Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nın 2’nci günü, Bilecik hayvan barınağına bırakılmak üzere bir belediye görevlisine verilen yavru köpeğin barınağın bahçesinde ölüme terk edildiği iddialarına ilişkin Bilecik Belediyesi basın toplantısı düzenledi. Seyhun Sertan adındaki bir vatandaşın cep telefonuyla Bilecik hayvan barınağında çektiği ölü köpek ve yaralı yavru köpek videosunun Bilecik medyasında yankı bulmasına ilişkin düzenlenen toplantıda; Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Tetik, barınaktan sorumlu Veteriner Hekim Nedret Avcı, HAYTAP Bilecik Başkanı Sühendan Senger ve Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili Serkan Bircan katıldı.

Ölü doberman...

Abdullah Tetik, basın toplantısına barınağın dışında ölü olarak bulunan doberman cinsi köpekle başladı. Tetik, “Fotoğraflarda görülen siyah doberman cinsi büyük bir hayvan var. Ölü olarak görünen bu köpek bir beyefendiye ait. Bayram öncesi bayram tatiline çıkarken emanet verecek yer bulamadığı için hayvan barınağımıza teslim etti. Kendisi de il dışına çıktı. Bu köpek hayvan barınağında bulunurken, bize ifade edilene göre, gençlik hastalığından dolayı öldü. Köpeğin ölümüyle ilgili belediye personelimizin bir kusuru yok. Aç yada susuz bırakılması gibi bir durum söz konusu değil. Köpek, bayramın 2’nci günü ölüyor. Aynı gün köpeğin sahibine görevli personel haber ederek ölümüyle ilgili bilgi veriyorlar. Kendisi de geleceğini ve alacağını söylüyor. Ancak daha sonra gelemeyeceğini söyleyerek “Siz gömebilir misiniz?” diye ricada bulunuyor. Görevli arkadaşlar da gömüyorlar.” diyerek konuya açıklık getirdi. 


Yaralı yavru köpek...

Yaralı yavru köpekle ilgili olarak da Tetik, “Bize gelen bilgilere göre, Afyon tarafından gelen Seyhun Bey isminde biri, yolda küçük köpek buluyor. Köpek yoldan alınarak bir kutu içinde “Bilecik Belediyesinin barınağı vardır, oraya teslim ederiz.” düşüncesiyle alınıp getiriliyor. Gece saat 01.00’de getirildiği için doğrudan görevli arkadaşlarla temas kurulamamış, kapıda nöbetçi olan arkadaşlar var, onlara teslim edilmiş. Daha sonra veterinerimiz tarafından yapılan muayenesinde köpeğin belinin kırık olduğu tespit edilmiş. Bu tip rahatsızlıklarda yapılan şey bellidir. Köpekler iğneyle uyutulur. Burada bayram günü olması münasebetiyle hemen müdahale etmemişler." şeklinde açıkladı.  


Veteriner hizmetlerimiz 7/24 devam ediyor

İddialar arasında hayvanların aç ve susuz bırakılması da olduğunu söyleyen Tetik, "Bizim belediyecilik hizmetlerimiz kesintisiz süren, 7/24 süren hizmetlerdir. Zabıtalarımız var, nöbetçi amirlerimiz var. Onlara ulaşılması halinde yetkili kişilere ulaşmak son derece kolay. Kaldı ki böyle bir şey olduğunda görevli arkadaşlar aranır. Hiçbir saat dilimi önemli değil. Gelirler ve görevinin gereği neyse onu yaparlar. Dün gece de, yeni ismiyle Abdülhamit Han Bulvarı’nın üzerinde bir köpeğe araç çarptı. Araca alındı ve gece yarısı götürüldü. Yapılan muayene sonucunda hayata döndürülmesi mümkün olmayınca uyutulup gömüldü. Tüm hizmetlerimiz gibi veteriner hizmetlerimizde de herhangi bir sıkıntı yok. Köpeklerin aç ve susuz bırakılması meselesi ile ilgili olarak bayram süresince görevli bir arkadaş mutlaka barınağa gitti. Yiyecek ve içeceklerini verdi, temizliğini yaptı. Tabi Bayram, kurban bayramı olması münasebetiyle de bu arkadaşlarımızın bazı noktalarda da görevleri vardı. Tabi sürekli bir kişi bulunmamıştır. Ama günlük rutin yapılması gereken, bakılması gereken işleri neyse yapılmıştır." açıklamasında bulundu. 


Barınakta her şey şeffaf

Belediye olarak sokak hayvanları için beslenme odakları kurduklarını ve barınaktaki hayvanların özel hazır mamalarla beslendiğini söyleyen Tetik,  “Bunlarında tabi belli maliyetleri var ama belediye olarak bunların masraflarından kesinlikle kaçınmıyoruz. Bunlara hizmet noktasında herhangi bir eksiğimiz yok. Barınağa giren hayvan ve çıkan hayvan her şekilde kayıt altına alınıyor. Barınağa sokaktan alınan bir hayvan geldiği andan itibaren kayıt altına alınıp, sonuçlanıncaya kadar takip altında tutuluyor. Her şey şeffaf.” şeklinde konuştu.

