Başkanlık makamında özel bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Nihat Can, gazetemizin sorularını büyük bir içtenlikle yanıtlayarak, kamuoyunu bilgilendirdi.  Yaklaşık 15 yıldır Bilecik Belediyesi’nin içerisinde Başkan Yardımcılığı ve Özel Kalem Müdürlüğü görevi yapan ve son olarak Başkanlık makamına oturan Nihat Can, Bilecik için düşündüğü projeleri ve hayalleri gazetemiz aracılığı ile paylaştı.

“SAMİMİYET, EN BÜYÜK FARKLARIMDAN”

Halk ile kurduğu yakın diyalog ve samimi duruşuyla büyük bir fark yarattığını söyleyen Başkan Can, bunların yanında önümüzdeki dönemde de teveccüh gördüğü takdirde Bilecik’in çok farklı ve iddialı bir Belediye Başkanı göreceğini vurguladı.

“BAZILARININ HAYAL DAHİ EDEMEDİĞİ PROJELERİ 2019 İTİBARİ İLE HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Bilecik’in artık sosyal ve ekonomik anlamda gelişme göstermesi gerektiğini vurgulayan Başkan Can, gönül belediyeciliği anlayışı ile Bilecik halkının mutlu olacağı iddialı projelerini önümüzdeki günlerde açıklayacağını ifade ederek, “bazılarının hayal dahi edemediği projeleri 2019 itibari ile hayata geçireceğiz”dedi.

Başkan Can ile Bilecik’in sorunları, geleceği ve çözüm noktaları hakkında yaptığımız röportajımızın ayrıntıları şu şekilde oldu:

BİLECİK KAMUOYU SİZİ YAKINDAN TANIYOR FAKAT NİHAT CAN’I BİR DE SİZİN AĞZINIZDAN DİNLEYELİM. NİHAT CAN KİMDİR?

27 Aralık 1968 yılında Bilecik’te doğdum. Tahsilimi Bilecik’te tamamladım. 1987-1997 yılları arasında Bilecik’te bir özel sektörde çalıştım. 1999 yılında Bilecik Belediyesi’nde kamu hizmetine başladım. 2004 yılında da şuandaki Sayın Vekilimiz Selim Yağcı döneminde Özel Kalem Müdürü olarak 10 yıl boyunca görev yaptım. Daha sonra 5 yıl Belediye Meclis Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum. 4 Mayıs 2018 tarihi itibari ile de kadim şehrimiz Bilecik’imize Belediye Başkanı olma şerefi nail oldu. Şu anda da bu şerefli mesleği en iyi şeklilde icra etmeye çalışıyorum. Aynı zamanda mutlu bir aile babası, iki evladı ve torunu olan bir kardeşinizim.

YAKLAŞIK 9 AYDIR BELEDİYE BAŞKANI OLARAK GÖREV YAPIYORSUNUZ. BU SÜRE İÇERİSİNDE HANGİ ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRDİNİZ?

Sayın Başkanımızın Vekilliği sonrası bana verilen görevden itibaren Bilecik’te yarım kalan projelerimizi tamamlanması noktasında mümkün mertebe elimden gelen tüm gayreti gösteriyorum.

Örneğin Hürriyet Mahallemizde bir Arıtma Tesisimiz vardı, onu tamamladık. Yine Hürriyet Mahallemizde kadınlarımıza özel Spor Yaşam Merkezimizi açtık. Bunun yanında Bilecik Belediyesi tarafından planlanmış olan otoparkımızı tamamladık. Osmanlı Hamamı ile Bilecik’te bir eksik olan hamam ihtiyacını karşıladık. Belediye Ek Binamızda başladığımız bir projeydi, onu da benim dönemim itibari ile bitirmiş olduk. Kent mobilyaları noktasında çok arzuladığım bir proje vardı;  Dikey Bahçe Projesi. Bunu da Bilecik’in giriş noktasında yaptık. İnşallah halkımız da beğenmiştir diye düşünüyorum. Sevgi Yolu Projemiz vardı. Bilecikli vatandaşlarımızın yürüme noktasında olan Belediye binamızın da içinde olduğu noktada bir Sevgi Yolu planlamasına girdik ve bitirdik. Bilecik Belediyesi olarak 6K Akıllı Durak Projemiz vardı. Şu ana kadar 9 tane durak yerine montaj yaptık. Tabi ki benim verdiğim talimatla eksik olan noktalarımızda da tamamlayacağız. Parkları ile yaşam alanları ile şehrimizin birçok noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Bunların yanında Bilecik’imizde asfaltlanması gereken noktalarımız vardı. 70 kilometrelik bir asfaltlama ihalesine gittik ve bunu başarıyla tamamladık. Kaldırımları ile yenilenen ve düzenlenen noktalarda çalışmalarımız devam ediyor.

