BAKAN ZEYBEKÇİ’DEN ZAM YAPAN KURUMLARA ÖNERİ, “SABREDİN”

Bilecik’te Valilik ziyaretinde bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi,basın mensuplarının sorusu üzerine son zamanlardaki kur artışları ve motorine gelen zammı değerlendirdi. Gerekli kurumlara sabırlı olmalarını öneren Bakan Zeybekçi, zam yapma konusunda acele etmemelerini, yakın gelecekte bir toparlanma sürecine girileceğini belirtti.

Bakan Zeybekçi konuyla ilgili “Motorin ve akaryakıtla ilgili zamları  da arka arkaya 0.17 kuruş ve 0.13 kuruşluk olarak gördük. Ben kurumlarımıza şu çağrıda bulunmak istiyorum; bu dalgalanma dönemlerinde biraz sabretmelerini ve biraz beklemelerini öneriyorum. Zam yapmada bu kadar acele etmemelerini öneriyorum. Çünkü diğer taraftan biz bunu toparlayacağını da ümit ediyoruz. Bu toparlanma olduğunda da aynı kurumların fiyatları aşağı çekmekte de aynı iştah ve heyecan içinde olmalarını da bekliyoruz tabii ki” dedi.

Bakan Zeybekçi konuşmasının devamında “Son zamanlarda ekonomi ile ilgili yaşanan çalkalanma, dalgalanma, oynaklık jeopolitik algılardan kaynaklanıyor. Türkiye ile ilgili de maalesef birilerinin spekülatif bir şekilde bunları kullanmasından kaynaklanıyor. Bunların Türkiye’nin gerçeklerini yansıtmadığını söylemiştik. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde kısa vadedeki döviz mükellefiyetlerini yerine getirmesi ile ilgili hiçbir problemi yoktur; gerek kamu,  gerekse özel sektör mükellefiyetlerini yerine getirmekle ilgili . Bunlar geçecektir ve zaten yakın bir gelecekte de Türkiye ve ilgili kurumların bu çalkantılara, bu spekülatif hareketlere müdahale ederek gereğini yaptıklarını da göreceğiz inşallah. Türkiye’nin bu konuda bu spekülasyona seyirci kalması da beklenemez." ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE BU TRAJEDİNİN TAM ORTASINDA”

Amerika ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin Türkiye piyasasına yansıma durumunu da değerlendiren Bakan Zeybekçi,”Şu anda jeopolitik risklerin en yoğun olarak canlandığı bir bölgedeyiz. Hiçkimsenin bu coğrafya ile bu kadar yakın bir teması yok. Hatta binlerce kilometre öteden bu coğrafyaya ilgi duyup da bu coğrafya ile ilgili biraz da komik ama tweet savaşlarını başlatanların bizim kadar bu coğrafyada menfaati yok. Türkiye’yi etkiler mi bu şey, zaten Türkiye bunun ortasında. Bundan daha kötü ne olabilir ki? İnsanlık trajedisinin yaşandığı bir ortam. Türkiye’nin de ekonomik olarak en önemli ticaret ortakları olan Irak ve Suriye’de bu sıkıntıların yaşandığı bir ortamda ekonomik olarak etkileniyoruz. Bu süreci iyi veya kötü bir şekilde geride kalan bir dönem olarak görüyorum. Türkiye olarak bu coğrafyadaki oluşumlara veya Türkiye’nin menfaatinin hilafına yaşanan olaylara karşı sessiz kalmaması anlamında da durumun vaziyet ettiği bir dönem yaşıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim