AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Yaman, geçtiğimiz dönem yapılan seçimlerde yüzde 52’lik oran ile partisinin aldığı oyun üzerinde bir oy alarak bireysel iddiasını da ortaya koymuş oldu. Bu rekor oranın sırrını hizmetlerinin yanısıra Bayırköy halkı ile olan yakın ilişkiler olduğunu söyleyen Başkan Yaman, bu oranı önümüzdeki seçimlerde de yakalamayı hedeflediklerini dile getirdi.

“Bayırköy ilkleri bizim ile yaşadı” diyen Başkan Yaman, tamamlanan yüzme havuzu, ışıklı stadyum, Sağlıklı Yaşam Merkezi gibi önemli projelerin yanında gerçekleştirilmesi planlanan sürpriz projelerin ayrıntılarını da gazetemizle paylaştı.

Projeler arasında beldenin çehresini değiştirecek olan ve “çılgın proje” olarak adlandırılan demiryolu deplase projesinin iyi bir ilerleme kaydettiğini söyleyen Başkan Yaman, projenin bitmesinin ardından demir yollarından boşalacak alana yapılacak alışveriş merkezi niteliğinde dükkanlar ile de Bilecik’in ve beldenin tanıtımına büyük bir katkı sağlanacağını dile getirdi.

Bayırköy için çok önemli bir yatırım olarak görülen Hamam Projesi’ni de ilk kez gazetemiz aracılığı ile duyuran Başkan Yaman, “havuz gibi havuz yaptık, şimdi de hamam gibi hamam yapacağız, çok büyük bir proje, içerisi ile ilgili sürprizlerimiz olacak” dedi.

Öte yandan kamuoyunda gündem olan, özellikle CHP’nin sert eleştirilerine neden olan “Bayırköy’de taşıma oy kullanılıyor” iddialarını da yanıtlayan Başkan Yaman, şahsının ve Belediye’nin bu konuyla ilgili bir bağlantısı olmadığının altını çizerken, “Bayırköy’de birçok küçük beldede olduğu gibi nüfus kapsamında değişkenlikler olabiliyor. Bu yalnızca seçim döneminde yapılıyormuş gibi bir algı yaratılıyor, gerçek seçmen listesi çıktığında sonuç ortaya çıkacaktır” dedi.

Bayırköy Belediye Başkanı Mustafa Yaman’ı kendi ağzından dinleyebilir miyiz?

1968 yılında Bayırköy’de doğdum, ilk ve orta öğrenimimi Bayırköy’de gerçekleştirdikten sonra Bilecik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ni ikincilikle kazandım ve buradan mezun oldum. Askerlik görevimi yaptıktan sonra yine Bayırköy’ümüzde bulunan Tekersan Jant Fabrikası’nda çalışmaya başladım. 1992 yılında sendikacılık hayatına başladım. Sendikamın çeşitli kademelerinde 17 sene görev yaptıktan sonra da halkımızın takdiri ile şu anda bulunduğumuz göreve seçildim. 10 yıldan beridir Bayırköy Belediye Başkanlığı’na devam ediyorum, bu dönemde yeniden aday oldum. Rabbim nasip eder, halkımız da takdir derse önümüzdeki dönem inşallah yeniden beldemize hizmet etme imkanı bulacağım.

Bayırköy’de 10 yıllık başarılı bir çalışmanız var. Bu süreçte yapılan projelerinizden bahseder misiniz? Ayrıca yapmak isteyip de yapamadığınız projeleriniz oldu mu?

Başkan olarak seçildiğim ilk zaman, yeğenim bana ‘Bayırköy’de hiçbir şey olmaz, parke taşı döşeyip çevre temizliği yapmaktan başka ne yapacağız’ demişti. Ben de kendisine Bayırköy’de ihtiyaçlar da, hizmet de bitmez dedim.

“Havuz Projemiz, sosyal bir tesis olarak beldemizin ve ilimizin yararlandığı çok önemli bir proje oldu”

Göreve geldiğimizde neler yaptık? İlk dönem vizyon projemiz olan havuz projemiz çok önemli. Orası sadece havuz değil bir sosyal tesis şeklinde. Bilecik’imizin, Bayırköy’ümüzün ve bölgemizin faydalandığı bir tesis oldu her zaman.

