Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Bozüyük’te gerçekleşecek kentsel dönüşüm toplantısına katılmak üzere geldiği ilimizde Osmaneli ilçemize de uğradı. Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’i makamında ziyaret eden Balta, görüşmenin ardından ilçe içerisinde bir süre gezdi. Osmaneli’nin tarihi evlerini, Rüstem Paşa Camisini ve Aya Yorgi Kilisesini gören Balta’ya Başkan Şahin ilçenin altyapı eksikleriyle ilgili bir dosya sundu ve Bakanlıktan eksiklerin giderilmesi konusunda destek istedi. Makamda gerçekleşen görüşmede Şahin şöyle konuştu;


 “İlçemizle ilgili Bakanımızdan belli taleplerimiz var. Bunları Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz vasıtası ile iletmiştik. Özellikle şu anda Osmaneli’de altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Büyük oranda da tamamlanmak üzere. En büyük sorunumuz doğalgaz. Doğalgaz da inşallah bu sene biter diye planlıyoruz. Gerçi sıkıntılarımız var ama sayın Vekilimize, İl Başkanımıza ilettik. O konuda özellikle yardım bekliyoruz. Onu bitirdiğimiz an yolları ihale ettik. Yolları 2014’ün sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Tabi o arada bir takım finansal yönden sıkıntılarımız oluyor.”


Balta: “Ne yapıyorsunuz yollara?”

Şahin: “Yollara kilit taşı yapıyoruz. Burası çünkü turizmde öncelikli bir yöre. 150 civarında tarihi evlerimiz var, restorasyon çalışmaları devam ediyor. Gerçekten Osmanlı mimarisini gösteren, burada tabi belli bir dönem Rumlarla beraber yaşantı olduğu için farklı bir kültür gösteren evlerimiz var. Onları restore ediyoruz.  Şu an restore edilmiş ev sayısı 30 civarında. Belediye olarak da 6-7 tane yeri kamulaştırdık. TURSAB’la görüşmelerimizi devam ediyor, Eylül’den itibaren düzenli turlar gelmeye başlayacak. Tabi o zaman yatılı turizm anlamında kalacak yer ihtiyacımız olacak. Büyük bir ihtimalle onu da biz belediye olanaklarıyla sağlayacağız. Ama en temel eksikliğimiz, altyapı. Bozulan yollarımızı yapma konusundaki sıkıntılarımız. Artı özellikle yağmur suları ile pis suların toparlanması anlamında, şu an kanalizasyon sistemimiz bitti bizim. Arıtma sistemimiz de bitmek üzere. Ama pis suların toplanması konusunda belli sıkıntılarımız var. O konuda yine dosyamız da hazır, taleplerimizi ilettik, size de takdim edeceğiz.  O konuda da bir yardım bekliyoruz. Onun dışında yine ilçenin temizlenmesi, düzenli hale getirilmesi, artık eskisinden çok daha fazla bir önem kazanıyor. Turizm konusunda çok ağırlıklı bir konuma geliyoruz. O anlamda da arç taleplerimiz var, biz belediye olarak bunlardan çok fazla yararlanmış değiliz.”


Balta: “Arıtmadan hiç faydalanamadınız mı?”

Şahin: “Arıtmanın %50’si hibe zaten, kanalizasyonun %50’si hibe, o şekilde gidiyor. Yoksa zaten bizim belediye imkanlarıyla bunları yapabilme şansımız yok. O hibelerden yararlandık. Ama araçlar konusunda özellikle bu yol süpürgeleri, konteyner, çöp aracı konusunda yardım talebimiz var. Yine bu kanalizasyon, pis suyla ilgili yapacağımız yatırımlarda, en azından borularla ilgili kredi ihtiyaçlarımız var.  Bunları toparlamaya çalışıyoruz.

Balta: “Kaçıncı döneminiz?”

Şahin: “Benim ilk dönemim. Asıl mesleğim Yeminli Mali Müşavirlik. Bizim taleplerimiz bunlar, burası tamamen bir turizm kenti haline gelecek. Sanayileşme bir taraftan devam ediyor, o konuda da çabamız var onu hallediyoruz, orda çok büyük sıkıntımız yok, ama özellikle Sakarya’dan da yararlanmak suretiyle, eski tarihi evlerin de restorasyonunu tamamlamak suretiyle, eylülden itibaren Osmaneli en fazla ilk yıl içerisinde Safranbolu ve Beypazarı çapında bir turizm ilçesi de olacak inşallah.”


