyaların toparlanma işleminin ardından demirbaşla ilgili yapılacak işlemlere geçildi. Avukat Ümran Karayiğit, yargılamanın neticesine göre her tür tazminat hakkının saklı tutulduğunu kamuoyuyla paylaştı.

Karayiğit, “İtirazlarımızı yazılı ve sözlü olarak ilettik. Tazminat davası hukuka aykırı olduğu kanaatine yargı yoluyla varılırsa, yapılan işlemin usul ve esas bakımından, hukuka uygun olmadığına karar verirse idari yargı, bununla ilgili tüm yetkililer ve sorumlular hakkında her türlü tazminat davasını açacağız. Yaptığımız yatırımlar, faydalı masraflar, tazminat, bundan doğan kaybımız hepsi hukuk yolunda aranacak.” ifadelerini kullandı.

Belediye’nin tahliyeye kamyonları ile gelmesine rağmen Belediyeye ait demirbaş olmaması nedeniyle tahliye işlemi işletme sahibi tarafından başlatıldı.

Siyasi olarak boşaltılıyoruz

Olayın üzüntüsünü yaşayan ve konuyla ilgili açıklamada bulunan Çay Bahçesi İşletmecisi Ayfer Öksüz, “Buranın tek amacın siyasi olduğu kanısındayız. Öyle söyleniyor. Yapılan açıklamalar bize bunu gösteriyor. Göz önünde olması, birilerinin buradan rant elde edeceği, daha ne söyleyeyim, bir sürü etken var. Bütün bu etkenler, bizi sezon açılışında kapatmaya neden. Burası halka açık bir yer. Neden böyle bir şey yapılıyor. Bunların cevabını vermiyorlar bize. Sormaya gidildi fakat hiçbir görüşme sağlanamadı. Bunu herkes biliyor. Sürekli geri çevrildik hiçbir görüşme yapılmadı.”

Şiddetli yağmur altında gerçekleştirilen tahliye işlem sırasında, zabıta ve emniyet güçlerinin yanı sıra, çay bahçesi işletmeci Ayfer Öksüz’ün ailesi ve yakınları ile Cumhuriyet Halk Partililer de hazır bulundu.

Çay bahçesini Belediye kendisi işletecek

Tahliyeye ilişkin açıklamada bulunan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı; işletmeye ocak ayında kira sözleşmelerinin yenilenmeyeceğine ilişkin tebligatların yapıldığını ve bu süreçte hava muhalefeti nedeni ile beklenildiğini, çok önceden boşaltılması gereken işletmenin boşaltılmadığı için, yasal yolla boşaltılacağını söyledi. Farklı yorumların ve siyaseten böyle bir tahliyenin yapıldığı yönündeki düşüncenin yanlış olduğunu belirten Yağcı, sosyal sorumluluk çerçevesinde belediyenin çay bahçesini çevre düzenlemesi yaparak uygun çay fiyatı ile kendilerinin işleteceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim