Şeyh Edebali Üniversitesi 5. Kariyer Günleri’nin son oturumunda; Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin ve Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu öğrenciler ile biraraya geldiler.

Prof. Dr. Gürkan Haşit’in moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Belediye Başkanları hayat hikayelerinden örnekler vererek kariyer basamaklarını çıkan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundular.

Konferansın ilk konuşmacısı Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı oldu. İyi bir kariyer için hayal etmek ve çok çalışmanın önemine vurgu yapan Başkan Yağcı, şöyle konuştu:

“HAYATA BAŞLARKEN HAYALLERİ OLMASI GEREKİYOR İNSANIN”

“2004 yılında hakimlikten ayrıldım. O günden beri Belediye Başkanı olarak hizmet ediyorum. İlk başta Belediye Başkanı olmak gibi bir kariyer hedefim yoktu. Üniversite için ilk tercihim Tıp okumaktı. Ankara Hukuk Fakültesi 5. tercihimdi. Fakat Hukuk Fakültesi’ne girdikten sonra hukuk beni kucakladı. Hukuk sosyal hayatın içerisinde ve çözümler buluyorsunuz.

Hayata başlarken hayalleri olması gerekiyor insanın. Rüyaların hayat içerisinde insanlığın canlılığının kanıtı olduğuna inanıyorum. Hayallerimizi de hedeflere çevirebilmemiz gerekiyor. Hayaller, hedefler ve çalışma başarmak için olmassa olmaz kriterlerden.

Millet ve devlet olarak da hayallerimiz var. Topyekün kalkınma noktasında baktığımızda millet ve devletin hayallerinin de gerçekleşmesi gerekiyor. Devlet, millet ve bireyler olarak hepimizin ortak yönlerde çalışmamız gerekiyor.

“İNSANLARIN SAHİPLENMEDİĞİ ŞEYLERİ ELEŞTİRMEYE HAKLARI YOKTUR”

Benim bir felsefem var: İnsanların sahiplenmediği şeyleri eleştirmeye hakları yoktur. Hakimlik görevimden Belediye Başkanı olmak için bu sebeple istifa ettim. İnsanlar birşeyi çok kolay eleştirebilirler fakat yapım noktasında çok azı başarılı olabiliyor. Sizlere tavsiyem, birşeyleri eleştirirken iyi şeylere iyi, kötü şeylere de kötü deme cesaretiniz olsun. Olayları düzeltme noktasında bir gayretiniz olsun. Eminim ki sizler de bizim olduğumuz noktalardan bayrağı devralarak daha üst noktalara taşıyacaksınız. Planlı, programlı bir şekilde çalışıp hedeflediğiniz noktalara uygun birikimler yaptığınız takdirde başarılı olabilirsiniz.

“ÜNİVERSİTE İLİMİZE BÜYÜK BİR ENERJİ GETİRDİ”

2006 yılında zamanın Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Bilecik’e geldi ve Bilecik için ne istediğimi sordu. Kendisinden para pul istemediğimizi söyledim. Çünkü Bilecik’in en büyük sıkıntısı bir kısır döngüye girmiş olmasıydı. İlimizdeki sosyal imkanların kısıtlı olmasından dolayı diğer illerden gelmek istemiyor insanlar. İlimizin standardını yükseltmek amacıyla yatırımcı çağırdığımızda da nüfusumuzun az olduğu için maliyeti karşılamadığını düşünüyorlar ve yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Bu anlamda şehri hareketlendirmek amacıyla bir katalizör görevi görecek bir kurumun biran önce olması gerektiği konusunda bir yardım istedim.

Üniversitemiz 2007 yılında kuruldu. O dönemde nüfusumuz 34 bindi, 10 bin de konutumuz vardı. Yıllık 50-60 konut yapılıyordu. Üniversite, şehrimizde kültürel, ekonomik ve sosyal hayat anlamında ilimiz için tam bir lokomotif oldu. Ciddi bir enerji sağladı. Konut yapımı olarak ilimiz 3 kat büyüdü. Nüfusumuz bu anlamda 2 kat arttı. Yatırımlar da hızla devam ediyor.

Siz üniversite olarak Bilecik’te çok güzel bir kariyer süreci başlattınız. Şehrimiz sizinle bir yerlere gidecek. Sizinle beraber bu sinerjiyi yaşamaktan son derece memnunuz. Üniversitemizin önümüzdeki süreçte fiziksel ve kurumsal olarak ülkemizde ve dünyada ses getireceğine inanıyorum.”

