Emine Türksoy
Bankaların vatandaşlardan altın alıp altın hesabı açarak yastık altındaki altını ekonomiye kazandırması ile ilgili olarak ulusal basında çıkan birçok haber var. Bankaların altın fiyatlarını müşteriye verirken çok düşük hesapladıkları konusunda birçok şikayet mevcut. İlimizdeki Teknik Kuyumculuk sahibi Arfettin Palacıoğlu gazetemize yaptığı açıklamada altınlarını bankaya vermek isteyen vatandaşların öncelikle kuyumcuya değer tespiti yaptırmalarını tavsiye ettiklerini belirtti.
Palacıoğlu; “Bankalar yastık altındaki sermayeyi piyasaya kazandırmak için altın alıyor.
Bankada altını hesaplatırken uzmanlar geliyor, hesaplıyor ama bankaların alış, satış arasındaki kuru çok fazla. Örnek verirsek bizde 0,8 TL olan bir alış-satış farkı bankalarda 2 TL. Bizim % yüzümüzden bile fazla. Bu yüzden bankaya altın hesabı açtıracaklar mutlaka bir veya iki kuyumcuya altınlarının değerlerini hesaplatsınlar, daha sonra gidip bankaya hesaplatsınlar.
Mutlaka görecekler ki kuyumcuda daha farklı olacaktır. O zaman götürsünler para olarak versinler, çünkü altın götürmekle para götürmenin hiçbir farkı yok bankada. Çünkü banka da aynı şekilde alım satım işlemi yapıyor.
O bakımdan kuyumcuya hesaplatırlarsa, kar edecekler. Şu anda tüm Türkiye'deki Kuyumcular Odası ve Dernekleri arkadaşları o konuda uyardılar.
Biz de halkımıza mutlaka bunu yapmalarını tavsiye ediyoruz, sonra işlemlerini yapsınlar. Altını nereye yatırırsanız yatırın altın artarsa kar edeceksiniz.
Bu konuda sabırlı olmak ve altının istenilen fiyata gelmesini beklemek lazım. Yoksa bugün alıp yarın satmak isterseniz kar edemezsiniz” dedi.
Altın fiyatlarında öngörülen ne? Fiyatlar yükselecek mi, düşecek mi?
Uluslararası piyasalarda altın fiyatlarındaki dalgalanma ve yükseliş işin uzmanlarını ikiye böldü.
Uzmanların bir kısmı altındaki yükselişin devam edeceği yönünde görüş belirtirken, bir kısmı da altın fiyatlarının düşeceğini belirtiyor.
Bu konuda daha önce de gazetemize açıklama yapan  Palacıoğlu, önümüzdeki zamanlarda da altının yönünün yukarıya doğru olacağını belirtti.
Arfettin Palacıoğlu; “Yaklaşık üç ay önce yaptığım açıklamada altının onsu 1200 dolar civarındaydı. O zaman belirtmiştim. Tabi dünyadaki gelişmeleri eklemekle beraber altının yönü yukarı demiştim. Hakikaten o konuda tahminimizde yanılmadık. Şu anda bugün itibariyle 1390-1400 dolara çıktı. Altının yönü genel olarak yine yukarı. Tabi şunu söylemek lazım, belki ufak tefek inişler yapabilir yani onsunda 10-20-30 puan gibi, ama altını olanlar panik yapmasınlar. Yine yön yukarda.
Bizim tahminimiz 1450-1500 aralığına çıkacak.  Satış bekleyenler bunu beklesinler. Tabi sürprizler de olabilir. Şu anda Amerika'nın Suriye'ye müdahale seçenekleri var.  Eğer bu müdahale olursa, tabi Suriye'nin ne yapacağını bilemiyoruz, Türkiye'ye karşı herhangi bir saldırı olursa veya Suriye'nin komşularıyla ilgili İsrail'e, Kıbrıs'a veya diğer ülkelere bir saldırı olursa artı Rusya da bunun içerisine girerse, tabi bu küçük bir dünya harbi gibi olur ve bu tabi altın piyasalarını yüksek oranda tetikleyebilir.
Birkaç sene önce 1800'e çıkmıştı onsu, 2000'e çıkacak hatta üzerini görecek diyenler haklı çıkabilir. Şu anda olaylar da bu yönde gidiyor. Dünya maalesef üzülüyor, kan dökülüyor ama pek iyiye gidiyor gibi görünmüyor.
Türkiye'de şu anda dövizlerde de artış var. Son iki aydır dolar 1750'lerden 2000'in üstüne geldi. Bugün için 2050-2080 aralığında geziyor. Merkez Bankası büyük satışlarla bunu durdurmaya çalışıyor. Dünya genelinde dolar yükselmesi olduğu için Merkez Bankası bunu istese de durduramıyor, ama görünen o ki dolar da 2000'in altına inmeyecek gibi, yılsonu itibariyle Merkez Bankası'nın 1950'lede olacağı tahmini var.
Eğer mevcut olaylar devam ederse, yani Suriye veya Mısır olayları bitmezse, Amerika da şu anda sıkı para politikalarına giriyor, bunlar olursa doların 2000'in altına ineceğini ben tahmin etmiyorum. 
Dolar 2000-2100 aralığında olur. Euro ise çok farklı, Euro alanların çok dikkatli olmaları gerek, 2400'lerden, şu anda 2700'lerin üzerini gördü. Tabi Euro aldığınızda 16-18 ülkenin riskini de üzerinize alıyorsunuz. Son dönemde Avrupa birliğine girmiş bütün zayıf ülkelerin ekonomilerini de satın almış oluyorsunuz. Dolayısıyla Avrupa' da şu anda Euro'yu sırtlayıp götüren birkaç ülke var, başta Almanya olmak üzere. Bunların şu anda resesyondan çıktılar, gelirleri iyi görünüyor ama Euro tekrar geriyi görebilir. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olsunlar.
Ama uzun süreli yatırım yapmak isteyenlere yine söylüyorum, üç ay, beş ay gibi değil ama altı ay bir sene ve üzerinde yatırım yapacak olanlar, altında zarar etmezler, kar ederler.
Altın piyasasında genelde fiyatlar yükseldiği zaman kuyumcularda altın alımları azalıyor. Satışlarda da vatandaş altın düştükten sonra hafif bir çıkış olduğunda satmak istiyor. Altın satacaklar çok mecbur değillerse satmasınlar. Yoksa zarar etme ihtimalleri fazla olur” şeklinde sözlerini tamamladı.


Editör: TE Bilişim