“Bilecik’in ilk ışıklı stadını biz yaptık”

Bayırköy’deki gençlerin çok şanslı olduğunu söyledik. Çalışmalarımıza halı saha ile başladık, devamında Sağlıklı Yaşam Merkezi, Spor Salonumuzu yaptık. Bilecik’in ilk ışıklı stadını biz yaptık, sosyal aktiviteler ve diğer çalışmalar kapsamında halkımızın gönlünü kazandık, iki dönem Belediye Başkanlığı yaptık.

“Bizim projelerimizde kriz yok”

Yeni dönemde de çalışmalarımız var. Bayırköy’e çok faydalı olacağını düşündüğümüz ve “çılgın proje” olarak adlandırdığımız projemiz devam ediyor, ülkede kriz var diyorlar ama bizim bu projelerimizde elhamdüllillah bir krizimiz yok.

“Çılgın projenizin detayları nelerdir?”

Demiryolu Deplase projemizin ardından boşalan yere bir sosyal tesis yapmaya karar verdik. Demiryolu deplase olduktan sonra burada  alışveriş merkezleri, benzinlikler, yöresel ürünlerin yapıldığı yerler, insanların dinlenme alanları olacak. Karasu Deresi’nde dere boyu yürüyüş yerleri olacak, kısacası bir sosyal tesis olacak, yol üzerinde İstanbul’a dönen vatandaşlarımızın son durağı olacak. Özellikle taksi müşterisi duracak çünkü ya taksi yakıt almak için duracak, ya alışveriş için duracak, ya da yemek yemek için duracaklar. Ayrıca çocuklarımız için de küçük sürprizlerimiz olacak burada.

“Yol üzerine yapılacak sosyal tesisimiz, Bilecik’imizin ve beldemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak”

Mekece sınırından Eskişehir arasında Bilecik’imizin tanıtılması ile ilgili ufak tefek eksikliklerin olduğunu herkes biliyor, bizler de biliyoruz. Bu yol üzerinde Osmaneli Belediye Başkanımız bir şeyler yapıyor, yan komşumuz Vezirhan Belediye Başkanımız Mehmet Bey de çadır tesisini yaptı, oradan Bozüyük’e geçiyoruz, orada da Sarar Tesisleri var, başka da Bilecik’i tanıtacak yol yok, burası çok önemli bir yol. Bilecik ile Antalya’yı birbirine bağlıyor. İstanbul ile Antalya’yı birbirine bağlıyor, sadace buraları değil Uşak, Kütahya, Eskişehir, Denizli gibi birçok ilimizi İstanbul’a bağlayan bir karayolumuz. Bilecik’in tanıtımı ile ilgili sıkıntılarımız olduğunu biliyoruz, dönem bu dönemdir dedik, biz de çorbada bir tuzumuz olsun diyerek bu tesisimizi yapmaya karar verdik.

Bu projenin Bilecik’imizin, beldemizin tanıtımına büyük faydası olacak, gençlerimizin çalışma alanlarını genişleteceğiz bu sayede. Projemiz çok güzel bir şekilde ilerliyor, bu kapsamda katkı sağlayan değerli devlet büyüklerimize, özellikle projenin ilk adımında Sağlık Bakan Yardımcımız Halil Eldemir Bey’in çok büyük desteği oldu, destek olan diğer herkese de teşekkür ediyoruz.”

Demiryolu Deplase Projenizden de bahseder misiniz?

Demiryolu deplasesi projesinin projelerini yaptık, Karasu Havzası değişiyor. Bayırköy’de mekansal alanlarda da büyük değişikliklere yol açıyor bu proje.

“Demiryolu Deplase Projemizin belde tarımına büyük bir faydası olacak”

Tarlalarımıza da faydası oluyor, proje kapsamında bir sürü engebeli araziyi düzleştirdik, arazimizin gelişmesine faydası olacak, tabi ki bunun tarıma da çok faydası olacak, eskiden bakılmayan, bozuk olan araziler şimdi düzleniyor.