Balta: “Başkanım öncelikle başarılar diliyorum sizlere, Allah hayırlı etsin. Cenab-ı Allah güzel hizmetler yapmayı nasip etsin. Bilecik ilinde bugün programımız burda. Burada da söyleyeyim değerli valimizi ziyaret ettik. Orada özellikle Bozüyük ilçemizde kentsel dönüşümle alakalı bir bilgilendirme toplantısı yapacağız. Ama bunun yanında da çok değerli il başkanımızla da beraber, programı onunla paylaştık Ankara’da. Osmaneli ilçemizin tarihi güzelliklerinden bahsedildi, bizler de merak ettik. Ama şurda resimleri görüyorum, inşallah şimdi, yerinde de göreceğiz. Bizim aslında hayalimiz böyle yerlerler işte, mahalle birlikteliği bak burda da resimde gözüküyor. Burada hırsızlık olmaz, farklı şeyler olmaz, insanların birbirine yakınlaşması, insanların birbirine komşuluklarının en üst düzeyde olması, işte bu mahallelerle sağlanıyor. Ama biz çok katlı binalarla beraber, insanları birbirinden uzaklaştırıyoruz işin esası. Bu tarihi değerlere sahip çıkmak lazım. Öncelikle onu çok merak ettik, onları görürüz inşallah. Bunun yanında da Osmaneli belediyemizde, ilçemizde,  neler var, bunları göreceğiz ziyaretlerimizde. Elbette sizlerin, talepleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, çevreyle alakalı destekler veriyoruz.


“MÜJDE DÖNEMİ KAPANDI”

“Ama şunun altını çizmek lazım, burada arkadaşlarımız, basın mensuplerı var, hepsini biz yapacağız gibi bizde öyle bir müjde yok. Bizde şu var; yapılacak işler varsa, değerlendirmeleri yapılır, gönderilir. Arkadaşlar geliyor, dosya getiriyorlar, ondan sonra diyorlar ki, müjde bekliyoruz. O müjde işi öldü, eskidendi müjde. Biz diyoruz ki imkanlarımız ölçüsünde yapacaklarımızı yaparız, yaptıktan sonra da size gelir, ondan sonra da vatandaşa müjde verirsiniz. Yani ziyaretler yapılıyor, biz konuşurken de ağzımızdan çıkanı kulağımızın duyması lazım. Burada yapılması gereken ne varsa, bizim bakanlıkla alakalı yardımcı olacağımız ne varsa, elimizden geldiğince bütçe imkanları neticesinde yardımcı oluruz, onun altını da çizerek söylemek istiyorum. Zaten burada değerli basın mensuplarımız var bu konuda ayırım da yapmıyoruz, onu burada ifade edeyim. Sayın başbakanımızın 2002’den itibaren bu ülkeyi yönetmesinde her türlü ayrımı ortadan kaldırdı. Artık herkes, birbirleriyle beraber Allah’a şükürler olsun, insan olma onurunu da yaşadık bu ülkede. Herkes birbirini seviyor, sayıyor, sevmek de zorundadır ve bu ilişkiler de artmaya başladı. Belediye başkanlarımıza da şöyle bakıyoruz, halkımıza hizmet ediyorlar, milletimize hizmet ediyorlar, hizmet eden insanlara da yardımcı olmak lazım. Biz geçen sene ve ondan önceki sene de Çevre ve Şehircilik Bakanlığında belediyelerimize özellikle çevresel duyarlılığı artırmak için çöp arabası, vidanjör, çöp konteynırı, süpürme aracı, bunun yanında atık su arıtma tesisleri, katı atık çöp depolama tesislerine imkanlarımızdan faydalanarak da, onların da imkanları da değerlendirilerek, yardım ettik ve bundan sonra da yardım etmeye devam ediyoruz. Şöyle bakarlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her şeyi getirelim, alalım. Yok, bütün belediyelerimizi değerlendirme yapıyoruz ama burada da Osmaneli Belediyemizin istekleri onları da dosyayı aldıktan sonra inceleriz. İnşallah elimizden geleni yaparız. Belediye Başkanının gözü bize bakıyor zaten. Onun da biliyorum taleplerini. İnşallah verimli bir çalışma oldu.”


“OSMANELİ’NİN TURİZM POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRMEK LAZIM”

