Meral Akşener liderliğinde kurulan İYİ Partisi’nin yazılış şeklinin Kayı Boyu amblemine benzetilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, “ Patenti Bilecik Belediyesi’ne ait olan Kayı Boyu simgesini kullanan partiye karşı hukusal haklarımızı kullanacağız”dedi.

 Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, makamında düzenlediği basın toplantısında, İYİ Partisi’nin yazılışının Kayı Boyu simgesiyle anılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Osmanlı’nın kurulduğu topraklardan miras kalan Kayı Boyu simgesinin telif haklarının Bilecik Belediyesi’nde olduğunu belirten Başkan Yağcı, “Kayı’yı amblem olarak belirtmeme gibi bir kurnazlığa giderken diğer taraftan da Kayı’yı belirtecek işaretleri ve sözleri kullanarak patenti bizde olan ve halkımıza da mâl olmuş, atalarımızdan bize emanet olan bir işareti partinin işaretiymiş gibi bir kurnazlık içerisine girme eğilimlerini de görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Benzerlikten dolayı bir algı operasyonu yapılmaya çalışıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Yağcı, bunların önüne geçebilmek amacıyla patent haklarını da kullanarak konuyu hukuk boyutuna taşıyacaklarını söyledi.

Başkan Yağcı toplantıda şu ifadelere yer verdi:

“Meral Akşener liderliğinde İYİ Parti kuruldu. Bu partinin iyi mi kötü mü olduğunu tabii ki zaman gösterecek. Partinin akıbetine ilişkin kararı milletimiz verecek. Bizler demokrasiye inanan kişiler olarak yeni bir partinin oluşmasından rahatsızlık duymamız mümkün değil fakat bu partinin kuruluşu ile birlikte kamuoyunda bazı rahatszılıklar da oluştu. Bilecik Belediye Başkanlığı olarak bu rahatsızlıkları duyan kesimlerden bir kısmı olduğumuzu düşünüyoruz.

Toplumumuzun bazı ortak değerleri vardır. Bunlar; tarihi değerlerimiz, bayrağımız, ezanımız, ve tarihten bize emanet kalan kutsallarımızdır. Bilecik için de bu anlamda kuruluşun ve kurtuluşun beşiği diyoruz. Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklar, Kayı Boyu’nun kök saldığı topraklar diyoruz. Bizler de bundan ilham alarak Bilecik Belediye Başkanlığı olarak Kayı Boyu amblemi noktasında son derece hassasız. Doğal olarak, Kayı Boyu’nun temsilcisi Bilecik’te Bilecik Belediyesi’nin de Kayı Boyu amblemiyle ve buna benzer logolarla temsil edilmesi gerektiğine inanarak değişik çalışmaları gerçekleştirdik. Özellikle 2013 yılında müracaat ederek 2014 yılı Nisan ayında da Kayı Boyu ambleminin patent tescilini Bilecik Belediye Başkanlığı olarak aldık.

Bilecik Belediyesi olarak ayrıca Eskişehir-İstanbul yolu üzerinde Söğüt kavşağımıza telif hakları tamamen Belediyemize ait olan 3 boyutlu Kayı Boyu Anıtı’nı yaptık. Tarihine saygısı ve sevgisi olan tüm vatandaşlarımız tarafından da gururla ziyaret edilen ve övünçle basedilen bir eser. Biz de Bilecik Belediye Başkanlığı olarak böyle önemli bir eseri yaptığımız için oldukça büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz.

Şehrimizi simgeleyen en önemli ögelerden biri olan Kayı Boyu simgesinin şehrimizi daha fazla tanıtımı noktasında da simgelediğine inanarak meclisimizden geçirdiğimiz bir kararla Bilecik Belediye Başkanlığı logosunu da Kayı Boyu ambleminden esinlenerek, geçmişle gelecek arasındaki simgeleyen bir çalışmayı da gerçekleştirdik.

