Bilecik’te İstanbul Maden İhracatçılar Birliği (İMİB) tarafından Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu toplantısı gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı’nın da katıldığı toplantıda, madenciliğin sorunları ve çözümleri masaya yatırıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya Bakan Yardımcısı Kalaycı’nın yanında Vali Bilal Şentürk, Belediye Başkanı Semih Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, TSO Başkanı Şükrü Keskin, çok sayıda madenci ve ilgili katıldı.

“MADENCİLİĞE OLAN NEGATİF BAKIŞ AÇISI DÜZELTİLMELİ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Madenciliğin öteden beri gelen olumsuz algısı, maden yatırımlarını olumsuz etkilemektedir. Gerek ekonomik katkısı ve potansiyelinin aynı zamanda hayatımızdaki yerinin farkında olunması, gerek geçmişte uygulanan olumsuz uygulamalarla, negatif sosyal algının bugün yapılan iyi şeyler ve gelinen profesyonel noktaların anlaşılmasında büyük engel teşkil etmesi sebebiyle kamuoyuna ciddi, planlı, reel bir iletişim stratejisiyle anlatılması elzem olmuştur. Bu sebeple tespit edilen illerde bürokratik el, siyasi el, oda başkanları, yerel basın, STK’lar, üniversiteler ve sendikaların katılımıyla toplantılarımızı gerçekleştirerek Türk madenciliğinin geldiği nokta ve yürüdüğü hedefler anlatılarak aynı zamanda katılımcılardan öneriler alarak Türkiye’nin yarınlara katkıda bulunmasını amaçlıyoruz”dedi.

“KOMİTE ÜYELERİMİZ, SORUNLARIMIZI VE ÇÖZÜM YOLLARIMIZI İLETECEK”

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Keskin ise şu ifadelere yer verdi:

“İlimiz önce maden ve mermer şehridir. Odamızdaki toplam üye sayımızın %12’si maden ve mermer seramik sektörü işletmeleri oluşturmakta, bu işletmeler il genelinde yaklaşık %25’lik iş gücünün artacağı tarafındadır. Kamu ihalelerinde yeterince yerli seramik ve mermer kulanılamaması konusunda tüm üyelerimizin söyledikleri şeyler var. Ulusal maliyetin yüksek oluşu, izin süreçlerinin uzun olması saydığımız sorunlarımız.  Bu konuda komite üyelerimiz genel çalışmalarını yapmakta ve ilgili makamlara sorunların çözüm yollarını notlarıyla iletmektedir.”

“MARKA YOLCULUĞUMUZDA BAŞARILI OLACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Başkan Keskin’in ardından kürsüye çıkan Belediye Başkanı Semih Şahin, “mermer bizim şehrimiz için çok önemli bir ürün. Uluslararası marka yolculuğuna beraber çıkarsak, şehrimizin de markalaşmasını hep birlikte sağlayacağız demektir. Sayın il yönetimiyle birlikte uyumlu çalışacağımıza inanıyorum, marka yolculuğumuzda başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.

“ÜLKEMİZİ HEP BERABER DAHA İYİ NOKTALARA BİRLİKTE TAŞIYACAĞIZ”

Bilecik’te madene dayalı önemli bir ekonomi olduğunu belirten Vali Bilal Şentürk, madenlerin çıkartılıp işlenmesi durumunda önemli bir ekonomik gelir ve istihdam kapısı olduğunu belirtti. Diğer yandan çok önemli bir değer olan doğaya bu anlamda zarar verilemeyeceğinin de altını çizen Vali Şentürk, madencilik sektörü anlamında yapılması gereken her şeyin detaylı bir şekilde çalışılması gerektiğini belirterek, “ülkemizi hep beraber daha iyi noktalara birlikte taşıyacağız”dedi.

“HAMMADDE MADENDEN ELDE EDİLEN EKONOMİ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL”

Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı da madencilik sektörünün ekonomik anlamdaki büyük öneminden bahsederken, kamuoyundaki olumsuz imajının da düzeltilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bakan Yardımcısı Kalaycı, şöyle konuştu:

“Maden açısından zengin bir ülkemiz var, 60 çeşit maden çıkmakta, bazılarında ülke sırtalamasındayız. İnsanlarımızda beklentiler çok fazla. 2 yıl içerisinde Balıkesir’de bor karbür fabrikası açılması için Çinlilerle çalışılıyor fakat hammadde madenden elde edilen ekonomi, istenilen düzeyde değil. Ülke ekonomimizin en büyük sorunu cari açık, bu açığı kapatabilmemiz açısından madencilik çok önemli.

“BAKANLIK OLARAK RİSKLERİ BİLİYORUZ”

Bakanlık olarak riskleri biliyoruz fakat madencilerimizin de her zaman arkasındayız. Son 1 yıldır ruhsat anlamında bir sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntıları da Eylül ayına kadar büyük bir bölümünü çözmüş olacağız.

Diğer yandan; açık, anlaşılır, kapsayıcı bir şekilde hazırlanan madencilik kanununa işhtiyacımız var. Bu anlamda da 20 Kasım’da çalıştay düzenleyeceğiz.”

“195 BİN DEĞİL, 13 BİN 400 AĞAÇ KESİLDİ”

Bakan Yardımcısı Kalaycı, çevreye zarar verildiği gerekçesiyle Türkiye gündeminde tepki toplayan Kaz Dağları’ndaki altın madeni arama projesine de değindi. Proje kapsamında 195 bin ağacın kesildiği yönündeki bilgilerin yanlış olduğunu söyleyen Kalaycı, “sektöre yönelik olarak bilgi eksikliği de çok fazla. Geçtiğimiz haftasonu televizyonlarda ve sosyal medyada altın arama ile ilgili haberler yer aldı ve yanlış bilgiler verildi. Orada kesilen ağaç sayısı 13 bin 400, o firmamızın diktiği ağaç sayısı ise 14 bin. Su havzası kirletiliyor dendi, su havzasının uzağında. Siyanür kullanılıyor dendi, siyanür altın ararken kullanılmaz. Kuartzı mineralden ayırmak için kapalı alanda kullanılır. Bütün bunlar kamuoyunun eksik ve yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklanıyor. İMİB gibi kuruluşların bu konularıdaki bilgi eksikliklerini gidermesi gerekiyor”dedi.

“BAKANLIK OLARAK SEKTÖRÜN YANINDAYIZ”

Çevre, insan sağlığı ve güvenliğine de büyük oranda dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yardımcısı Kalaycı, “Bakanlık olarak sektörün yanındayız. Onların işlerini kolaylaştırmak için varız ve çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Toplantı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer,  Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Murat Halit Durceylan, Çevre Mühendisi Ersin Binat ve MTA Genel Müdür Yardımcısı Akan Gülmez’in verdiği panel ile devam etti.

Editör: TE Bilişim