“Sizlerin de bu tarihi ilçede, bütün büyük yerleşim birimlerine yakın olan bu ilçede, turizm potansiyelini değerlendirmek lazım, onu da söyleyeyim. Burası, şehre girdiğimiz zaman, turizm yönünden faydalanılabilinecek bir ilçeye benziyor. Zaten de güzellikleri var. Etrafında da büyük yerleşim birimleri var. Yakın zaten. Allah’a şükür olsun 12 yıllık dönem içerisinde insanlarımızı sadece kalben birbirimizi seviyorduk ama, fiziki olarak da birbirine yakınlaştırdık artık insanları. Bunu iyi okumak lazım.  Ankara’dan Bilecik’e geldik. Bilecik İstanbul yolu, bir tarafında hızlı tren yolu, bir tarafında bölünmüş yollar, yani gönül bağına bir de fiziki yakınlığı da ilave ettik. Bunu da kullanmak lazım. Artık ulaşım problemi yok. Allah’ın verdiği doğal güzellik var bir de ecdadın bıraktığı miras var, bunların hepsini değerlendirip burayı turizm açısından canlandırmak lazım. Ama her şeyden önce de burada yaşayan insanları da, zihinsel olarak hazırlamak lazım, onu da söyleyeyim. Yani sadece bir tarafla olmaz, ben turizm açısından burayı geliştireceğim diyorsun ama halk da buna hazır olması lazım.  Zannediyorum siz bunları yapacaksınız. Bizim de uzatmaya gerek yok, elimizden gelen ne varsa bakanlık olarak da şahsen de, bilgi, beceri, deneyimimizi, fikrimizi, bakanlığımızdaki arkadaşlarımızın bilgisi, becerisi, deneyimi, başarılı bir il müdürümüz var, il müdürümüzü kısa süre içerisinde adapte olmuş, onunla beraber çalışmalar yaparsınız. Amacımız nedir, Osmaneli olduğu gibi Türkiye’nin her tarafındaki yaşayan insanlarımıza beraber hizmet etmek. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun.  Cenab-ı Allah sizlere güç kuvvet versin. Belediyecilik hem güzel hem de zor ve meşakkatli bir iştir. Ama sorumluluk aldınız, vatandaş da size sorumluluk verdi, şimdi sizden hizmet bekliyor. İnşallah en güzelini yaparsınız. Hem vatandaşımızın huzurunda karne dolarken, çok güzel notlar verilir, hem de mahşer-i alemde Allah’ın huzurunda da rahat edersiniz, önemli olan şey budur. Ben başarılar diliyorum.”


“OSMANELİ’YE 1 YILDA 17 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILDI”

“Kanalizasyon için de bir şey söyleyeyim, özellikle yer altına yaptığımız yatırımlar, görünmez. Ama daha önce altyapıya yatırım yapan belediye başkanlarının karnesi zayıf olurdu, vatandaş görmediği için. Şimdi çevresel duyarlılık arttı. Artık vatandaşımız altyapıya yapılan yatırımları da değerlendiriyor, ama bunların da sunumunu yapmak lazım. Vatandaşı da bilgilendirmek lazım. O anlamda ben bu açıklamayı da yapma zorunluluğu hissediyorum. Kanalizasyon altyapısı için şu ana kadar harcanan ve biten, kanalizasyon büyük oranda bitti zaten, on iki milyon lira. Artı arıtma tesisi, Bilecik’te bizim arıtma tesisimiz ilk bu çapta. O da beş milyon lira civarında bir yatırım, yakında o da bitecek. Dolayısıyla bir yıl içerisinde on yedi milyon liralık altyapı yatırımı Osmaneli’ye yapılmış durumda. Bu da Osmaneli’nin geleceği için çok önemli. Tabi bir takım sıkıntılarımız da bu altyapı yapılırken, yollara verilmiş olan bir takım tahribatın, ortadan kaldırılmasına yönelik. Taleplerimiz de genellikle bunu içeriyor. Bunları arz etmek istedim. On yedi milyon liralık yatırım bugün çok büyük ölçekli bir yatırım.”


“ALTYAPI YOKSA TURİZM OLMAZ”

“Değerli basın mensupları şu çok önemli bakın, atık su arıtma ve kanalizasyon, altyapı, eğer bu ilçenin öncelikleri bunlar olmasa turizmin hiçbir anlamı yok. Şimdi burada çok güzel doğal güzellikleri olur, tarihi biraz var zaten, hepsi olur, insanları da buna hazır olur, ama turistler buraya geldiği zaman altyapı ve kanalizasyon çözülmüş olmasın, o zaman buranın sonu olur. Bir gelen bir daha gelmez.  Şimdi başkana tekrar teşekkür etmek istiyorum.  Özellikle altyapıyı yani kanalizasyonu, suyu da arıtarak doğaya verecek. Yani çevresel kirliliği ortadan kaldıracak. Zaten Allah’ın verdiği doğa güzellikleri var ve ecdadın bıraktığı miras var, hepsi birbirini tamamlıyor, ama bundan sonra başkanım turizmin canlandırılması için ne yapmak lazım onu çalışacaksın. Tebrik ediyorum seni.”


Makamda gerçekleşen görüşmenin ardından Bakan Yardımcısı Balta, Belediye Başkanı Şahin ve beraberindekiler ilçe içerisinde bir tur attılar. Osmaneli’nin tarihi evlerini, Rüstem Paşa Camisini ve Aya Yorgi Kilisesini gezen heyet tarihi yapılarla ilgili bilgi aldı. Bakan Yardımcısı ve beraberindekiler daha sonra Bilecik merkezde temaslarda bulunmak üzere ilçeden ayrıldı.








 

Editör: TE Bilişim