Bilecik Baro Başkanı Halime Aynur, konuk olduğu Bilecik Arena Programı’nda son zamanlarda sıkça tartışılan Çoklu Baro iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hükümet tarafından yasalaştırılması gündeme gelen Avukatlar Yasası ve bunun yanı sıra Çoklu Baro iddialarına ilişkin Başkan Aynur, böyle bir sisteme karşı olduğunu dile getirdiği konuşmasında şunları aktardı:

“Avukatlık Yasası 15 yıldır devamlı gündemde”

“Avukatlık Yasası’nda yapılması istenen değişiklikler var şimdi değişiklikler diyoruz, çalışmalar diyoruz ama buna yönelik Bakanlığın bize söylediği bir çalışma yok. Biz bunu sadece basından öğrendik, buna ilişkin ne Barolar Birliği’ne, ne de Barolara bilgi verildi. Önce basında gündeme geldi, Birlik Başkanımız dedi ki ‘hayır böyle bir taslak yok’ zaten Adalet Bakanımızda dedi ama ertesi günü Sayın Cumhurbaşkanı çıktı dedi ki; ‘evet biz bunu raftan indirdik, Avukatlık Yasası’nı değiştirmek tekrar gündemimizde’ dendi.

Avukatlık Yasası 15 yıldır devamlı gündemde, iki üç yılda bir devamlı bizim önümüze getiriliyor fakat biz hep şunu söyledik, ‘bu bir FETÖ projesidir, dolayısıyla Baroları bölmeye, siyasallaştırma yönelik bir projedir’ dedik, buna biz hep karşı çıktık.

En son 2018 idi sanırım, Barolarla ilgili bir değişiklik çalışmaları oldu hatta Barolar Birliği’nin önündeki Türkiye ve Türk ibaresi kaldırılması yönünde gündemdeydi o zamanlarda da biz Türkiye’nin bütün yerlerinden avukat arkadaşlarımızla Ankara’da toplandık bunun ne kadar yanlış olduğunu ve kabul etmediğimizi dile getirdik, nitekim de bu gündemden kaldırıldı.

“Biz bunu kabul etmiyoruz”

Buna ben ‘hayalet tasarı’ diyordum ama yavaş yavaş somutlaşmaya başladı gibi geliyor bana. Tabi biz yine basından ve bazı siyasetçilerden bunu öğrendik. Neleri içeriyor bu: Çoklu Baro, Baro Seçim Sistemini değiştirmek, Nispi Temsil.Şimdi bu ikisi kaldı.Ondan önce Baro’ya üye olma zorunluluğunun kaldırılması gündemdeydi.76-95 bazı maddelerin değiştirilmesi yine gündemdeydi.Biz bunun sakıncalarını daha önceleri paylaştık.19 Mayıs’ta 53 Baro bir araya geldik, ‘Biz bunu kabul etmiyoruz’ dedik.Daha sonra 19 Haziran’da başkanlar toplantısı yapıldı.Orada 80 başkan artı Barolar Birliği bir bildirge yayımladı.Dedik ki; ‘Bizim diyolog kapılarımız açık,gelin bunu hep beraber tartışalım,bunun bir paydaşı olalım,bizde buna desteğimizi verelim.’Bir yanlışlık varsa biz bunu zaten tartışmaya açığız.Yani bütün Barolar böyle.Buradaki sıkıntı,Yürütme veya Bakanlık,Cumhurbaşkanlığı bir çalışma yaptırıyor ve diyor ki; ‘Ben Avukatlık Yasasını değiştireceğim’ Neden değiştireceksin?

“Yargının bağımsızlığı çok farklı bir şey”

Bir araya gelip Baro Kurulacak. Bu sistemimize de ters. Neden ters. Biz hukukun üstünlüğü diyoruz. Yargı bağımsız olsun istiyoruz. Şimdi bir takım rekabet deniliyor. Biz neyin rekabetini yapacağız. Ne diyecekler Baro aidatlarını azalttık mı diyecekler veya ben yandaş Baroyum cemiyetlendirmeyi 10 tane fazla vereceğim. Yani şuan yönetimde olan yönetmeliğin başında olan AK Parti. Bu ileride değişebilir. O zaman başka bir parti geldiğinde siyasi iktidara yakın bir baroya mensup avukatı düşünüp şuan mesela sendikalarda var dimi Milliyetçi görüşlü olanlarda var sağ görüşlü olanlarda var daha sol görüşlü olanlarda var. Şimdi mesela bir hakim geldi bakıyor bu hakim hangi baroya kayıtlı mesela bu yandaş baro. Şimdi asıl siyaset o zaman sokarsınız zaten yargının içine. Yargının bağımsızlığı çok farklı bir şey.

“Yanlışlık var ise tabiki biz muhalefet yapıyoruz”

Ben hiçbir partiye bu zamana kadar üye olmadım. Ben hiçbir zaman için ben bu kadar iddialıyım da söylüyorum da siyasette mal olacak veya da siyasi olacak hiç bir gündemim olmamıştır. Böyle gözüküyor peki madem onu da açalım. Yasayı kimler yapıyor meclis yapıyor,bunu yürüten kim? yürütme,yürütme kim? iktidar partisi. Şimdi yanlışlık var ise tabiki biz muhalefet yapıyoruz diyoruz bakın burada yanlışlık var. O zaman ne oluyor tamam bu barolar iktidara karşı. Şimdi burada AK Parti olmasın atıyorum CHP olsun İYİ Partisi olsun eğer burada yanlış bir şey yapılıyorsa biz aynı şekilde haykıracağız. Eğer muhalefetse biz yine muhalefet yapacağız.”

Editör: TE Bilişim