Bilecik Baro Başkanı Halime Kahraman Aynur, 2021-2022 Adli Yılı’na ilişkin gazetemize açıklamada bulunurken, Yargıtay Yeni Hizmet Binası ve 2021-2022 Adli Yıl Töreni'nin dualarla açılmasını değerlendirdi.

Baro Başkanı Halime Kahraman Aynur, Yeni Adli Yılın  hayırlı olmasını dilerken, Laikliğin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın değiştirilemez hükümleri arasında yeralan ilkesi olduğunu , bir ülkenin adalet sisteminin dini değerler üzerine inşa edilmemesi gerektiğini söyledi.

Başkan Halime Kahraman Aynur; Yeni Adli Yıla ilişkin, “2021-2022 Adli Yıl başlangıcında, bizlere çağdaş, laik, sosyal bir hukuk devleti içinde yasamayı hedef gösteren Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ile ülkemizde mesleğimiz adına emek veren tüm hukuk camiası üyelerine, sundukları katkı ve emeklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyor, hayatini kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Yeni adli yılın vatanımıza, milletimize, camiamıza ve vatandaşımıza hayırlı olmasını, var olan sorunların çözüme kavuşturulacağı, yenilerinin en az yaşanacağı, yargı bağımsızlığının güvence altına alınacağı - başta meslektaşlarımız olmak üzere - yargıda görev yapanların huzur içinde geçireceği bir yıl olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Başkan Halime Kahraman Aynur, Adli Yılı değerlendirmenin ardından geçtiğimiz gün Yargıtay Yeni Hizmet Binası ve 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni’nin dualar eşliğinde yapılmasına da, “bir ülkenin adalet sistemi dini değerler üzerine inşa edilmemeli ve aynı zamanda bunu çağrıştıracak görüntüler sergilenmemeli” dedi.

Laiklik Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez hükümleri arasında yeralan ilkedir”

“Adil karar vermek için mi dua ediliyor?” diyen Baro Başkanı Halime Kahraman Aynur’un açıklaması şu şekilde:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 2. Maddesinde ‘Türkiye Cumhuriyeti Demokratik, Laik Ve Sosyal Bir Hukuk Devletidir’ denilmektedir. Laiklik Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değişmez, değiştirilemez hükümleri arasında yer alan bir ilkedir.

Kur’an bizim kutsal kitabımızdır. Elbette biz çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeyiz ama aynı zamanda laik bir hukuk devletiyiz ve farklı inançlar var bu ülkede. Bir ülkenin adalet sistemi dini değerler üzerine inşa edilmemeli ve aynı zamanda bunu çağrıştıracak görüntüler sergilenmemeli. 

“Yargıtay binası açılışı deniliyor ama o bir yargı yılı açılışı”

Laiklik, devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmaması anlamına gelir. Toplumsal barış için çok hayati bir anlayıştır. Daha da önemlisi laiklik, bir devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir.

Yargıtay binası açılışı deniliyor ama o bir yargı yılı açılışı. Binayı açmış olsalar bile 1 Eylül yargı yılı açılışıdır. Adil karar vermek için mi dua ediliyor? Hakim cübbesi, haklıyı haksızdan ayıracak bir görevi üstlendiğini ve öyle bir duyarlılık içinde olunacağını anlatmak için giyilir.Temsil edilen değerleri göstermek için giyilir.Yargıtay başkanının böyle bir fotoğraf vermesi yargı bağımsızlığına gölge düşürür.

Biz Türkiye Cumhuriyetini çağdaş insan hakları anlayışına uygun olarak ileri götürmek zorundayız ve demokratik, laik, sosyal hukuk devletine kararlılıkla sahip çıkmalıyız.”

Editör: TE Bilişim