İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına katılan DSİ 3. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, Bilecik’teki barajların doluluk oranlarını açıkladı. Dodurga Darıdere Barajının %13, Kızıldamlar Barajının %46, Günyurdu Mustafa Eldemir Barajının ise  %37 seviyesinde dolu olduğunu belirten Baysal, Vali Ahmet Hamdi Nayir’in “Geçmiş yıllarla kıyasladığımızda bu rakamlar düşük değil mi?” sorusuna karşılık su seviyelerinin çok düşük olduğunu söyledi. Şu an için bu seviyelerin iş görür olduğunu ancak kuraklığın devam etmesi durumunda problem yaşanabileceğini belirten Baysal önümüzdeki sezona belirli bir potansiyelle girmeleri gerektiğini söyledi.

Koordinasyon kurulu 4. Dönem sunumunu gerçekleştiren DSİ 3. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, ilimizde gerçekleştirilen proje sayısının 26 adet olduğunu, toplam proje tutarının ise 119 milyon TL olduğunu söyledi. Baysal sunumuna şöyle devam etti:

“Önceki yıllardaki harcamamız 1 milyon 226 bin TL. Yıllık ödeneğimiz 22 milyon TL Dönem sonuna kadar yapılan harcama 8 milyon 384 bin 423TL, parasal gerçekleşmemiz %38. Fiziksel gerçekleşmemiz %46. Biten 2 projemiz var. devam eden proje sayımız %20. İhale aşamasındaki proje sayımız 3. Başlanmayan proje sayısı da 5 adet. Tabi buradaki rakamlar bugün itibariyle değişti Sayın Valim. Keşif artışı geldi Demirhanlar göletinden dolayı.”

Dsi Yeni Tesisleri İçin Yer Arıyor

Çözüm istenen sorunlarından bahseden Şenel Vali Nayir’den yeni yapılacak tesisleri için yer konusunda yardım istedi. “Biz burada kirada şubemizi devam ettiriyoruz. Yeni şube müdürümüz atandı, henüz başlamadı. Öncelikli sorunumuz bize bir yer gösterilmesi, o çalışmalar herhalde devam ediyor. Kiralık yerimiz yeterli değil, programa teklif edebilmem için bir yer göstermem lazım ki o tesislerin yapılması lazım. Onunla ilgili bölge müdür yardımcılarımız temas içindeler, inşallah çözülür. O yönden de sizin katkılarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.”

Doluluk Oranları Çok Düşük

Her dönem sundukları genel bilgilerden ilkinin yakından takip edilen baraj doluluk oranları olduğunu söyleyen Baysal şöyle konuştu:

“Darıdere, Dodurga barajımız %13 seviyesinde, Kızıldamlar %46, Günyurdu Mustafa Eldemir de %37 seviyesinde. Sulama sezonumuz da malumunuz olduğu üzere bitti sayın valim. Bir dahaki sezona bu oranlarla giriyoruz, inşallah yağışlı bir periyotla bunları %100’e gelir diye düşünüyoruz bir dahaki sene. Kızıldamlar’ın biraz yukarıda olmasının sebebi kapalı sistem tasarrufu burada görünüyor. Günyurdu Mustafa Eldemir de yine benzer.

Vali Nayir’in “Geçmiş yıllarla kıyasladığımızda bu rakamlar düşük değil mi?” sorusu üzerine Baysal;

“Tabii bu sene kurak bir periyot geçirdik, çok düşük. Bu seviyeler bizim işimizi görür; ama akabinde devam eden kuraklıklarda bir problem olabilir. Belirli bir potansiyelle girmek lazım.

Tamamlanan tesisleriyle 7427 hektar tarım arazisi sulamaya açılmış. 16 meskun mahal, 115 hektar arazi korunmuştur. Yatırım bedeli yaklaşık olarak 191 milyon TL olmuştur.”cevabını verdi. DSİ Bölge Müdürü sunumuna şöyle devam etti:

“Darıdere İlave Sahaları Sulama Tamamlaması daha önce yapılmış bir yerdi; fakat pompajlı olması sebebiyle sulama birliği burada devralmadı. Yapılmış tesisler de elden çıkmak üzereydi. Bakanımız geldiğinde arkadaşlarımız, ilgililer başvurdular, bunu programa aldık. Darıdere İlave Sahaları Sulaması Tamamlama adı altında burada Boru yardımıyla barajdan su alınıp Darıdere sulama alanına su vermek maksadıyla inşaatımız devam ediyor. Fiziksel gerçekleşme, %50 civarında. Ödeneğimiz 4 milyon 100 bin lira, harcamamız 3 milyon. Herhangi bir aksilik olmazsa bu sene sonu itibariyle bunu tamamlamayı düşünüyoruz.

Proje yapım işlerimiz 4 adet. Bunlarda şimdi tabi kafa karışmaması için önce bir gölet projelerini yaptırıyoruz, gölet projesi bittikten sonra göletin inşaat ihalesi, bunun akabinde de bunun sulama projelerinin yapılması gerekiyor ki gölet gövdesi inşaatı devam ederken de projeler devam etsin, su tuttuğumuz anda da sulama inşaatına başlayalım, kaynakların rantabl kullanılmasını sağlayalım. Bununla ilgili Gölpazarı Akçay Barajının sulama projesi yapımını ihale ettik. Proje yapımı devam ediyor. Burada sulama alanımız 967 hektar. Toplam ana boru uzunluğumuz 10.580 metre olacak. Toplam sulama şebeke uzunluğu da 12.310 metre, tahliye ve drenaj şebeke uzunluğumuz da 14.800 metre. Ön rapor ve aplikasyon öncesi genel vaziyet planları onaylandı. Proje yapımı devam ediyor.