Tabii ki bu çalışmaların hepsi yeni kurulan siyasi partiden önce yapılan ve tarihimize bağlılığımızı gösteren çok önemli çalışmalardan birisi. İYİ Parti kurulduğunda, simgesini İYİ yazarak, Kayı simgesine benzer tarzda bir simge oluşturmuş. Partinin logosu tek başına bizim Kayı Boyu Anıtı’nı veya Kayı Boyu amblemini gösterecek nitelikte olmadığını düşünüyorum ama partinin yöneticileri ve diğer kesimleri bu konuda çeşitli beyanatlar veriyor. Örneğin, Başkan Meral Akşener ismi ile “Türkiye İYİ olacak . Teşekkürler Bilecik Belediyesi” gönderisi paylaşılarak belediyemizi de gösterecek şekilde bir algı oluşturma operasyonuna girişmişler. Aslında bir taraftan Kayı’yı amblem olarak belirtmeme gibi bir kurnazlığa giderken diğer taraftan da Kayı’yı belirtecek işaretleri ve sözleri kullanarak patenti bizde olan ve halkımıza da mâl olmuş, özellikle son yıllardaki günümüzde tarihe olan bağlılığın getirdiği güzel televizyon filmlerinden de esinlenerek, hiçbir önyargıya kapılmadan herkesin rahatlıkla kullandığı bir simgeyi, atalarımızdan bize emanet olan bir işareti partinin işaretiymiş gibi bir kurnazlık içerisine girme eğilimlerini de görüyoruz.

Biliyorsunuz ben AK Parti Bilecik Belediye Başkanıyım. 14 yıldır da  bu görevi gururumuzla, itibarımızla yerine getiriyoruz. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum; Belediye Başkanı ve şahsım olarak yeni kurulan bu parti ile herhangi bir ilgi ve alakamız mevzu bahis olamaz. Biz AK Parti’nin Belediye Başkanıyız. O medeniyet yolculuğunda liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın kadrosu içerisinde olmaktan dün de büyük guru duyduk, bugün de gurur duyuyoruz, inşallah ülkemizi 2023,2053 ve 2071 hedeflerine emşehrilerimizle el ele vererek hep birlikte gönül gönüle ulaştıracağız.

Bunlar, her ne kadar amblemlerinde İYİ yazar gibi gözükseler de aslında bu konuya ilişkin Kayı Boyu amblemini kullanma ve bunu çağrıştırma noktasında böyle bir hukuksal tecavüzü de içermektedir. Bilecik Belediye Başkanlığı olarak patent tescilinin ve anıtın bize sağlamış olduğu telif haklarının bize sağlamış olduğu tüm  hukuksal haklarımızı da ilgili parti hakkında kullanacağız. Bunların benzetilmesini ve yanlış bir  algıya yol açılmasının önüne geçilmesini engelleme noktasında da gerekli çalışmaları yapacağız. Tabi ki bir hukuk devletiyiz. Bunları hukuki platformlar içerisinde gerçekleştireceğiz. Yeni kurulan siyasi partinin siyasi sonuçları milletimizin vereceği kararla belli olacak, o milletimizin takdirine bırakılmış bir konu. Ona bizim bir şey dememiz söz konusu olamaz. Partinin adını İYİ olsa da Türk siyasi tarihi açısından, sosyal hayatı açısından, milletimiz açısından iyi mi kötü mü olacak, bunu da zaman gösterecek. Temennimiz, milletimize, tüm kurulan siyasi partiler, sosyal hayatta toplumla iç içe olan kurum ve kuruluşlar hep üzellikler getirsin. Milletimizin gelişimine katkı sağlasın. Fakat biz burada rahatsızlık duyduğumuz konuları hukuksal zeminde de yeni kuurlan partiye karşı gerkeli yasal önlemleri alacağımızı, bu konudaki hukuki haklarımızı saklı tuttuğumuzu ve bunlara ilişkin gerekliş işlemlerde bulunacağımızı da sizlerin aracılığıyla kamuoyuna duyurmak istiyoruz."

Editör: TE Bilişim