İlimizin yeni İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş gazetemizi makamında kabul etti ve Türkiye’nin ilk başörtülü Milli Eğitim Müdürü olma sürecini değerlendirdi.

28 Şubat sürecinde başörtüsünü çıkarmadığı için istifa etmek zorunda kalan ve yıllarca öğretmenlik yapamayan Durmuş, yıllar sonra mesleğe geri dönüp başarı basamaklarını tek tek tırmandı. Öğretmenlik, okul müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü, ilçe şube müdürlüğü ve il şube müdürlüğü yapan Durmuş, bugün Türkiye’nin 3. kadın ve ilk başörtülü İl Milli Eğitim Müdürü oldu.

1976 Ordu doğumlu olan Fazilet Durmuş, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği bölümünü bölüm ikincisi olarak bitirdi. 96 yılında mezun olduktan sonra 3 buçuk yıl öğretmenlik yapan Durmuş, 28 Şubat döneminde yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Sürecin başladığı yıllarda merkez okulda görevliydim. Oradan bir yatılı okula, yatılı okuldan da köy okuluna görevlendirildim. Ya başörtümüzü açacak ya da istifa edecektik. Artık çalışamaz duruma gelmiştim. Benim tercihim istifa etmekten yana oldu. İstifamın ardından öğretmenliğe 6 yıl ara vermiş oldum ve 2006 yılının Şubat ayında tekrar göreve başladım.”

Göreve döndüğü dönemde yönetici olmaya karar veren ve bu doğrultuda adımlar atan Fazilet Durmuş, Eğitim Yönetimi alanında yüksek lisans yaptı ve eğitimini bölüm birincisi olarak tamamladı. 2011 yılında müdür yardımcılığı sınavına giren Fazilet Durmuş, 1 yıl müdür yardımcılığının ardından Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Görevlendirme Şube Müdürlüğü’ne, sonraki yıl Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü görevine başladı. 2 yıl bu görevi sürdüren Durmuş, 2016 yılında Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atandı. 

“Türkiye’nin başörtülü ilk Milli Eğitim Müdürü” olarak anıldığını ancak yapacağı icraatlarla anılmak istediğini belirten Durmuş; “Allah izin verirse ileriki dönemlerde sadece şekli temsiliyetle anılmayacağız, yaptığımız icraatlarla Bilecik’te ilklere imza atacağız” dedi. Durmuş özellikle kurum içi eğitim konusunda önem vereceklerini ve ilimizdeki okulların fiziki şartlarını mümkün olan en iyi hale getirmek için çalışacaklarını ifade etti.

Eşi Sakarya Araştırma Hastanesinde Başhekim Yardımcısı olarak görev yapan, evli ve 3 çocuk annesi Fazilet Durmuş, ilk fırsatta Bilecik’e yerleşeceğini ve burada yaşamaya başlayacağını da söyledi. Bilecik gibi Osmanlı’nın kurulduğu önemli topraklarda hizmet vermenin kendisini son derece mutlu ettiğini belirten Fazilet Durmuş, ilk görev yerinin Hayme Ana’nın yaşadığı topraklar olmasının ise güzel bir tevafuk olduğunu ifade etti. Durmuş, bundan böyle Bilecik için tüm paydaşlarla birlikte en iyi hizmet olarak ne yapabileceklerini düşündüklerini ve amaçlarının “Çocukların koçarak gitmek isteyecekleri okullar oluşturmak” olduğunu sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilişim