Türkiye’de bir tek Pazaryeri ilçesinde yetişen ve ilçe halkına 11 milyon gibi büyük bir gelir sağlayan Bira’nın hammaddesi Şerbetçiotu’nun son tırpanı kadınların yolum sırasında söyledikleri türküler ile şenlik havasında gerçekleştirilirken, Belediye Başkanı Zekiye Tekin, her geçen yıl üretimin farklılaştığına dikkat çekti.

1930’lu yıllarda keşfedilen ve Tarım Bakanlığı tarafından 1955’li yıllarda ekim çalışmalarına başlanan Şerbetçiotu, Türkiye’de bir tek Bilecik’in 6.370 nüfuslu Pazaryeri ilçesinde yetiştiriliyor.

“Çiftçilerimiz her geçen gün üretimi artırma hedefindeler”

Mart ayından bu yana yetiştirdikleri Şerbetçiotu’nun son tırpanını yapan üreticiler bu yılın bereketli geçtiğini aktarırken, Belediye Başkanı Zekiye Tekin’de giydi yemenisi ile şalvarını indi tarlaya.

Şerbetçiotu’nun son hasadına ilişkin konuşan Başkan Tekin, “Şerbetçiotu hasadını yapıyoruz, hasat mevsiminin artık son günlerini yaşıyoruz. Şerbetçiotu bitkimiz 1930 yılında keşfedilmiş ancak 1950’li yıllarda dünya ülkelerinde yapılması noktasında AGE çalışmaları yapılmış. Bizimde 1955 yılında Tarım Bakanlığımız tarafından çalışmalara başlanmış. 22 bölgede denendikten sonra ilçemizde toprak yapısı ve iklim koşulları nedeniyle sadece Pazaryeri İlçemizde yetiştirilmesine karar verilmiş.

O zamanlar tabi üretim daha düşükmüş ama bugün itibariyle 1500-2000 dekar arasında üretim yapılmaktadır. 11 milyonu aşkın bir gelir kaynağımız var. İlçemizin en büyük gelir kaynaklarından bir tanesi Şerbetçiotudur. Çiftçilerimiz her geçen gün biraz daha üretimi artırma hedefindeler. Daha önce ekonomik şartlar nedeniyle tesislerimiz tekrar çiftçilerimiz tarafından bozulmuştu ama geçtiğimiz yılla birlikte bu yıl biraz daha üretim farklılaşmaya başladı. Bira mayasında kullanılan bitkimizin çeşitli alternatif kullanım alanları da mevcut. Biz Pazaryeri Belediyesi olarak AR-GE çalışmalarını yapıyoruz, dezenfektanımızı Şerbetçiotu bitkisinden ürettik. Görmüş olduğunuz bu şerbetçiotunun kozaları değil, yaprakları bile değerli aslında. Hem kozmetik sanayinde, hem sağlık sanayinde çok ciddi anlamda gelir getirici bir bitki. Aynı zamanda ekmek mayalarımızı biz daha önceden Şerbetçiotu bitkisinin kozalarının mayalanma özelliğinden yapardık. İnşallah hedeflediğimiz çalışmalardan bir tanesi de Şerbetçiotu’ndan ekmek mayası üretmek.

Buradan Tarım Bakanlığımıza seslenmek istiyorum, ilçemizde Şerbetçiotu bitkimizin Alternatif Tıp alanında kullanılması için desteklerini bekliyoruz.

Şerbetçiotu önemli gelir kaynaklarımızdan, 1970’li yıllardan bu yana sadece ve sadece eski büyüklerimiz daha iyi bilirler bir tek Kaymakam hariç bütün memurlar, amirler Şerbetçiotu bitkisi yetiştiriyorlarmış. Zamanla biz bitmeye yüz tutmuş Şerbetçiotunu tekrardan teşviklerle başlattık. Hasat Ağustos’un 15’inden itibaren başlar, 5 Eylül Kurtuluş Bayramı’nda da hemen hemen bitmiş oluyor” dedi.

“Tenekelere vurup şarkılar söyleriz”

Şerbetçiotu hasadının imece usulü yapıldığını söyleyen Başkan Tekin, türküler eşliğinde gerçekleşen son yoluma ilişkin ise şöyle konuştu:

“Pazaryeri’nde hanımlarımız Şerbetçiotu hasadında hep beraber birbirlerine yardımcı olurlar imece usulü. Karşılıklı olarak birinin otu biter diğerine giderler, hasat şenlik havasında geçer, dümbeleklerimiz olur, dümbeleğimiz olmasa tenekelere vurup şarkılar söyleriz, Ceviz’in yaprağını söyleriz, Aşağıdan gelen hanım oynasın deriz.”

“Şerbetçiotu bizim yeşil altınımız”

Son tırpana ilişkin konuşan üretici Cevriye Yılmaz, “hasat çok güzel gidiyor, bu yıl bereketli geçti. Şerbetçiotu bizim yeşil altınımız, biz 40 senedir Şerbetçiotu yaparız” ifadelerini kullandı.

“Birbirimize imece usulü yardım yapıyoruz”

Üretici Fevziye Kırtay ise, Şerbetçiotu yetiştirmenin çok meşakkatli bir iş olduğunu söylerken, “Mart ayında bunun dikimine başlarız. Kazması var, sulaması var, birbirimize imece usulü yardım yapıyoruz. Şimdi bu ayda da son tırpandır, bunu fabrikaya teslim ediyoruz ve işimiz bitiyor” dedi.

Editör: TE Bilişim