Bilecik Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Düşünen, staj borçlanmasının belli mesleklere değil herkese verilmesi gerektiğini söyledi.

Meslek lisesi ve çıraklık eğitim merkezinde okuyan öğrencilere de aynı eşitlik sağlanarak staj borçlanması hakkı verilmesi gerektiğini belirten Dernek Başkanı İsmail Düşünen, bu şekilde hem devletin kasasına para gireceğini hem de stajyerlerin mağduriyeti giderileceğini söyledi.

Başkan İsmail Düşünen, yaptığı açıklamada; "Avukatlık stajını yapanların yada doktora öğrenimi gören asistanlar gibi bazı mesleki stajyerler borçlanma hakkına tabi tutuluyorlar. Anayasanın eşitlik ilkesine uygun olması babında,  staj yapan herkese bu hak verilmelidir. Genelde Meslek lisesi okullarında 2 gün okul 3 gün fabrikalarda staj gören öğrenciler için bu esnada iş kazası veya meslek  hastalığı açısından kişiyi güvenceye almak için sigorta sicil numarası verilmiştir. Kısa vade sigorta primi adı altında staj sigortası yapılmıştır. Fakat 3 aylık yaz tatillerinde öğrencilerin fabrikalara gidilerek staj adı altında belirli bir müddet tam hafta çalışması zorunlu kılınmıştır. O yüzdendir ki bizler staj başlangıç sigorta sicil numarasının normal SSK başlangıç tarihi olarak kabul görmesini istiyoruz. Son zamanlarda E Devlet sayfasında " Çalışma Hayatım" adı altında bir uygulamaya yer verilmiştir. Bu uygulamada sigorta giriş tarihi staj başlangıç tarihi olarak gözükmektedir. Lakin bir resmiyeti yoktur sadece bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Şu anda E Devlet'te çalışma hayatım uygulamasındaki hizmete başlama tarihi, staj başlangıç tarihi olarak görünse de SSK' ya  sorduğumuzda bunun bir resmiyeti olmadığını kendilerine böyle bir tebliğin gelmediğini söylüyorlar. Ama şahsi fikrimi sorarsanız, E Devlet kapısına böyle bir uygulamanın yayımlanması mevcut iktidarın bu konuda bir çalışma yaptığı ve çok yakın bir süre içerisinde kabül edileceği yönündedir" dedi.

Editör: TE Bilişim