BBP Bozüyük İlçe Başkanı Fatih Değirmencioğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Muratdere’yi ziyaret ederek bölgede açılması planlanan Bakır Maden Ocağı ile ilgili Köy Muhtarı İsmail Kurt’tan ve köy halkından bilgi aldı.

Açılması planlanan Bakır Maden Ocağı ile bölgenin büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağını belirten Başkan Değirmencioğlu, “Emin olun iş makineleri buraya girecek olursa bizler burada çadırımızı kurup nöbet tutacağız. Başta Bozüyük olmak üzere bütün Bilecik halkının doğamızın katliamına sessiz kalmayacaklarına şüphesiz eminiz CHP Bilecik Milletvekilimiz Yaşar Tüzün, beyefendiye mücadelesinden dolayı çok teşekkür ederiz ve bütün siyasi partilerimizin,sivil toplum kuruluşlarının, Belediyelerimizin bu doğa katliyamında hep birlikte siyasi görüşlerimizi bir kenara bırakarak Geleceğimize sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Başkan Demircioğlu şu ifadelere yer verdi: “Bilecik'in Bozüyük İlçesi'ne bağlı Muratdere Köyü’nde açılması planlanan ve ÇED raporu alınan Bakır Maden Ocağı için 211 hektar ormanlık alanda 72.973 ağacın kesileceginden ve madenin kimyasal maddelerle ayrıştırmasınında ve atık sahasının bu bölgede yapılacak olması tüm Bilecik bölgemizi büyük bir tehlikeyle karşılaşacağımızı bilmemiz gerekiyor.

Bizler buraya siyasi kimliklerimizi bırakarak bu yörede yaşayan vatandaş olarak geldik,burada yaşanacak doğa katliamını görmezden gelemeyiz bu ormanlar bizim ciğerlerimiz.Topraklar bizim geleceğimiz, bize bu güzellikleri bırakan atalarımızın emanetine sahip çıkmak için buradayız.Bizler de evlatlarımıza bu güzel ormanlarımızı ve tertemiz topraklarımızı nasıl aldıysak öyle bırakmak zorundayız, bırakamazsak bunun hesabını çocuklarımıza veremeyiz ve bu güzellikleri korumak yaşatmak için elimizden ne gelirse yapmaya söz veriyoruz. Emin olun iş makineleri buraya girecek olursa bizler burada çadırımızı kurup nöbet tutacağız.Başta Bozüyük olmak üzere bütün Bilecik halkının doğamızın katliamına sessiz kalmayacaklarına şüphesiz eminiz CHP Bilecik milletvekilimiz Yaşar Tüzün beyefendiye mücadelesinden dolayı çok teşekkür ederiz ve bütün siyasi partilerimizin,sivil toplum kuruluşlarının, Belediyelerimizin bu doğa katliyamında hep birlikte siyasi görüşlerimizi bir kenara bırakarak Geleceğimize sahip çıkmaya davet ediyoruz.En yakın zamanda bir proje düşünüyoruz sizlerle paylaşacağız hep birlikte başarılı olacağız inşallah.”

Muratdere Köyü Muhtarı İsmail Kurt, Maden Ocağı için 72 bin ağacın kesileceğini ve bu ağaçların 3/1’nin 100 senelik olduğunu dile getirdi. Kurt, şöyle devam etti:

“Maden Ocağı benim köyüme 400 metre yakında"

Görmüş olduğunuz karşıdaki saha Muratdere Madencilik tarafından bakır ve molibden madeni çıkarılmak ve ÇED raporu bitmiş durumda. Bizim bu ormanlarda hayvanlarımız otluyor su içiyor. Muratdere Madencilik Jeoloji Mühendisi Orkun Başer Bey diyor ki, biz su sağlayacağız, benim bu suyumu nerede bulacak? Nerden sağlayacak bana, Karasu’dan mı sağlayacak? Ne kadar sağlayacak, benim köyüme gelen 7-8 tane çeşme var. Köy içi çeşmelerim var orada. O sahanın içinde. Onun atık sahasının içinde, üstünü kapatacak, dolduracak, 6 köyün hattı geçiyor oradan. Bana yazılmış 10 metre yaklaşmaması, benim hattıma 10 metre yaklaşmayacak, benim her gün patlak oluyor sahamda. Bir sızıntıda ne olur bu. Kimyasalla ayıralacak sonuçta ve bölgemizde kış aylarında yoğun yağış yaşanıyor ayrıştırmanın yapılacağı kimyasallar havuzunda ve toprağa hatta Karasu’ya sızıntı yapmayacak mı? Burada elbetteki yapacak benim orada orman içinde, maden sahası içinde çeşmelerim var. 4-5 tane çeşmemiz var. Orada biz piknik yapıyoruz bakın. Şu anda gidin görün, piknik sahalarımız var. Bunların atık sahasında piknik saham var benim. Tarım arazilerimiz var.Şu anda dışarıdan, gelenler var piknik yapıyorlar. Yeşil alanımız var, ormanımız var. Şimdi sizlere soruyorum Bu sorun sadece Murat dere köyünün sorunumu Bütün Bilecik’in sorunu mu?”

Editör: TE Bilişim