Cafer Elmas

Geçtiğimiz yerel seçimlerde Yenipazar'da seçimi kazanan MHP'li Belediye Başkanı İlhan Özden, göreve başladığı gün karşısında iktidar partisinin belediyesinden kalan 2.2 milyon lira borç buldu. Başkan Özden, 1000 nüfuslu küçük bir ilçe olan Yenipazar'da belediye gelirlerinin sınırlı olması nedeniyle alternatif arayışına başladı.


Belediye’nin borcu nedeniyle İller Bankası’ndan gelen ödeneklerinde de kesinti yapıldığını belirten Özden, her ay ellerine 14 bin lira geçtiğini, sadece personelinin maaşlarının ise 30 bin lirayı bulduğunu söyledi. Hiçbir destek almayan Belediye Başkanı, personelinin maaşlarını ödeyebilmek için sıra dışı bir yola başvurdu. Kendisi de çiftçi bir aileden gelen İlhan Özden, Belediye Meclisi’nde arkadaşları ile aldıkları karar neticesinde Belediye’ye ait 80 dönümlük boş duran arsaya buğday ekti. Mazot parasını cebinden karşılayan ve kendi traktörüyle tarlayı süren Özden'e belediye personeli işçi memur demeden yardım etti. Hasat zamanı tarladan elde edilecek ürünle yaklaşık 30 bin lira ek gelir elde etmeyi düşündüklerini söyleyen Özden, bu parayla personelinin maaşlarını ödeyeceklerini belirtti.

Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden mikrofonlarımıza şu açıklamayı yaptı:

“Bu arazinin mülkiyeti 80 dönüm civarında. 76 bin m2 yüzölçümüne sahip bir arazi. Burası atıl vaziyette bekliyordu. Belediye Meclisindeki arkadaşlarımızla bu konuyu değerlendirdik ve bunu nasıl ekonomiye kazandırabiliriz, Belediyemize nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşündük. Bölgemiz genelde tarım bölgesi, tarımla geçim sağlanıyor burada. En güzel ekimin de buğday olacağını düşündük, böylelikle atıl vaziyetteki bu arazinin hem ilçe ekonomisine, hem de Belediye bütçesine bir gelir olacağı kanaatine vardık. Kanaate varmakla olmuyor işi uygulamaya geçirmek gerekiyor. Bunda da en iyi yardımcı olacak kuruluşun İlçe Tarım Müdürlüğü olduğunu düşündük ve müdürlüğümüzdeki arkadaşlarla konuyu istişare ettik. Tarım müdürlüğünden arkadaşlarla konuyu istişare ettik. En iyi ekimin buğday ekimi olacağına karar verdik. Verimi arttırmak için arazinin nadasa bırakılması gerektiğini söylediler. Biz de toprağı dinlendirdik. Kasım ayında yağmurlar yağdıktan sonra tarlayı ekmeye karar verdik. Buradaki bir üretici firmamızdan fiyat aldık. Durumu anlattık, kilosu 1.80 lira olan tohumluk buğdayı sağ olsun arkadaşımız alış fiyatına, 1 liraya verdiler. 2020 kilo tohum kullanarak bu ekimi gerçekleştirdik.


2 milyon 200 binlik borç…

Ekimi gerçekleştirmemizdeki amaç 30 Mart’ta seçimi aldık, 1 Nisan’da Muhasebe Müdürümüz önümüze bir tablo getirdi. 2 milyon 200 bin TL borç. Yenipazar Belediyesi için çok ciddi çok büyük bir borç bu. Küçük 1000 nüfuslu bir ilçe burası. İller Bankası’ndan bu ay itibariyle gelecek para öyle zannediyorum ki 14 bin TL gibi bir net bir para. 33 bin TL tahakkuku var, %40 borçlanması var, bunlar hepsi kesildikten sonra evraklarını da gösterebilirim sizlere 14 bin TL para geliyor. 30 bin TL personel gideri var. Üzerine daha 16 Bin TL para ekleyeceksin ki, çalışanın borcunu ödeyebilesin. Çalışan dediğimizde 11 kişi benimle birlikte. Buna bizim bir çare bulmamız gerekiyordu. Kara kara düşünmekle, dert yanmakla bu Belediye Başkanlığı yürümeyecekti ve ekmeye karar verdik. Benim buradan elde etmek istediğim gelir 20 bin TL civarında net kar bekliyorum. Bu hava şartlarına, iklime hepsine bağlı olarak gerçekleşecek para bu. İyi giderse çünkü bu seneki buğday verimi yüksek dediler, karı da 600 kiloya kadar alan çiftçilerimiz oldu. Burası 400 dönümde 80 dönümde 30 ton civarında yaparsak bize burasının maliyetinin 10 bin TL olacağı kanaatindeyiz. Bunun hesabını yaptık, Muhasebe Müdürümüz, Yazı İşleri, Fen İşleri arkadaşımız bu hesaplar için ayrı bir dosya tutuyorlar, hesaplayarak inşallah buradan ciddi bir gelir elde edeceğiz. Kiraya versek 3.000 TL’den veya 2.000 TL’den fazla kira veren olmuyor. Bizde bu sebeple bu ekimi gerçekleştireceğiz. İnşallah bereketli bir yıl olur, bizim yaptığımız emekler de boşa gitmez.

Kot pantolonları giydik, tarlaya girdik…

Her bir arkadaşımın burada emeği vardır. Burada hiç kimse memurum, işçiyim demedi hepsi bu işe soyundular, ben de dahil kot pantolonları giydik ve arkadaşlarımızın çabaları ile bu ekimi gerçekleştirdik. Emeği geçen hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tarlayı da kendim sürüyorum. 6 ay öncesine kadar bunu yapıyordum zaten, bende bu şekilde toprağını işleyip onunla geçimini sağlayan, oradan gelir elde den bir ailenin çocuğuyum. 8 ay önce Belediye Başkanı oldum. Ondan önce zaten bu işleri yapıyordum. Şimdi kendi arazilerim duruyor onları verdim arkadaşlara ekin, kullanın diye. Eskiden zamanım vardı ama şimdi Belediye Başkanlığı boş durulacak bir makam değil, 24 saat görevlisin, bu yüzden Belediye’nin işlerine zaman ayırmam gerekiyor. Kendi arazilerimi bıraktım, Belediye’nin arazisini ekiyoruz inşallah buradan iyi bir gelir elde deriz. Elde ettiğimiz geliri inşallah halkımıza hayırlı olacak, Yenipazar’a hayırlı olacak işlerde kullanırız. Benim için bundan daha fazla mutluluk verici bir şey olamaz.


8 aydır hükümetten destek almadım

Şuana kadar 8 aylık süre içerisinde hükümetten ekstra bir destek almadım. Projelerimi yaptım Turizm Bakanlığımıza, Çevre Bakanlığımıza, bir projem daha var. Karahasanlar kanyonunun turistik bölge ilan edilmesine bağlı olarak bizim artırmamızın sağlam olması gerekiyor. Bunun için proje hazırladık. Bu projelere destek geleceğine inanıyorum. Arıtma yapılması için destek çıkılacağına inanıyorum.”

 

Editör: TE Bilişim