“Beldemizde yetişen cennet hurması, 5 sene içerisinde Bayırköy hurması olarak anılacak”

Biliyorsunuz bizim iki projemiz var. Beldemizin üst tarafı Zeytin, alt tarafı Hurma, şu anda cennet hurması diyorlar ama ben inanıyorum ki 5 sene sonra Bayırköy Hurması olarak anılacak. Biz vatandaşımıza hurmaları ve zeytinleri ücretsiz olarak dağıtıyoruz, geçen sene 5 bin tane hurma, 5 bin tane de zeytin dağıttık, bu sene de talep doğrultusunda 3 bin tane zeytin, 3 bin tane de hurma dağıtacağız. Engebeli olup da düzeltilen arazilerde bu meyveciliği de yayacağız, deplase projesi bittiği zaman hem ilimize, hem de beldemize çok büyük katkıları olacak.

Bayırköy’deki en önemli eksikliğin ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Bize göre Bayırköy’ün en büyük sıkıntılarından birisi konut ile ilgili. Bayırköy’de konut sayısı çoğaldığında Bayırköy’de yerleşik nüfusun da çoğalacağını düşünüyorum.

Toplu Konut Projesi’nden faydalanıyor musunuz?

Bu projeyi yaptık ama yaşanan bazı talihsizliklerden dolayı en geç biten projemiz oldu.

Şu anda 18 vatandaşımız evlerinde oturuyor, hedefimize ulaştık ama 7 senelik bir süre aldı. Biz bir projeye başladıysak en fazla 2 senede bitiriyoruz, buna örneklerimiz;  Havuz, Spor Salonu ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’dir, fakat müteahhitlerden ve o dönemki Kooperatif Başkanımızdan dolayı bir aksama  yaşandı, konutta bir zayıflama oldu ama geçen bir örneğini yaptık yeni dönemde inşallah proje olarak da söyleyeceğiz.

“En önemli sorunumuz olan konut sıkıntısı için projelerimiz devam edecek”

Vatandaşımızdan bu konuda rağbet olacağına eminiz, burada hiç üye toplamadan 6 tane daire yaptık ve bitirdik. Belediye bünyesinde yaptık, anahtarları üzerine taktık ve sattık.

Vatandaşın kooperatiflere güveni biraz zayıf olabiliyor, projeleri de geldi ama TOKİ çalışmaları Bayırköy’e uymadı. Yine önümüzdeki dönemde ilk etapta 24 daire için çalışmalara başlayacağız.  Belediye olarak anahtarları üzerine takacağız, vatandaş da ister peşin para ile, ister kredi ile şartlarına nasıl uyuyorsa gelip alacak. En önemli sorunumuz konut sıkıntısı, önümüzdeki dönemde başlayacak projelerden bir tanesi de bu konut projesi olacak.

Mustafa Yaman, 10 yıllık başarılı çalışmaları ile Bayırköy’de bir marka oldu. Son seçimlere baktığımızda AK Parti’nin Bilecik ve ülke genelindeki oyundan çok daha fazla bir oy aldığını görüyoruz. Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?

Biz sendikacılıktan gelen kişiyiz, toplumun içinden geldik, toplumun içerisinde yaşıyoruz. Diğer yandan bunun bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu düşünüyorum. Orkestra şefi olarak belki Mustafa Yaman ön planda ama ekibimiz çok iyi çalışıyor, özellikle teşkilatımız çok iyi çalışıyor. Üstüne basarak söylemek isterim ki Belediye çalışanlarımızdan çok memnunum, birçoğu bizim dönemimizde burada başlayan, üst düzeyde fedakarlık gösteren arkadaşlar.

“Belediye olarak her zaman vatandaşımızın yanındayız”

Bayırköy’de bir hasta olduğu zaman biz kesin o evdeyizdir, birisi askere gidecekse biz oradayızdır, bir derdi olduğu zaman o evdeyizdir, kısacası Belediyemiz vatandaşlarımızın her zaman yanında diyebiliriz. Aile yapımız da bu anlamda çok iyi, babamın onda biri kadar sevilsem yeter demişimdir her zaman. Bizi bu şekilde yetiştirdiği için aileme, bize destek oldukları için de belde halkımıza teşekkür ediyoruz, halk bizi seviyor, biz de Bayırköy’ü seviyoruz.

“Bayırköy birçok ilki de bizimle beraber yaşadı”

Bunların yanında Bayırköy birçok ilki de bizimle beraber yaşadı. Örneğin Çanakkale’yi görmeyen vatandaşımız kalmadı neredeyse, toplu iftar yemeği ilk defa bizim dönemimizde oldu, ihtiyacı olan ailelere sıcak yemek hizmetimiz var, kimse de hangi eve yemek gittiğini bilmez o yüzden 72 haneye sıcak yemek gönderiyoruz. Bunlar hep Allah ile kul arasında olan ilişkiler düzeyinde olan şeyler, biz bunların reklamını yapmıyoruz, kimsenin ismini deklare etmiyoruz, vatandaşımızın hastası olduğu zaman kendi arabamızla götürüyoruz, bazen ihtiyaç olduğunda çevremizdeki arkadaşlarımızın arabasını kullanmak zorunda kalıyoruz. Bizde makam aracı yok, hizmet aracıdır o, bazen iki veya üç hasta oluyor kendi aracımızla götürüyoruz.

“İnşallah bu dönemde de rekorumuzu bırakmayacağız”

Vatandaşımızın iyi gününde, kötü gününde yanında olmaya çalışıyoruz, sanıyorum bu sevgiyi de bu oluşturuyor. Son seçimde de görüldüğü gibi rekor bizde, inşallah bu dönemde de bırakmayacağız bu işi, yüzde 52 ile Belediye Başkanı olarak görev yaptık.

Beldede ikamet eden yükseköğrenim gören öğrencilere burs yardımı devam edecek mi?

Belediye olarak Bayırköy’de ikamet eden Yüksekokul ve Üniversite öğrencilerine yönelik bir burs yardımında bulunuyoruz. Son olarak 42 öğrencimize burs yardımı yaptık, öğrencilerin ilk dönemki bursları hesaplarına yattı, inşallah ikinci dönemde de desteklerimize devam edeceğiz.

Kamuoyunda Bayırköy’de taşıma oy olduğu ile ilgili iddialar var. Bir önceki dönemde CHP tarafından ‘biz seçimleri kazandık ama taşıma oylar ile kaybettik’ şeklinde iddialar olmuştu. Bu konuya bir açıklık getirir misiniz?

Bayırköy gibi küçük beldelerin nüfusları hiçbir zaman kendi öz nüfusları olmaz. Birçok vatandaşımızın hem Bayırköy’de, hem Bilecik’te evi var, zamanının büyük bir kısmını burada geçiriyor ama diğer kısımlarında da Bilecik’te yaşıyor, bizde böyle bir nüfus var. Bununla ilgili yaklaşık 9 ay öncesinde Belediye Meclis Toplantısı’nda konuyu gündeme getirdim. 3 tane mahallemiz var, 4 tane siyasi partimizin temsilciliği var, bir de Belediye Zabıtasıyla beraber 8 kişilik bir komisyon kuralım, bu komisyon konuyu değerlendirsin dedik ama sonuç öyle olmadı.

“Bizden önceki dönemlerde de seçimden sonra nüfusun azaldığını gördük”

