Geçtiğimiz günlerde görevden alınan Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri İsmail Gerim’in yerine Bilim ve Sanayi Bakanı Mustafa Varak tarafından atanan Doç.Dr. Muhammet Zeki Durak, Line Tv’de ajanstaki yeni döneme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunurken, hedefin: ‘gençlere ulaşmak’ olduğunu vurguladı.

Line Tv’de Fatih Ak’ın sunduğu Güncel adlı programa katılan BEBKA’nın yeni Genel Sekreteri Doç.Dr. Muhammet Zeki Durak; “Gençlerin BEBKA’daki yeri ne olacak?”, “BEBKA aracılığıyla öğrencilere ne verilmeli?”, “Bursa Eskişehir ve Bilecik’teki yatırımcı ve gençlere ve turizmcilere mesaj olarak ne verebilirsiniz?” sorularına yanıt verdi.

“GENÇLERİMİZE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Genel Sekreter Durak, “Gençlerin BEBKA’daki yeri ne olacak?” sorusuna şu şekilde cevap verdi: “Bursa Eskişehir ve Bilecik çok özel 3 tane ilimiz. Bursa başta olmak üzere çok büyük bir sanayisi var. Otomativ sektörü,gıda sektörü,tekstil sektörü gibi alanlarda gerçekten ciddi projeler yapılıyor.Eskişehir yine aynı şekilde;yine gıda sektörü,savunma sanayi.Bu bölgelerimiz gerçekten ciddi bir üretim yapan potansiyeli olan bölgelerimiz.

Ben bu noktada Bursa’da daha fazla üniversite olması gerektiğini düşünüyorum ve olacaktır da. Çünkü bu ilimize 2 üniversite bence yeterli de değil. Eskişehir’de de yine şehrimizin ufak olmasına rağmen 3 tane üniversitemiz var ve çok ciddi bir genç nüfusumuz var. Bilecik’te de yine 1 tane üniversitemiz var.

Şimdi bizim BEBKA’da benim tabi bu şahsi görüşüm. Benim akademisyen olmamın nedeni de aslında bu.Gençlerimize biz dokunmak istiyoruz.Gençlerimize çok önem veriyoruz.Bunu önümüzdeki dönemlerde göreceksiniz,biz bununla ilgili çok ciddi adımlar atmak istiyoruz.Gençlerimiz şu anda mesela sosyal medyayı çok aktif kullanıyorlar.”

“BİZ ÜNİVERSİTELERLE HENÜZ ARAMIZDAKİ İLİŞKİLERİ İSTENEN DÜZEYE GETİREMEDİK”

Akademik hayatında öğrencilerine yönelik, “Örnek aldığınız model kim? Kimin yerinde olmak istiyorsunuz? Etrafınızda gördüğünüz başarılı iş adamları, girişimciler, bilim adamları kimi örnek alıyorsunuz?” sorusunu sorduğunu belirten Genel Sekreter Durak“BEBKA aracılığıyla öğrencilere ne verilmeli?” sorusuna ise;

“Öncelikle ilk 1.sınıfa gelen üniversite öğrencilerime diyorum ki; 10 yıl sonra kendinizi nerede görmek istiyorsunuz? Zaten bunu daha önce birçok öğrenci düşünmemiş oluyor, hatta fikride olmuyor. Aslında bunu sormamdaki amaç bunu düşünmeye teşvik etmek. Örnek aldığınız model kim? Kimin yerinde olmak istiyorsunuz? Etrafınızda gördüğünüz başarılı iş adamları, girişimciler, bilim adamları kimi örnek alıyorsunuz?

Biz üniversitelerle henüz aramızdaki ilişkileri istenen düzeye getiremedik. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor ama tam istenen düzeyde değiliz. Fakat bizim BEBKA’daki amacımız; kamu, özel sektör, üniversiteler arasındaki iş birliklerini artırmak.Bununla ilgili yapılan faaliyetleri organize etmek,koordinasyonunu sağlamak.Üç ilimizin Valileri,Sanayi Odası ve Ticaret Odası başkanlarının olduğu güzel bir ekibimiz ve yönetim kurulumuz var.Bu yönetim kurulunda alınan kararları da biz uygulama sürecine alıyoruz.Biz burada gençlerimizin ne ihtiyacı var ve endüstriye buna aktarma konusunda bazı faaliyetler yapma düşüncesindeyiz.

