Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, şehir hamamının kapanacak olmasının ardından belediyenin yeni hamam için çalışmalara başladığını söyledi. Yeni hamamın Hamsu Vadisinde bulunan Osmanlı El Sanatları Merkezi’nin yan tarafına yapılacağını belirten Yağcı, yeni hamamın 2017 yılı sonuna yetişebileceğini söyledi.

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısında gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Bilecik gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bilecik Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Yağcı, belediyenin yeni projelerinden bahsetti.  Yağcı, yeni otogarın son durumu, yeni hamam projesi ve birçok çalışma hakkında bilgiler verdi. Yağcıi konuşmasında şunları aktardı:

Mezbahanenin son şekli verilecek

“Ülkemiz 15 temmuzdan sonra olağanüstü bir dönemden geçti. Şehir olarak birlik ve beraberliğimiz yerinde. Bayramı da birlik ve beraberlik içerisinde geçirdik. Belediye başkanlığı olarak hemşerilerimize kurban yerlerinde bu sene daha farklı bir hizmet sunduk. Bu da hemşerilerimiz tarafından beğeni ile karşılandı.

Mezbahanede kesimlerimizi yine yaptık. Burada kesimelre devam ediyoruz ama Kurban Bayramından sonra mezbahanenin ruhsat alabilecek şekilde yeniden yapılandırılması bir çalışma başlattık. Buraya ilavelerle daha geniş kapsamlı hizmet verecek mezbahaneyi hizmete sokacağız. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, mezbahaneler konusunda tereddütlü davrandığı için bir de mezbahanenin son şeklini bir türlü veremedik. Portatif mezbahaneler kuran belediyelerimiz oldu ama biz ulusal düzeyde kesmi yapacak nitelikte bir kesimhane yapcağız. Yıl sonuna kadar ihalesini yapmayı düşünüyoruz.

Yeni otogarın çevre düzenlemesi yapılıyor

Yeni otogarın çevre düzenleme ihalesi ilkini gerçekleştirdik. Ancak ihaleye giren olmadı. İkinci ihalede olanlar arasında en düşün fiyatı veren firma ile anlaştık. Otogarın çevre düzenlemesi hızlı bir çalışma ile bitirilecek. Yıl sonuna kadar bu çalışmayı bitireceğiz. Otogar işletmesinde bulunacaklarla önümüzdeki hafta toplantı yaparak oradaki büroların yerlerini tesspit edeceğiz. Onların taleplerine göre satış ya da kiralama düzenlemesi yapacağız. Gerekli yetkileri meclisimizden daha önceden aldık. Satış olduğunda mevcut işletmecileri koruma ihtimalimiz olmadı. İşletmecilerimiz, rekabete dayanacak güçte değiller. Ama kiralama noktasında sunacak tekliflerimizi kabul ederlerse 10 yıllık kiralamayı düşünebilriiz. Birlik içerisinde bu otogarın açılışını gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz.

Şehir Müzesi 29 Ekim’de açılacak

Demiryollarının bulunduğu bölgede 80 dönüm üzerindeki atış poligonu çalışmamız tüm hızıyla devam ediyor. Bayram dolayısıyla Devlet Su İşlerine kiraladığımız makinelerin süresi bitti. Ama yeniden anlaşma yaparak bunların çalışmasını sağladık. Proje tamamlandığında şehrin yeni bir yeşil alanı olacak. Yeşil alan, atış poligonu, futbol sahası, mesire alanı olacak. O alanı çimlendireceğiz. Bu alanları çoğaltarak hizmet vermeye devam edeceğiz.

Şehir müzemiz son aşamaya geldi. 29 Ekim tarihine kadar bitirerek müzeyi hizmete açmayı düşünüyoruz. Bu çalışmalar gecikiyor gibi görünse de ayrıntısı fazla olduğu için eksik olmasın diye hassas davranıyoruz.

Katı atık dönüşüm tesisi çalışmaları hızlandı

Katı atık dönüşüm tesisimizde ciddi bir çalışma kaydedildi. Türkiye’nin en büyük atık entegre tesisi diyorduk. Bazen söz tam anlamıya bulunmuyor ama gözlemle şansı buldum. Gurur duyacağımız büyük bir tesisi bölgeye kazandırıyoruz. Uluslararası litaretürde de ismi geçecek olan tesislerimizden birisi olacak. Gübresinden enerjeiye varıncaya kadar her şeyin üretiminde kullanılacak önemli bir tesislerden birisi olacak. Şehirmize bu anlamda iyi bir hizmet verecektir.