Bayırköy’de olup dışarıda yaşayan ve burada oy kullanan insanlar tabi ki vardır, bunu sadece Bayırköy’de değil birçok yerde görebiliyoruz ama Bayırköy’ün nüfusu nedir ilk önce ona bir bakmamız lazım. 2008 yılında 2 bin 31 kişi, 2010’da yani seçimden sonra bizim nüfusumuz bin 851 kişi oldu, Belediye Başkanımız o dönem Bayram Kabasakal’dı, Bayırköy’de nüfus sayımı vardı bizi de çağırdı, mahallenin nüfusunu saydırıyorlar, yaklaşık 40 kişi saymıştım ama daha sonra gelen kimliklerle birlikte burada nüfusun arttığını gördük. Ben buna kendim şahit oldum, nüfusumuz artmak zorunda zaten, 2 binin altına düştüğünüz zaman Belediyelikten mahalle veya köye dönüşüyorsunuz, zamanında bu beldeler kurulurken yapılan çalışmalar hep bu düzeydeymiş ama son olarak TÜİK’in açlıkladığı rakamlara göre Bayırköy’ün nüfusu 2 bin 608, son çıkan oy listesine baktığımızda.

“İtiraz edilip de çıkartılan oy listesine baktığımızda bunların hiçbirinde bizim elimizin olmadığı görülüyor”

Bayırköy’ün yerlisi olarak yaşayan birisi Bilecik’e taşındığında Bayırköy boşalmış gibi oluyor ama bugün eski evlerin birçoğu satıldı, 18 tane yeni daire yaptık doldu, 6 tane daire yaptık doldu, nüfusla ilgili yapılanlar yalnız seçim döneminde yapılıyormuş gibi algılanıyor. Bu dönemde itiraz edilip de çıkartılan oy listesine baktığımızda bunların hiçbirinde bizim elimizin olmadığını, Bayırköy Belediyesi olarak bu konuda bir çalışma yapılmadığını bizler de gördük.

Değişik etkenler vardır, farklı şeyler olmuştur, Muhtarlıkla ilgili diğer konularla ilgili farklı hesaplar yapan arkadaşlar illaki nüfus kaydı yaptırmıştır buraya ama bizim ekibimizin başta benim ve arkadaşlarımın hiçbir çalışması olmadı bu dönem. Sanırım taşıma oy ile ilgili büyük bir kısımda itirazdan dolayı silinmeler oldu, gerçek seçmen listesi en son çıktığında hep beraber göreceğiz, seçim dönemlerinde, özellikle bu dönem bizim böyle bir çalışmamız olmadı, buna da ben kefilim.

CHP, Bayırköy’de Hüseyin Kaygısız’ı aday olarak gösterdi, kendisiyle daha önce de yarışmıştınız, Bayırköy’de nasıl bir yarış olacak?

Hüseyin abi bizim ilk dönem yarıştığımız bir abimiz. Bayırköy’de esnaflık yapıyor, bizim de sevdiğimiz bir abimiz, aramızda bu zamana kadar en ufak bir ters olay yaşanmadı, kendisine başarılar diliyorum.

“Bayırköy’de güzel bir kardeşlik havası yarattık”

Ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin illaki adayı olacaktır Bayırköy’de. Hüseyin abi de bu konuda açıklamasını yaptı, biz Bayırköy’de güzel bir kardeşlik havası yarattık. Bayırköy’de artık siyaset sağ-sol çok konuşulmuyor, seçim dönemlerinde illaki konuşulacak ama normal zamanlarımızda siyaseti aramızdan çıkarttık, bunları hizmete dönüştürdük. Yapılan hizmetlerde de bunu herkes görüyor. İnşallah Hüseyin abi ile de düzenli ve düzeyli bir çalışma ortamı sağlarız, buna inanıyorum. Bu konuda biz elimizden gelen gayreti yapacağız, kendisi de zaten ilk görüştüğümüzde bunu söyledi.

“Birlik, beraberlik içerisinde kardeşçe bir yarış olacak”

Birlik beraberlik içerisinde kardeşçe bir yarış olacak, tabi ki bu yarışın da bir tane kazananı olacak, kendisine başarılar diliyorum, Rabbim herkesin yardımcısı olsun.

Spora ve sporcuya önem veren bir Başkansınız. Bayırköyspor’un bu yılki başarı grafiğini değerlendirir misiniz?

Bayırköysporumuz iyi gidiyor, hayat eğitimden ibaret, biz geçen yıl bunun eğitimini aldık. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında küme düşmeden döndük, epey de bir mücadele ettik ve kümede kaldık. Sütten ağzımız yanınca da bu dönem yoğurdu üfleyerek yemeye başladık, birkaç transfer yaptık. Hasan Kol Hocamızı da kulübümüzün başına antrenör olarak davet ettik, o da sağolsun kırmadı bizi.