Mesela endüstri ne istiyor? Biz biraz daha farkındalık kazandıralım. Onlarda bu farkındalıkla hedefledikleri pozisyon neyse bunlara ulaşabilsinler.” şeklinde cevap verdi.

“GENÇLERİMİZ GELECEĞİMİZDİR”

Yeni fikirlere sürekli açık olduklarını ve bu noktada genç beyinlere önem verdiklerini söyleyen Genel Sekreter Durak, Bursa, Eskişehir ve Bilecik’teki yatırımcılar ve turizmciler noktasında da değerlendirmelerde bulundu.

Genel Sekreter Durak, “Biz daha iyiyi hedefliyoruz. Daha iyiye doğru da gideceğiz. Bununla alakalı da aslında ben şuna inanıyorum; amacımız, Türkiye’deki örnek ajanslardan bir tanesi olmak ve daha da iyi konuma gelebilmek. Hep gençler diyorum ama eğer biz ülkemizde gençleri yetiştirirsek, bu yetiştirdiğimiz gençler ülkemizin gelecek gençliğini yetiştirir, ülkemizin yaşlılarına bakar, ülkemizin geleceğini inşa eder. Gençlerimiz teknolojiye inavasyona çok çabuk adapte oluyor. Bu adaptasyon süreciyle geçlerle birlikte biz halkımıza dokunmak istiyoruz ve bunu da projelerle yapacağız.

Ben şunu da ifade edeyim: biz yeni fikirlere sürekli açığız. Her zaman genç arkadaşlarımız gelebilir. Biz davette etmekte istiyoruz. Onlardan aldığımız bazı bilgileri biz endüstri ile paylaşalım,yönetim kurulumuz ile paylaşalım, bakanlığımız ile paylaşalım. Biz aslında burada yani kendi bölgemiz açısından bir köprü olalım. Bize farklı bir proje getirebilirler, farklı fikirleri olabilir ya da ihtiyaçları olabilir. Biz bununla ilgi ne yapabiliriz konusunda elimizden gelen gayreti de gösteririz. Burada BEBKA’nın birinci öncelikli amacı ne kadar çok insanlara dokunabilirsek o kadar çok mutlu olacağımızı düşünüyoruz. Bu yüzden de yola çıkarken, ‘gençlerimiz geleceğimizdir’ bakış açısıyla bizimle olan iletişimlerini artırmak istiyoruz. Bu noktada her zaman gençlerimize kapılarımız sürekli açıktır.” dedi.

DOÇ. DR. MUHAMMED ZEKİ DURAK KİMDİR?

1980 yılında Eskişehir'de dünyaya gelen Doç. Dr. M. Zeki Durak, ilk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir'de tamamladıktan sonra 2003 yılında Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Lisans eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubuna (BAYG) destekli bir projeyi tamamlamış ve 2003 yılındaki bu proje çalışmalarının devamında Amerika Bileşik Devletleri'ndeki en iyi üniversitelerinden biri olan Cornell Üniversitesi'ne misafir araştırmacı olarak davet edilmiştir. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını da Cornell Üniversitesi'nden kazandığı burs ile tamamlamıştır.

Doktora eğitimi sonrası Amerika'da çeşitli firmalarda danışman olarak çalışmıştır. 2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nün kurucuları arasında yer almak için Türkiye’ye dönmüş ve bölümün kurulmasında aktif rol oynamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri arasında toplam bütçe ve sayıda En Fazla Proje Yapan Akademisyen Ödülü dahil birçok ulusal ve uluslararası ödül olan Dr. Durak’ın aynı zamanda gıda, biyoteknoloji, biyosensörler ve nanoteknoloji alanlarında çok sayıda akademik yayını ve çalışması bulunmaktadır. Bursa Eskişehir Bilecek Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği görevine atanan M. Zeki Durak, evli ve bir çocuk babasıdır.

Editör: TE Bilişim