HAYTAP tarafından Bilecik’te bir yerel gazeteye gönderilen açıklamaya da değinen Tetik, “Tabi bunlar bizi son derece üzdü. Bunların kamuoyunda büyük üzüntü yaratan, infial oluşturan konular. Keşke açıklamalar yapılmadan önce gerek bizim görevli arkadaşlarımızla gerek HAYTAP İl temsilcimiz Sühendan Hanım’la temasa geçilseydi bu noktalarda kendilerine izahatlar ve açıklamalar yapılırdı.” dedi.

Sorun iletişimsizlikten kaynaklandı

Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü olarak, Haytap İl Temsilcisi Sühendan Senger’le sürekli temas halinde olduklarını söyleyen Tetik, sivil toplum kuruluşlarıyla gayet uyumlu ilişkileri olduğunu ve çalışmalarını karşılıklı görüş alış verişleriyle gerçekleştirdiklerini söyledi. “Konu tamamen belediyenin ilgili birimlerine ulaşılamamasından kaynaklanan ve iletişimsizlikten kaynaklanan bir problem” diyen Tetik, “Yoksa bunun dışında yapılan hizmetlerde herhangi bir eksiklik yok. Tabi konu kamuoyuna yansıyınca konuyla ilgili olarak da başkanlığımız bilgi sahibi olduktan sonra idari soruşturma açıldı. Herhangi bir ihmal var mı diye kendi içimizde de bir sorgulama içersine girdik. Süreç şuanda da devam ediyor. Barınağımız herkese açık, gelip görebilir, katkıda bulunabilir, temizliğine katkıda bulunabilir. Beslenme odaklı katkı sağlayabilirler.” dedi.


Barınakta hayvanlar aç değil

Konuyla ilgili açıklama yapan Bilecik HAYTAP Temsilcisi Sühendan Senger de, barınağa gelen bütün köpeklerin ve kedilerin giriş çıkışlarının kayıt altında olduğunu söyledi. “Sabah çok erken saatlerde temizlikleri yapılır ve karınları doyurulur.” diyen Senger, “Türkiye’nin tüm illerinde hayvan severlerin yapmış olduğu yemeklerle barınaktaki hayvanların doyurulur. Bilecik’teyse böyle bir sorun yok.” dedi. Yavrular ve büyük köpekler için ayrı olmak üzere hazır mamalarla hayvanların beslendiğini söyleyen Senger, “Ben uzun süredir bu işi yapıyorum ve Bilecik’te hiçbir hayvan severin evde makarna ya da başka bir yemek pişirip de barınağa getirdiğini görmedim. Neden görmedim? Çünkü hayvanlar aç değil. Böyle bir problemimiz yok.” ifadelerini kullandı.

Bayram günü yaşanan olayla ilgili olarak da, bayramın 1’inci ve 2’inci günleri barınağa gittiğini ve hiçbir hayvanın aç olmadığını söyleyen Senger, olayların çarpıtıldığını ifade etti. Kendisinin olayla ilgili olarak Haytap başkanlığından arandığını da söyleyen Senger, durumu izah ettiğini ve yaşanan durumun medyada yer aldığı şekliyle bir “dram” olmadığını ifade ettiğini söyledi. Görüntüleri yayınlayan Seyhun Sertan adındaki kişiye de sitem eden Senger, keşke videoyu yayınlamadan önce bize danışsaydı. Bu olay bizi çok üzdü.” dedi


Hayvan severler nerede?

Habere yorum yapan ve duruma tepki gösterenlere de bir çağrıda bulunan Sühendan Senger, “Ben barınakta bir tane hayvan sever görmedim ki bir lokma bir şey getirsin. Bir şey olduğunda insanları suçlamak ne kadar kolay. Bir sürü beslenme odağı kurduk. Hiç kimse ilgilenmiyor. Nerede bu hayvan severler? Şikayet etmek kolay, ama iş sorumluluk almaya gelince kimse taşın altına elini koymuyor.” ifadelerini kullandı.

Bu bir komplo

Toplantının sonunda, konunun gündeme geliş şekline değinen Senger ve Tetik, olayın yaklaşan yerel seçimler öncesinde belediye yönetimini yıpratmak için yapılmış olabileceğini söylediler. Araştırılsa belki de bunun içinden bir tezgah, bir komplo çıkabilir diyen Tetik, olayın bu boyutuna girmek istemediğini söyledi ve “Ben durumu olduğu gibi anlattım, takdir artık kamuoyunun.” diyerek toplantıyı sonlandırdı.  

Editör: TE Bilişim