Yaşayan Şehir Müzesi’nde Bilecik adetleri arasında yeralan çeyiz serme geleneği yaşatıldı.

İlk olarak Tuğçe ismindeki gelinin kaynanası ve teyzesi gelin alıcı odasına giderek adet gereği sandık açma parasını geline teslim ettiler. Ardından gelinin evlendikten sonra kullanabileceği yastıklar, yorganlar, tülbentler ve patikler gibi geline ait eşyalar özenle gelen misafirlere gösterilmek amacıyla gelin odasına serilirken, Müze Görevlisi Yurdanur Kırlı ise çeyiz serme işlemini ayrıntısıyla anlattı.

Yurdanur Kırlı, oğlan tarafı olarak geldiklerini belirterek oğlan tarafının vermesi gerek eşyaları teslim ettiklerini söyleyerek çeyiz serme işlemini şu şekilde anlattı:

“Belediye Başkanımızın eşi Nesrin Can kayınvalide oldu ve dün kız tarafını karşıladık. Yeni gelin Tuğçe Hanım bugün çeyiz sermesini müzemizin çeyiz serme odasında yaşatacak. Az önce oğlan tarafının vermesi gereken havlu, çember, patik, yorgan ve döşekleri verdik. Şimdi onlar kendi getirdikleri çeyizler ile birlikte bu odada çeyiz serme işlemini gerçekleştirecekler. Biz istedik ki müzeye gelen ziyaretçiler, çeyiz serme olayını görmeyenler bunu yaşasın bu sebepten dolayı Tuğçe arkadaşımız kendi arkadaşıyla birlikte buraya geldi. Kız kardeşi ile annesi de gelecek ve hep birlikte burada çeyiz sermeyi yaşayacaklar.”

Diğer yandan çeyiz serme işlemi sonrasında oğlan tarafı olarak gelin tarafına yemek ikramı yapıldı.

Editör: TE Bilişim