Bölgemizin ekonomik gelişimine destek olmak için 2010 yılından bu yana destek programları sunan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), 2016 yılı mali destek programlarını, Gölpark Gökkaya Park kafe restoranda düzenlediği bir toplantıyla tanıttı.

Bu yıl iki farklı alanda destek sunacak olan kurum, ilimiz ekonomisinde önemli yer tutan mermer sektörüne yönelik olarak “Bilecik Mermer ve Doğaltaş Sektörü Mali Destek Programı”nı sektör temsilcilerine anlattı. Mermer ekonomisine katma değer sağlayacak projelere verilecek hibe miktarının toplam 4 milyon lira olduğunu belirten BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, tüm sektör mensuplarını bu çağrıya ilgi göstermeye davet etti. Projenin bütçesine göre %50’ye varan ve maksimum 600 bin liraya kadar hibe desteği sunduklarını ifade eden Değirmenci, Bilecik’in mermerle anılmasına ilişkin çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

Vali Nayir: “Bilecik’in gelişmesi mermeri tanıtacak”

Toplantıda konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik’in gelişmesinin mermeri tanıtacağını belirterek, bu kaynakların en etkili şekilde yerinde kullanılmasını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

        Vali Nayir, “BEBKA Kalkınma ajansımız bölgesel gelişmişlik farklarını kapatmaya yönelik daireyi önceleyen bir  yapı içerisinde dolayısıyla biz Bilecik olarak daha fazla bölgesel gelişmişlik farkının kapatılması gerektiğine  inanarak  sağ olsun Başkanlarımızla birlikte yapmış olduğumuz toplantılarda nüfus ölçeğini dikkate almadan bölgeselleşmiştik farkında bir pozitif ayrımcılığı hep istiyor gibiydik. Son geldiğimiz noktada da bunu sağlayacak hayatların olmasıdır. Burada Tamer Beyde aynı şeyden bahsetti en azından bizim ofisimizdeki 4 personel bunun için çok önemli bir aşama idi. Bunu yapmış olduk dolayısıyla geleceğe daha ümitle bakacak durumumuz var. Bilecik deyince hep taşı mermer diye başlayan açıklama içinde olduğumuz için Bilecik üzerindeki bu ayrımcı bu pozitif ayrımcı tavrımızı da mermerden başlatarak yürütelim gayreti içerisinde olduk. Daha önce yaşadığımız bir iki kötü tecrübe var diyelim ağır kış şartlarında zarar gören seralarımız içinde böyle ayrımcı bir zihniyetle yola çıkmış ama tam beklediğimizi alamamışız. Bir takım proje çıkmamıştır. Bunları da düşünerek bu seferki çalışmalarımızı daha erken başlayıp teknik desteği daha erken alarak bu paranın bizde kalması hatta gelecek daha iyi projelerle diğer artan para olursa onlara talip olduğumuzu göstermemiz lazım. Ben şimdiden bunun tanıtımında buraya kadar gelerek yer almış olan hem Sanayi Sektörümüzün bu sektörümüzün temsilcilerinden hem de basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Özellikle şunu belirtmek istiyorum biz Bilecik olarak bu toplantılarda diğer illerden daha ağırlıklı olarak bir devamlılık söz konusu. Bunu diğer illeri kötülemek için söylemiyorum ama biz zaten sayı olarak bir fazlayız.

Diğer iki ilimizde il genel meclisi olmadığı için biz 4 kişiyle katılırken onlar 3 kişiyle katılıyorlar. Dolayısıyla  bizim karar yeter sayısını daha bir hükmümüz oluyor. Sağ olsun arkadaşlarımız da toplantıları hep önemli bularak mutlaka katılmaya çalışıyorlar dolayısıyla birçok kararın oluşmasında ağırlıklı olarak Bilecik orada yer alıyor. Bunun karşılığını da gördüğümüzü zannediyorum. Bundan önceki geçen seneki yine yestek programında yüzde otuzları bulan bir rakama ulaşmıştır. Şimdiki ayrılan sayı yüzde yirmi beşlik bir payımız var  bu bizim için güzel bir rakam. İsteğimiz bu kaynakları en etkili şekilde yerinde kullanılmasını sağlamak. Yenilikçi olarak bu sektörümüzü yapmış olduğumuz tasarım çalışmalarıyla da yürütmek için daha iyi hale getirmek. Mermerin gelişmesi Bilecik’in önündedir. Bilecik’in gelişmesi mermeri tanıtacak. Dolayısıyla karşılıklı etkileşimde bizim beklentilerimizi yüksek tutmaya hakkımız var diye düşünüyorum. Arkadaşlarımızın da bu bilinç içinde olduğu düşüncesindeyiz. Ben tekrar hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum” görüşlerine yer verdi.

Yağcı: “BEBKA Bilecik’e ayrıcalık tanıdı”

Toplantıya katılan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, yapılan destek programının özel bir çalışma olduğunu söyledi ve Bilecik’e oransal olarak diğer illere göre pozitif ayrımcılık uygulandığını ifade etti.

Yağcı, konuşmasında; “Bu dönem Bilecik mermerle anılan bir şehir. “Taşı mermer” diyoruz. Mermerin yönetim kurulu olarak da ayrıcalıklı bir noktada olmasını arzu ettik. Geçen yıldan itibaren tasarımla başlayan bir süreci devam ettiriyoruz. Proje yapımı noktasında bizler diğer iki büyük şehrin arasında kayboluyorduk. Bu defa, Yönetim kurulu üyelerimize ve Genel Sekreterimize teşekkür ediyoruz, Bilecik ekibinin bu önerisini kabul ettiler ve ayrıcalıklı olarak Bilecik’i ve mermeri ayrıcalıklı bir konumda değerlendirme kararı alındı ve teşvikin miktarına da bakılırsa diğer iki il için 12 milyon lira gibi bir destek sunulurken, Bilecik’imize de 4 milyon gibi, oransal olarak pozitif ayrımcılığın yapıldığı bir destek paketi ortaya sunuluyor. Ben bu çalışmadan ötürü emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Uzun: “Her türlü desteği vermeye hazırız”

Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun ise, oda olarak bu sene başvuruların daha yoğun olmasını beklediklerini söyledi ve proje destek ofisiyle kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti ve destek programının ilimize hayırlı olmasını diledi.

 

Editör: TE Bilişim