“İlk defa Bilecikspor’u yendik”

Biz son 10 yıllık dönemde Bayırköy’de ilkleri yaşıyoruz, ilk defa Bilecikspor’u yendik geçen haftalarda.

“Osmanelispor maçındaki taraftar desteği bizi çok mutlu etti”

Son hafta da bilindiği gibi Münür Bey’i biraz üzdük ama Bayırköyspor Osmanelispor’u yendi ama orada bir yenme ve yenilmenin ötesinde en çok mutlu eden yaklaşık 1.500 taraftarın olması oldu, sahalarda benim hep görmek istediğim bir tablo. Bayırköyspor ile Osmanelispor içiçe bir maç seyretti, bu bizi çok mutlu etti, tabi ki illa bir galip olacak. Yendiğimiz için mutluyuz ama en çok mutlu olduğumuz konu taraftarın içiçe olması, herhangi bir olayın çıkmaması, saha içerisinde ufak tefek şeyler oldu belki ama tribünlerde böyle bir şey olmaması bu konuda bizi çok mutlu etti.

“Gençlerimiz için önemli projelerimiz var”

Biz Bayırköy olarak şunu çok iyi biliyoruz ki başarının altında gençlere yapılan yatırımın önemi çok büyük, ışıklı stadımız, halı sahamız, havuzumuz bunlara örnek.

“Bayırköy’e hamam gibi hamam yapacağız”

Şu anda da çok ciddi bir projemiz var. Bayırköy’de hamam yapacağız, havuz gibi havuzu yaptık, şimdi de hamam gibi hamam yapacağız, çok büyük bir proje, içerisi ile ilgili sürprizlerimiz olacak, yine bu gençlerimiz için, Bayırköy halkımız için bir hizmet, orada sporlarını da yapacaklar.

“Sosyal aktivitelerimiz devam ediyor”

Eskiden gençlerimiz Bayırköy’de sosyal aktivitemiz yok diyorlardı, şimdi Çanakkale’ye, Edirne’ye, Konya’ya, İstanbul’a gidiyorlar, bunların hepsi ücretsiz. Sağlıklı Yaşam Merkezimizde şu an 72 bayanımız ücretsiz spor hizmeti alıyor, içerisinde fitness salonlarımız var. Bu hizmetler devam ettikçe, gençlerimiz bu tür şeylerle meşgul oldukça kötü alışkanlıklardan uzak duracak, bunlar bizi çok mutlu ediyor.

“Osmanelispor’un puan kaybetmesini bekliyoruz”

İnşallah 5 puan kaldı aramızda rakibimizin özellikle de Osmanelispor’un puan kaybetmesini bekliyoruz, inşallah bu ligi iyi bir yerde bitireceğiz.

Son olarak Başkan olarak Bayırköy halkına ve yeniden aday olarak seçmenlerinize bir mesaj vermek ister misiniz?

Öncelikle halkımıza çok teşekkür ediyorum, adaylık sürecinde de 10 yıllık Başkanlık sürecimizde de bizlere çok ciddi destekler verdiler, yaşlısından gencine herkes bize büyük destek oldu, hizmetlerimiz devam edecek.

“Yeni döneme ciddi projelerimizle geliyoruz”

Bayırköy’de hizmetler ne olacak gibi bir algı bitti, yenisi ne olur diye bakıyorlar, inşallah yeni dönemde de ciddi sürprizlerle geliyoruz. Konut projesi, hamam projesi, deplasenin yerine gelecek proje, göletin üzerine yapacağımız projeler gibi çok ciddi projelerle geliyoruz.

“Ustalık dönemimiz olacak”

İnşallah olursa ustalık dönemimiz olacak. Ustalığın da ne olduğunu Bayırköy görecek inşallah, Rabbim hakkımızda hayırlısı neyse onu göstersin.

Editör: TE Bilişim