Her okulda bir sentetik saha yapma projemiz vardı. Bu sene 5 sentetik saha ihalesi yaptık. Öğrencilerimiz bu sentetik sahalara kavuştu. Çocuklarımız artık daha güzel bir yerde spor yapma şansı bulacak.  Asfaltlara yama çalışmaları kapsamınd İstanbul’da görüşmelerimiz oldu. Asfalt yama çalışması yaptık. Bu zamana kadar yapılanlar arasından en iyi performansı aldık. Bu anlamda da ihale yaptık. İstanbul’dan bir firma ihaleyi aldı. Yama işi asfalt işinden daha farklı bir iş ve ayrıntılı bir iş. Bu sen büyük bir asfalt çalışmamız yok. Sadece İsmetpaşa Mahallesi İbrahimbey Caddesi’nde kaldırım ve caddeni düzenlenmesi için parke ihalesi yapıyoruz.

Tarih şeridimiz büyük ilgi gördü

Kayıboyu camii’nin ışıklandırma çalışmalarını tamamladık. Kayıboyu anıtı’nı kongre merkezinin önüne diktik. Şehrimizin logolarını çeşitli yerlere koyduk. Son yıllarda şehrimize ziyaretçi akını oldukça fazla. Şeyh Edebali Türbesi’ndeki tarih şeridimiz büyük ilgi gördü. Projemiz Marmara Belediyeler Birliğinin düzenlediği Altın Karınca ödülünü aldık. Bu anlamda projeye katkısı olan tüm çalışma arkadaşlaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu ödülleri biz sembolik olarak oluyoruz ama başarı hepimizin.

Çevreci belediye çalışmaları

Türkiye’de bir ilki oluşturmaya çalışıyoruz. Karbondioksit salımı ve karbon izi çalışmalarını ilk olarak oluşturan belediyelerden birisi olacağız. Bu noktada danışman hocalarımza teşekkür ediyorum. Çevreci bir belediye olma noktasında çok dikkatli davranıyoruz. Şehrin kirlilik oranını tek tek çıkarıyoruz. Ciddi bir rapor oluşturduk. Sağlıklı Kentler Birliğine de bu anlamda başvuru yapacağız.

Önümüzdeki hata Sağlıklı Kentler Birliği, Mersin’de toplanacak. Biz de burada bir proje ile sağlıklı yaşam kategorisinde ‘akıllıyım çünkü teknoloji bağımlısı değilim’projesi Sağlıklı Kentler Birliği’nde proje yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü. Akıl oyunları diye tabir ettiğimiz ve il gören bir çalışmaydı. Bu ödülü de sizler adına alacağız. Bu projede katkısı olan tüm çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.

Karasu’ya hayvanat bahçesi

Karasu mevkiinde küçük bir hayvanat bahçesi oluşturmak için bir çalışma başlattık. 10-15 hayvanın olacağı bir bahçe olacak. Büyük hayvanat bahçesini de ilerleyen zamanlarda Pelitözü Gölpark’ta yapmayı planlıyoruz. 

Yeni hamam 2017 sonunda

Şehir hamamı ve fizik tedavi rehabilitasyon merkezi tarzında bir çalışmamız var. Bu çalışmamız son aşamaya geldi. Mimarımızın rahatsızlığından dolayı çalışmamızda aksamalar oldu.Yeni hamamın ihalesini yıl sonuna kadar yapmayı planlıyoruz. 2017 yılı sonunda da bu hizmeti gerçekleştireceğiz.

Biz hamamı bir an nce yetiştirmeye çalışacağız. Mevcut hamama ilişkin İl Genel Meclisinin aldığı kararla ilgili bir şey deme şansımız yok. Yapılan araştırmada hamamın tehlike arz ettiğini söylüyorlar. Kira anlaşmasını yenilerek riski üzerine alamayız, dediler.

Hamam kültürü yeniden canlanıyor. Bir ara rağbet azalmıştı ama son yıllarda insanlar hamamı tercih etmeye başladılar. Biz, hem erkekler için hem de hanımlar için ayrı ayrı hamam yapacağız. Gün olarak ayırmayacağız. İçerisinde fitness salonlarının da olacağı işlevsel bir hamam yapacağız. En kısa sürede yapmayı planlıyoruz.

Yein hamamı, Hamsu Vadiisine bakan bir noktada yapmayı düşünüyoruz. Osmanlı El Sanatları Merkezi’nin yan tarafına yapacağız.” 

Editör: TE Bilişim