BİLECİK’İN EN ÖNEMLİ EKSİĞİ OLARAK GÖRDÜĞÜNÜZ NOKTA NE OLDU?

Bilecik’in eksiği hemen hemen kalmadı diyebiliriz ama tabii ki hala var. Önemli eksiklerimizden biri 5 yıldızlı bir otelimiz yok. Bunu yatırımcı şirketler ve kişiler ile bu ihtiyacımızı karşılamalıyız. Diğer bir nokta da iyi bir özel okulumuz yok. Türkiye çapında adını duyurmuş bir özel okula ihtiyacımız var. Ayrıca bir de özel hastanemizin olması gerekiyor.

NİHAT CAN, BELEDİYE BAŞKANI OLARAK SEÇİLDİĞİ TAKDİRDE BİLECİK’TE NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK?

NİHAT CAN, NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI OLACAK?

Öncelikle şunu söylemek isterim ki; gerek Özel Kalem Müdürlüğü, gerek Başkan Yardımcılığındaki Nihat Can nasıl halka yakın ve samimi ise Başkan olan Nihat Can da aynı şekilde samimi ve  Bilecik halkının dostu olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylemiş olduğu gönül belediyeciliği anlayışını ben zaten uyguladığımı düşünüyorum. Bundan sonra bunlara daha da dikkat ederek, belki kendimde olan eksikleri de tamamlayarak vatandaşın gönlündeki Belediye Başkanı olmak istiyorum.

Felsefem, Bilecik Belediyesi’ni yönetirken halkımla beraber yönetmek, bu benim için çok önemli. Örneğin, Bilecik’i gençler ile yönetmek istiyorum. Gençler bizim geleceğimiz. Gençler için farklı projelerimiz de tabi ki olacak, bunu da önümüzdeki zamanlarda açıklayacağız. Bunların yanında Belediye’yi yönetirken Gençlik Meclisi’ni de kuracağımın müjdesini buradan vermek istiyorum. Nasıl Belediye Meclisimizde Bilecik’te çalışmalar ve değerlendirmeler yapıyorsa, gençlerimize de değer vererek Bilecik Belediyesi’ni onlarla beraber yönetme noktasında görmek istiyorum.  Daha önce Kent Meclisi vardı fakat bu bazı boktalarda işlemedi. Bilecik’in değerli insanları ile tekrar bir değerlendirme yaparak Bilecik’te Kent Meclisi’ni de harekete geçirmek istiyorum.

GENÇLER, EN BÜYÜK SORUNLARI OLARAK SOSYAL HAYAT EKSİKLİĞİNDEN YAKINIYOR, SİZİN BU YÖNDE NE GİBİ PROJELERİNİZ OLACAK?

Biz Bilecik’i altyapı, üstyapı ve toparlama  noktasında 3 dönem olarak planlamıştık. Eksikler noktasında birçok şeyi tamamladık. Bundan sonraki projeleriniz neler derseniz, Bilecik bir turizm şehri. Bilecik, bugün 1 milyonun üzerinde turistin geldiği bir şehir. Dolayısıyla Bilecik’te sosyal hayatın ve turizmin gelişmesini sağlayacağız. Daha önce de belirttiğim 5 yıldızlı otel eksikliği olarak bahsettiğim nokta da bu yönde. Gelen turistin burada günübirlik değil en az birkaç gün kalarak Bilecik ekonomisine de değer katmasını istiyoruz. Esnafımızdan alışveriş yapmasını, ticaretin canlanmasını istiyoruz.

Gençlerimiz için de tabii ki projelerimiz var. Örneğin bir sinema eksiğimiz var. Bilecik, 17 bin öğrencisi olan bir üniversite şehri. Yeni yapmış olduğumuz İş Merkezimizde katın bir tanesini tamamen sadece sinema noktasında planladık. Ses dizaynıyla, düzenlemeleri ile özel bir sinema alanı oluşturarak gençlerimize ve ailelere yönelik güzel bir çalışma yapmayı müjdeliyoruz.

TRAFİK SORUNU İÇİN BİLECİK’TE OTOPARK YAPILDI AMA YETERLİ OLMADIĞI GÖRÜLÜYOR. BU SORUNU GİDERMEK İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALACAKSINIZ?

Trafik sorunu, Bilecik’te yıllardan beri olan bir sorun. Bilecik, her gün gelişiyor ve büyüyor. Şuan nüfusumuz 65 bin. Trafiğe kayıtlı araç sayımız ise 30 bin. Yani Bilecik’te 2 kişiye bir araba düşüyor. Dolayısıyla böyle bir trafiğin olması normal. Otoparkımızın olmaması da bu zamana kadar hep eleştiri konusu oldu, fakat şu anda Bilecik Belediyesi olarak 140 arabalık bir otopark yaptık. Şöyle bir şey de var ki maalesef halk olarak eski alışkanlıklarımızı da bırakamıyoruz. Arabalarımızı hala gideceğimiz yere en yakın mesafedeki alana bırakmaya çalışıyoruz. Fakat inşallah ileriki zamanda bu alışkanlıkların da değişeceğini düşünüyorum. Bunun yanında, 14 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Meydanı’na 140 araç kapasiteli  otoparkın da merkezde olması trafik anlamında biraz daha rahatlama sağlayacağını düşünüyorum. Aynı zamanda bazı caddelerimizde rastgele yapılan parklar da sorun yaratıyor. Bildiğiniz gibi Dedeoğlu Caddesi üzerinde yaptığımız bir düzenleme ile trafiğin rahatladığını düşünüyorum. Yeni dönem içerisinde de farklı bir sistemle trafik konusunu yeniden gözden geçireceğiz.

ÖNCEKİ BELEDİYE BAŞKANI SELİM YAĞCI’NIN OTOGARIN ALT TARAFINDAN GİRİŞ, TEPEBAŞI’NDAN ÇIKIŞ ŞEKLİNDE BİR ALTGEÇİT  PROJE VAADİ VARDI AMA GERÇEKLEŞMEDİ, BU PROJE RAFA MI KALDIRILDI?

Bu altgeçit projesi çok büyük bir proje. O hayalimiz hala devam ediyor. Sayın Başkanımızın Ankara’dan bu konuda destek olacağını düşünüyorum. Bunu yapabilirsek Bilecik için çok büyük bir proje olarak devreye girebilir. Girdiği zaman da Bilecik trafiğinin en büyük rahatlaması o zaman olacak. Maddi olarak da çok büyük bir proje. Bu anlamda Karayollarının da desteğini alabiliriz. Bu projenin de mutlaka takipçisi olacağım. En büyük hayallerimden bir taneside o.

BİLECİK’İN HAMSU KÖPRÜSÜ DIŞINDA ALTERNATİF BİR GEÇİŞ YOLU YOK. HERHANGİ BİR SIKINTI YAŞANMASI DURUMUNDA BİLECİK’TE BAĞLANTI KESİLME NOKTASINA GELECEK. BUNUN İÇİN ALTERNATİF BİR YOL DÜŞÜNECEK MİSİNİZ?

Alternatif yol olarak şu anda yapılan hastane ve Üniversite bölgesinden Arslan Alüminyum arasından aşağı doğru viyadükle geçilmesi gereken bir yol projesi vardı. Bu proje, Ankara’da da sunuldu. Onun değerlendirmesini tekrar olarak inceleyeceğim. Alternatif yolu burada yaparsak Bilecik’in içinden geçen tanker, kamyon gibi ağır vasıta araçları Bilecik merkezden geçirmeyip, otobandan ara yoldan Gülümbe Rampası’ndan aşağı doğru indirmeyi planlıyoruz. Bursa yolu da bittiği zaman İnegöl yolunun kullanılmayacağını, otobüsler de dahil olmak üzere Bilecik yolununun kullanılacağını iddia ediyorum. İnşallah o yolu da gerek Bakanlık nezdinde, gerek Vekilimizin destekleri ile Ankara’da takip ederek yaptıracağız. Bilecik için olmazsa olmaz bir proje olduğunu düşünüyorum.

BİLECİK’İN KANAYAN YARASI, YENİŞEHİR YOLU İLE DEVAM EDELİM...NİHAT CAN, SEÇİLDİĞİ TAKDİRDE BU YOLUN TAKİPÇİSİ OLACAK MI?

Ben bu ilin bir Belediye Başkanı olarak, aynı zamanda inşallah 31 Mart’tan sonra da Belediye Başkanı olarak devam ettiğim takdirde vatandaşlarımızın Bursa’ya ulaşımını en kısa süreye indirmek en baştaki görevim olacak. 

Proje, Karayollarının projesi, özellikle Vekilimizin bu yol için Bakanlık ve Karayolları Bölge Müdürlüğü nezdinde özel olarak çalıştığını biliyorum. Türkiye’nin bazı yerlerinde firma bazlı olarak ve aynı zamanda kış şartlarından dolayı da çalışmalar yavaşlamış olabilir ama hem Vekil Bey’in, hem Bölge Müdürümüzün vermiş olduğu müjde, bu yol firma tarafından devam ettirecek yönünde. Bu yolun 2 yıl içerisinde bitirileceğini de söyleyebiliriz.

BİLECİK HALKININ BİTMESİNİ BEKLEDİĞİ EN ÖNEMLİ PROJELER; 15 TEMMUZ MİLLİ BİRLİK VE DEMOKRASİ MEYDANI, SEVEN PASAJI BÖLGESİ VE BİLGİ EVİ... BU PROJELERİN GELECEĞİ NE OLACAK?

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Meydanı’nda yapmış olduğumuz proje şu anda devam ediyor.  Yüzde 70 oranında tamamlandı diyebiliriz, şirket de bitirmek üzere. Dizaynı hızlı bir şekilde yapılıyor. Tabii ki takibini de bırakmıyoruz. En geç Haziran ayında da hizmete gireceğini düşünüyorum.

Elmas Büfeler alanı olarak şunu söyleyebilirim, orada ihale için bir firma girmişti. Firmanın da burayı yapamam noktasında bir değerlendirmesi ve tek firmanın girmesi dolayısıyla ihalesini iptal ettim. Sonrasında da en kısa sürede tekrar ihaleye çıkarak projenin yapımını başlatacağız.

Bilgi Evi Projesi de BEBKA tarafından yapılmıştı. 4 Milyonluk gibi bir destek projemiz var. Prosedür nokrasında bir beklememiz var. Son aşamasına geldi. En kısa süre içerisinde o para tarafımıza aktarılacak ve iç tefrişatını yaparak bu projemizi de yeni dönemde açmış olacağız. Paranın hemen aktarılması durumunda da seçime kadar yapmayı düşünüyoruz.

BİLECİK BELEDİYESİ’NİN 85-90 MİLYON ARASI BİR BORCU OLDUĞU SÖYLENİYOR. BELEDİYE’NİN BU ŞEKİLDE BİR BORCU VARSA NİHAT CAN, BU BORÇLARI NE ŞEKİLDE ÖDEYİP YATIRIMLARINA DEVAM ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR?