Bilecik Pazaryeri Dereköy Barajı Proje yapımı: Dereköy’deki barajın proje yapımı ihale ettik. Hızla projeleri devam ediyor. Bu sene itibariyle proje yapımını bitirmeyi düşünüyoruz. Burada göl hacmimiz 4 milyon 471 bin metreküplük bir su depolayacak bu baraj. Barajımızda gövde yüksekliğimiz 72 metre olacak. Sulama alanımız da 10 bin 70 dönüm, yani 1070 hektar olacak. Barajın sulaması projesi de ihale edildi. Bunun da aplikasyon öncesi genel vaziyet planları ve network çözümleri de Bölge Müdürlüğümüzde incelemede.

Bilecik Vezirhan Köprü Proje Yapımı; Burada yine doğrudan temin yöntemiyle çıktık. Projesi yapıldı. Onayı için incelemeler devam ediyor. Gölsu projelerimiz; Toplam 18 adet Gölsu projemiz var. Bunların 3’ünü bitirdik, 1’i devam ediyor. Projesi devam eden gölet 3 adet. Planlama projesi devam eden göletler 3 adet. Planlaması devam eden göletler 4 adet, etüt çalışması yapılacak olan göletlerse 4 adet. Toplam 18 adet. İnşaatı bitenler; Yenipazar, Merkez Selöz, Osmaneli Oğulpaşa göleti sulamaları. İnşaatı devam eden Gölpazarı Akçay göleti, yeni ihlale ettik. %10’unu verdiler. Yeni ihaleye çıktık şimdi ihale aşaması sonuçlandı. Vizeden geldiği anda buna başlayacağız. Burada hem içme suyu var hem sulama var. 967 hektar alan sulanacak. 1 milyon metreküp de yılda Gölpazarı’na içme suyu verilecek. Normal göl hacmimiz 9 milyon 750 bin metreküp. Temelden gövde yüksekliğimiz 54 .5 metre olacak. 11.09.2014 tarihinde ihale edildi. ‘Süreç devam ediyor’ dan maksat dosyaları genel müdürlüğümüze gönderdik, oradan vize edilip gelecek.

Projesi devam eden göletlerimiz; Merkez Bayırköy göleti ve sulaması, Söğüt Savcıbet göleti ve sulaması, Gölpazarı Demirhanlar göleti ve sulaması, İnhisar Tarpak göleti ve sulaması, inhisar Çaltı göleti ve sulaması, Osmaneli Soğucakpınar göleti ve sulaması. Demirhanlarda, planlamaya göre keşfimiz çok yüksek çıktı. 22 milyon metreküp tahmin ediyorduk 45 milyona çıkarıldı. Bununla ilgili Genel Müdürlüğümüzden de keşif artışı aldık. Bugün itibariyle geldi. Bunun ihalesine de çıktık.

Planlaması devam eden göletler; İnhisar Samrı göleti ve sulaması, merkez Elmabahçe göleti ve sulaması, Yenipazar Yukarıçaylı göleti ve sulaması, Pazaryeri Alınca göleti ve sulaması. Taşkın korumalarımız da 4 adet. Bilecik Yenipazar ilçe merkezi. Bunun içi tamamlandı. Bilecik Pazaryeri Ahmetler köyü devam ediyor. Gerçekleşme %50. Merkez Karasu çayı 3. Kısım ıslahı devam ediyor. %55. Bozüyük Kocadere ıslahı 2. Kısım ihale edildi. Ödenek bekliyoruz. Yeni gelişme olarak, Bilecik Gölpazarı Demirhanla göleti ile ilgili %10’umuz geldi. İhaleye çıkıyoruz. Söğüt Savcıbey’in projesi geldi. %10’u geldi. Bunun da inşaat ihalesine çıkacağız. Kalan kısımlarda da kalan kısımlar devam ediyor. Onların da projeleri bittikçe %10’larını isteyip ihaleye çıkacağız.”

ŞENEL: “KARAAĞAÇ 1 YILDIR SULANAMIYOR!”

Baysal’ın sunumunun ardından söz alan Gölpazarı İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şenel, ilçesinde yaşanan sulama sorununu gündeme getirdi. “İlçemizin ova diyebileceğimiz tek bölgesi olan Karaağaç ovasında 2014 yılında hiç sulama yapılamadığını, tesisin çalışmadığını Sayın Genel Müdürümüz biliyor mu?” sorusunu soran Şenel’e Bölge Müdürü şu cevabı verdi: 

“ Onu biliyorlar, konuyu Genel Müdürlüğe intikal ettirdik. Bir heyet gelecek. Onunla ilgili de sulama birliği başkanı artık son noktaya geldi. Ben yapamıyorum diyor. Ona bir çözüm yolu bulamıyoruz. Bunun tek çözümü daha önce de söylediğim gibi rehabilitasyon için başvurmaları gerekiyor. Ama onda da yüzdeler var. Elinde herhangi bir para yok yani sıfırı tüketmiş durumda. O konudan bilgimiz var. İşletme Bakım Daire Başkanlığından heyet bekliyorum.”

Şenel’in, Demirhanlar Barajından Karaağaç ovasına su aktarımının mümkün olup olmadığını sorması üzerine Bölge Müdürü Baysal; Oradan söz konusu olamaz. Onun sulama alanı belli. Hacmi de belli. Oradan oraya su intikal ettirmemiz biraz zor. Çünkü bağımsız projeler bunlar.” cevabını verdi. 

Editör: TE Bilişim