“REKABET ORTAMINA ŞİMDİDEN HAZIRLANMANIZ GEREKİYOR”

Başkan Yağcı’nın ardından konuşan Osmaneli Belediye Başkanı YMM Münür Şahin de kariyer yolunda oluşacak rekabet ortamında öğrencilerin fark yaratmak adına çalışma yapması gerektiğini ifade etti.

Öğrencilerin sorumluluk almak adına STK, dernek veya bir siyasi parti çatısı altında bulunması gerektiğini tavsiye eden Şahin, şöyle konuştu:

“2014 yılından beri Belediye Başkanı olarak görev yapıyorum. Çok çalıştığınız zaman her alanda yer bulabilirsiniz fakat bu siyasi anlamda bazen olamayabiliyor. Seçimle bir yerlere girebilmek için sadece çok çalışmak yetmiyor.

Bunun yanında seçimle bir yerlere gelmek dışında istediğiniz yerler için çok çalışmanız gerekiyor. Dışarıda çok büyük bir rekabet ortamı var. Şimdiden bu ortama hazırlanmanız gerekiyor. Öncelikle yabancı dil ve bilgisayar eğitiminizi çok iyi almanız gerektiğini düşünüyorum. Rekabetçi alanda öne geçmek için farklılığını ortaya koymanız gerekiyor.

Sosyal ve ekonomik yaşantınızın hangi yönde ağırlık kazanmasını istiyorsanız, hangi yönde kendinizi daha mutlu hissedeceğinize inanıyorsanız o yönde çalışmanız gerekiyor.

Çalışmalarınızın yanında kendinize uygun bir siyasi partiye de girmeniz gerektiğini düşünüyorum. Bu sorumluluk almanız anlamında önemli olacaktır. Fakat bu alanda da herşeyde olduğu gibi aşırıya kaçmamanız gerekiyor.

Başarılı olabilmenin diğer bir noktası da beraber hareket edebilme yeteneğidir. İyi bir lider olmak istiyorsanız mutlaka bir STK’da, siyasi bir partide veya kulüpte yeralmanız ve kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

“VATANINI SEVMEK VE KORUMAK YALNIZCA CEPHEDE OLMAZ”

Bunların yanında en önemlisi de vatanınızı sevmeniz ve korumanız gerekiyor. Vatanını sevmek ve korumak illa cephede savaş vermek anlamına gelmez. O işi profesyonel askerlerimiz yapıyor sizler de ülkemizin ekonomisini geliştirerek, teknoloji üreterek, kalkındırarak vatanınız için çok önemli işler yapabilirsiniz.”

“MEZUN OLSANIZ DAHİ EĞİTİMİNİZE DEVAM ETMENİZ GEREKİYOR”

Son konuşmacı olan Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ise, çok çalışmanın yanında kaderin insanları taşıdığı noktalarda olabileceğine dikkat çekti.

Öğrencilere mezun olsalar dahi eğitimlerine devam etmeleri gerektiğini öğütleyen Başkan Aydoğdu, şu ifadelere yer verdi:

“Öğrencilik yıllarımda ben de derneklerde ve siyasi partilerin bünyesinde görev yaptım. Bunların hepsi beni hayata hazırladı. 1999 yılında Belediye Başkanı olarak görev yapmaya başladım. 2004 yılında yine halkımızın teveccühü ile bir yerlere geldim ve 2009 yılında ise başka hangi ilçeleri kazanabilirizi düşünürken seçimleri biz kaybettik. Buradan şunu çıkarttım; bazen çok çalışırsınız, siz istersiniz; bazen şartlar sizi bir yerlere taşır. Bu anlamda kadere de inanmak gerektiğini düşünüyorum fakat şunu hiçbir zaman unutmayın ki mezun olsanız dahi eğitiminize devam etmeniz gerekiyor.

Ne yaparsanız yapın mutlaka sevdiğiniz işi yapın. Kendinizi bu yolda geliştirin. Ben siyaseti severek yapıyorum. Belediye Başkanı olarak bizler yaptığımız başarılı işleri gördükçe büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kısacası; kendinizi çok iyi yetiştirin, ne istediğinize, ne yapacağınıza karar verin ve ona emin adımlarla yürüyün.”

Konuşmacılara çeşitli hediyeler takdim edilmesi ve foroğraf çekimi ile program sona erdi.

Editör: TE Bilişim