Bilecik Belediyesi’nin kamuoyunda anlatıldığı gibi 85 Milyon civarında bir borcu yok. Şu andaki bütçemiz 80 milyon TL, 2019 bütçemiz 92 Milyon TL. Bilecik Belediyesi’nin bütçenin yarısı kadar bir borcu var. Belediye geliri 3 Milyon TL’yken  yaklaşık 30 Milyon borcu olan bir Belediye vardı. Yani gelirinin 10 katı. Biz o borcu da bitirdik. 15 yıl boyunca da bu memlekete hizmet ediyoruz. Dolayısıyla bunun sonucunda da söylediğim borç ile karşılığı olan, yapılabilen, ödenebilen bir borç. Biz bu borcu öderken bunun yanında da yeni açıklayacağımız projeleri de yapma garantisi veriyoruz. Yine söyleyeyim, kamuoyunda söylendiği gibi 85 Milyon TL gibi bir borç yok.

NİHAT CAN’IN HAYALİNDE NASIL BİR BİLECİK VAR? NASIL BİR HİZMET ANLAYIŞI OLACAK?

Bilecik halkının, komşu illere ihtiyaç duymadan tüm ihtyaçlarını burada karşılayacak bir noktada olmasını istiyorum. Bu noktada da elimden gelen tüm gayreti göstereceğime inanıyorum. Bazı eksiklerimiz vardı. Bunları Eskişehir’den veya Bursa’dan temin diyorduk. Eksiklerimizi de tespit ettim. Bu noktada yeni açıklayacağım projeler içerisinde de göreceksiniz.

Eksikler noktasında şunu da söyleyebiliriz; Bilecik’te bir doktorun, mühendisin uzun süre kalmak istememesinin bazı nedenleri vardı. Daha önce açıkladığım gibi gerek özel okullarla, özel hastanelerle Bilecik’i geliştirerek Bilecik’in göç alan bir şehir olması için elimden gelen gayreti göstereceğimi belirtmek isterim.

Bunların yanında, ben vatandaşına samimiyetle, candan davranan bir insanım. İhtiyacı olanın daima yardımına koşan bir insanım. Her zaman ulaşılabilen bir insanım.  En büyük farklarımdan bazılarının da bunlar olduğunu düşünüyorum.

NİHAT CAN’IN DİĞER ADAYLARDAN FARKI NE?

VATANDAŞ NEDEN NİHAT CAN’A OY VERMELİ?

Herkesin de bildiği gibi ben, samimiyetini her zaman muhafaza eden bir Başkanım ve öyle olmaya devam edeceğim. Can-ı gönülden çalışıp, samimi duygularını ifade eden bir Başkanım ama tüm Bilecik halkına da buradan şunu söylemek isterim; Nihat Can, kesinlikle ve kesinlikle büyük ve iddialı projelerle geliyor. Tüm Bilecik halkının da mutlu olacağı projeleri en kısa zamanda açıklayacağım. Bu projelerimde de iddialıyım çünkü Bilecik artık 2019 yılına çok farklı bir noktada giriyor. Bakanıyla, Vekiliyle güçlü bir noktada hizmet etmek için mücadele eden bir grup var. Biz bir ekibiz. Bu ekip içerisinde de Ankara’daki tüm gücü arkama alarak düşünmüş olduğum, devlet desteği de gerektiren projeleri gerçekleştireceğime inanıyorum. Bilecik’te fark yaratan, Bilecik halkının memnun olabileceği projeleri de açıklayacağız. 

Örneğin Bilecik için bir mega projemiz var. Bunu Cumhurbaşkanımızın da desteği ile  gerçekleştireceğiz, bu proje, sadece Bilecik’in değil, Türkiye’nin projesi. Tabi ki diğer adayların da projeleri vardır, herkesin bir iddiası var. Ama bazılarının hayal dahi edemediği projelerimizi gerçekleştireceğiz. Projelerimiz açıklandıktan sonra Nihat Can’ın neden iddialı ve farklı olacağını herkes görmüş olacak.

Editör: TE Bilişim