Cafer Elmas

                1970 Yılından bu yana Bilecik'te 5 Banka şubesi kapanırken son yıllarda yeniden açılan Yapı Kredi dahil banka şubesi 11'e ulaştı.

                Hemen hemen her il ve hatta ilçe merkezinde şubesi bulunan Ziraat, Halk ve İş Bankası şubelerinin yanı sıra 1970'li yıllarda ve hatta öncesinde Bilecik'te sayıları 10'a yaklaşan banka şubelerinden önemli bir kısmının kapanması, ekonomi ile ilintili kuruluşların yöneticileri tarafından işlerin iyi gitmediği şeklinde yorumlanmıştı.

                Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Uzun, son birkaç yıldan bu yana sayıları giderek artan, hatta kapanan bazı banka şubelerinin yeniden açılmasının, gelişen ekonominin göstergesi olarak değerlendirilmesinin pek de doğru olmadığını belirtti.

                Banka Şube sayısının azalmasının veya artmasına değişik bir yorum getiren Uzun, sanayi kuruluşlarının merkezlerinin genellikle İstanbul'da bulunduğunu, çalıştıkları bankaların burada şubelerinin bulunması yönündeki taleplerinin yanı sıra tarım sektörünü desteklemek üzere şube açan bankaların da söz konusu olduğunu belirtti.

HANGİ BANKA ŞUBELERİ KAPANDI?

                1970'li yıllarda Bilecik'in kalkınmada öncelikli yöreler kapsamına alınması ile birlikte hızlı bir sanayileşme sürecine girmesi yönündeki beklentiler, tamamen buna bağlantılı olmamakla birlikte banka şube sayısının artmasında etkili oldu. Ne var ki ekonomik gelişmeler beklentinin altında kalınca banka şubeleri de teker teker kapanmaya başladı. İlk kapanan banka şubesi, adı üzerinde daha çok öğretmen ve kamu çalışanlarına hizmet etmek amacıyla kurulan “TÖBANK” Türkiye Öğretmenler Bankası oldu. Ardından Türk Ticaret Bankası, ETİBANK ve YapıKredi Bankası da şubelerini kapattı. Emlak Kredi Bankası da Ziraat Bankası ile birleşerek varlığını sonlandırdı. Yıllarca Ziraat, Halkbank, İş Bankası, AKBANK ve OYAK BANK gibi sınırlı sayıdaki şubelerle banka hizmetlerinin sürdürüldüğü Bilecik'te, Alay Komutanlığı'nın Tugay Komutanlığına dönüşmesi, asker ve subay sayısının artması, özellikle de üniversitenin kurulması, bankacılık sektörünün hızlı bir gelişme trendinin içine girmesine neden oldu.

VE BANKA ŞUBE SAYISI 11'E ULAŞTI

                Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası ve AKBANK gibi istikrarını koruyan bankaların yanı sıra OYAK Bank'ın ING BANK olarak varlığını sürdürmesi, Yapı Kredi Bankası’nın yıllar önce kapattığı şubesini yeniden hizmete sokması, bu banka şubelerini Garanti, Denizbank, Finansbank, Bank Asya ve Kuveyt Türk'ün izlemesi, bir anda banka şube sayısının 11'e ulaşmasına neden oldu.

                Banka şube sayısının artması ekonominin göstergesi mi? Yönündeki sorumuzu yanıtlayan Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, “Bu konuyu gelişme ve büyümeyle endekslemek pek de doğru olmaz”dedi.

                Fevzi Uzun, bu konudaki değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi. “Özel Bankaların il merkezinde artması küçük ve orta ölçekli bankaların büyümelerine paralel olarak şube sayılarının artması olarak da değerlendirilebilir.

                Sanayi kuruluşlarımızın da genelde merkezlerinin İstanbul'da olması sebebiyle çalıştıkları bankaların burada da şubelerinin olmasını istemelerinden de kaynaklanabilir.

                Tabi birde Tarım sektörünü desteklemek üzere şube açan bankalar da var. Dolayısıyla bazı bankaların hedef kitleleri farklı bundan dolayı banka sayısında bir artış varmış gibi görülmektedir.

                Bankalar arası rekabeti biliyosunuz, sürekli olarak rekabet kurumunun da gündemindeler. Bir bakıma da ilimizde bankalardan faydalanan her kesim için rekabetin oluşması güzel ama önemli olan bankalarla çalışan her kesimin daha bilinçli olarak banka kanallarını kullanması gerekmektedir diye düşünüyorum.

                Bizde Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimize finans yönetimi ile ilgili eğitim toplantıları yapıp bu konuda daha bilinçli olmalarını teşvik etmek istiyoruz.”

EN AZ BANKA ŞUBESİ BULUNAN İLLER ARASINDAYIZ

                Son yıllarda banka şube sayısının artmasına rağmen Bilecik, en az banka bulunan illerin arasında yer alıyor.

                Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Haziran ayı itibariyle kamu ve özel bankaların 11 bin 328 şubesi bulunuyor.

                En fazla banka şubesi, 3 bin 342 ile İstanbul'da yer alırken, İstanbul'u bin 119 şubeyle Ankara, 790 şubeyle İzmir ve 447 şubeyle Antalya takip ediyor. 4 ildeki 5 bin 698 banka şubesi, toplam sayının yüzde 50'den fazlasını oluşturuyor.

                Bayburt, 9 şubeyle en az banka bulunan şehir olurken, bunu 10 şubeyle Kilis, 11 şubeyle Bilecik, 12'şer şubeyle Hakkari ve Ardahan izliyor.

                İller bazında her bir banka şubesinin kaç kişiye hizmet verdiğine bakıldığında ise kişi başına en az banka şubesi Muş'ta bulunuyor. Muş'ta yaklaşık 29 bin 518 kişiye bir banka şubesi düşüyor. Muş'u 23 bin 331 kişiye bir banka şubesi düşen Hakkari izliyor. Kişi başına en fazla banka şubesi ise İstanbul'da bulunuyor.

Editör: TE Bilişim