İl Özel İdaresi tarafından Taşınmaz Kültür Varlıkları katkı payının 2014 yılından bu zamana kadar ödenmediği gerekçesiyle Belediye’ye icra gönderilirken, EDS ve İller Bankası gelirlerine el konuldu.

İl Özel İdaresi, 2014 yılından bu yana almadığı paraları değişen yönetim sonrası icra kanalı ile almaya kalktı. İl Özel İdaresi’nin yeni yönetimin 2019 yılında düzenli ödediği 411 bin liraya bile icra koydurduğu ortaya çıktı. Faiz ile birlikte toplam borcun 2 milyon 329 bin lira iken İl Özel İdaresi tarafından Belediye’nin ödediği 2019 yılındaki 411 bin TL’de eklenerek yaklaşık 2 bin 700 TL’nin hepsine icra konulduğu öğrenildi.

Hal böyle iken İl Özel İdaresi’nin seçimlerden sonra yeni yönetimin 2019 yılından itibaren düzenli ödediği paralara da haciz koydurduğu ortaya çıkarken, yapılan itiraz sonrası Belediye tarafından ödenen 411 bin TL’lik miktar düzeltildi ve geri kalan 2 bin 329 bin TL icraya yeniden konuldu. Belediye’nin hesaplarından 831 bin TL icra kanalı ile İl Özel İdaresi’ne ödendi.

Taşınmaz Kültür Varlıklarına ait Belediye tarafından vatandaşlardan toplanan Emlak Vergisi paralarının aylık yüzde 10’luk kısmının 2014’den itibaren İl Özel İdaresi’ne ödenmediği öğrenildi.

2014 yılından bu zamana kadar Emlak Vergilerinden toplanan paraların ödenmediği için İl Özel İdaresi tarafından Belediye’ye icra gönderilirken, Belediye Başkanı Semih Şahin, bunun kendilerini maaş öncesi avlamak için yapılan bir girişim olduğunu söyledi ve yıllardır AK Parti Belediyesi döneminde alınmayan bu paraların seçimden bir ay sonra istenmesi ve taksitlendirme taleplerinin cevapsız kalmasının ardından şimdide icraya verilmesini art niyet olarak nitelendirdi.

Başkan Şahin, devlette süreklilik esası gereği toplamda icradan gelen yaklaşık 2 milyon 700 bin TL’lik borcun 831 bin liralık kısmının ödendiğini söyledi.

“GÖREVE GELİR GELMEZ HEMEN BİR TEBLİGATLA 2 MİLYON 700 TL ÖDEME EMRİ GELDİ”

Başkan Şahin, gazetemize yaptığı açıklamada vatandaşlardan toplanan Emlak Vergilerinin yüzde 10’luk kısmının 2014 yılından itibaren İl Özel İdaresi’ne yatırılmadığını söylerken, 31 Mart seçimleri sonrasında kendilerine yaklaşık olarak 2 Milyon 700 bin lira borç geldiğini belirterek, “vatandaştan toplanan Emlak Vergilerinin yüzde 10’u tarihi eserlerin restorasyonu için kullanılmak üzere Taşınmaz Kültür Varlıklarına ait katkı payı İl Özel İdaresi’nde oluşturulan fona yatırılıyor. Bu zorunludur bütün Belediyeler bunu yapıyor, bu da İl Özel İdare’de toplanan bir fondur. Altı ayda bir toplanan bu paraların yüzde 10’unun fona yatırılması gerekiyor.

Bilecik Belediyesi tarafından bu fonda toplanan paralarla ilgili 2014 yılından itibaren herhangi bir para yatırılmamış ve herhangi bir yazışmada olmamış. Biz 2019 yılında göreve gelir gelmez hemen bir tebligatla faizi ile birlikte yaklaşık 2 milyon 700 bin TL’lik ödeme emri geldi” dedi.

“NEDEN 6 YIL BOYUNCA BEKLENİP BİZ GÖREVE GELDİĞİMİZDE BİR ÖDEME EMRİ GELDİ?”

Kendi dönemlerinden önce Belediye’ye böyle bir tebligat gelmediğini de vurgulayan Başkan Şahin, “bizim dönemimizden itibaren de Belediye’ye herhangi bir ödeme emrinin gelmediği de gözükmektedir. Bu Belediye’nin borcudur inkar etmiyoruz tabii ki de, neden 6 yıl boyunca beklenip biz göreve geldiğimizde bir ödeme emri geldi? Bizim borcumuzdur biz bunu ödemek için konuşurken, daha bu süreçte hemen icraya verdiler ve 11 Şubat gibi tam personel maaşlarının ödeneceği süreçte kasamızdan 831 bin lira çıktı. Bir Belediye’nin bütçesi 135 Milyon lira olabilir ama nakit kasa farklı bir şeydir” dedi.

“BİZ BURADA KASIT VE ART NİYET GÖRÜYORUZ”

Belediye Başkanı Semih Şahin, “burada biz kasıtlı ve art niyetli bir davranış görüyoruz, tabi biz tedbirliyiz Belediye personelimizin maaşını kasadan 831 bin lira çıkmasına rağmen ödedik.

“BU BİR AVLAMA METODUYDU AMA BOŞA ÇIKTI”

Bir kere şu da var bu fondan herhangi bir tarihi eser restorasyonu yapılmamış. Bu fonun kullanımı tamamıyla İl Özel İdare’ye geçmiş. Bu İl Özel İdarelerin kullanacağı bir fon değildir açıkçası şunu söyleyeyim burada amaç Bilecik falan değil.

“GEÇMİŞ DÖNEMDEKİ BAŞKANLARI MAHKEMEYE VERİYORUM”

Geçmişe dönükte bunu yasal olarak yapmak zorundayım, ben bu borcu yüklendim ödüyorum ama geçmiş dönemki Başkanları da devleti zarara uğratmaktan mecburen mahkemeye veriyorum.

TOPLAM BORCUN ŞU ANDA 800 BİN LİRASINI ÖDEDİK”

Bu ödemeyle, taksitlendirme ile ilgili bir talebimizde oldu fakat herhangi bir cevapta gelmedi. Yaklaşık 2 Milyon 700 bin lira olan toplam borcun şu anda 831 bin lirasını ödedik ama İller Bankası ve EDS’ye şu anda icra konuldu. EDS’ye konulmasında da bir art niyet seziyorum, EDS’ye icra konulduğu için anlaşmalı firmaya alacağını da biz kasamızdan veriyoruz.

İl Özel İdaresi aldığı paralara dahi icra koymuş

Biz göreve geldikten sonra 2019 yılında her ay sorumluluğumuzdaki bu %10’luk payı bu fona düzenli şekilde yatırdık, hatta 2020 yılının ilk ayı da dahil fakat bize konulan icra rakamlarında bu ödediğimiz paralarında icraya konulduğunu gördük ve itiraz ettik, dekontlarımızı sunduk ardından düzelttiler” dedi.

BİZİM GELMEMİZ Mİ BEKLENDİ?”

Başkan Semih Şahin, “Vali beyle de bu konu hakkında bir görüşmem oldu, icraya koymayız demişti sonra nedense konuldu. Bir kere 6 yıl boyunca bu alacak peşine neden düşülmedi? Bizim gelmemiz mi beklendi? Bizim dönemimizde hemen ödeniyor bunlar. Benden önceki dönemlerde ödenmemiş veya ödeme emri yollanmamış biz geldik 1 ayda bize ödeme emri geldi, ben bu işte kasıt ve art niyet olduğunu düşünüyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim