İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tam kapanma döneminde uygulanacak tedbirleri değerlendirmek üzere Bilecik Valisi Bilal Şentürk’ünde içinde bulunduğu 81 il valisiyle telekonferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya, Bakanlık'taki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nin (GAMER) toplantı salonundan katılan Soylu, söz konusu toplantıda tam kapanma ile ilgili genelge ve Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile ileriki süreçte nelerin yapılacağının değerlendirileceğini söyledi.

Bakan Soylu, "Tabii çok uzun süredir bu musibetle hem dünya hem bizler mücadele ediyoruz. Mücadelenin birçok ayağı var. Bu önemli ayaklarından bir tanesiyle de biz iştigal ediyoruz. En önemli ayağı da sağlık ayağı. Sizler de vilayetlerinizde Bilim Kurulunun aldığı kararlar, Sağlık Bakanlığının yaptığı tespitler ve değerlendirmeler, kabinede alınan kararlar, bunların genelgeye dönüştürülmesi ve sizlerle buluşması sürecini hep birlikte yönetiyorsunuz." dedi.

Bakan Soylu, mart ayından itibaren Covid-19 vakalarında ciddi bir yükselme ile karşı karşıya kalındığını belirterek şunları söyledi:

"Bu uzun zamandır söylediğimiz ve ayakta tutmaya çalıştığımız ana parametrelerimizi etkilemeye ve ciddi bir şekilde tehdit etmeye başladı. Bunlardan bir tanesi kamu düzeni ve kamu güvenliği idi. Bir tanesi sağlık sisteminin sürdürülebilirliğiydi. Bir tanesi tedarik, üretim ve imalat zincirinin aksamamasıydı. Bir tanesi de temizlik, maske, mesafe gibi sosyal izolasyon kurallarına uyulmasıydı. Dört ana süreç üzerinde bugüne kadar bunu yürüttük, yürütmeye devam ettik."

Bakan Soylu konuşmasının devamında ise şunları kaydetti:"

KENDİ İÇİMİZDEKİ SEKTÖREL FARKLILIKLARI TAKİP EDİYORUZ

"Bir taraftan dünyayı ve dünyanın aldığı tedbirleri takip ediyoruz. Hemen yanı başımızdaki Avrupa'yı ve aldığı tedbirleri takip ediyoruz. Kısıtlamalarını, açılmalarını, kapanmalarını bütün bunları takip ediyoruz. Kendi içimizdeki bölgesel farklılıkları takip ediyoruz. Kendi içimizdeki sektörel farklılıkları takip ediyoruz." diye konuştu.

ŞEHRE GİRİŞ VE ÇIKIŞLARA SIKI DENETİM

“Bu sürecin önemi nerededir? Bu sürecin önemi, bu sürecin akabinde yaz geliyor. Tabii bir taraftan üretimimizin bu süreçten etkilenmemesi lazım. Tedariğimizin etkilenmemesi gerekiyor. Sağlık sistemimize erişilebilirliğin etkilenmemesi gerekir. Aynı zamanda kamu düzeni ve güvenliğinin aynı anlayışla sürdürülmesi gerekir. Sosyal izolasyon dediğimiz maske, mesafe ve temizliğin sürdürülebilir olması gerekir. Burada da bir gevşemeye sebebiyet teşkil etmememiz lazım.Her şehre giriş çıkış ciddi şekilde kontrol altında olacak. Burada herhangi bir eksiklik istemiyoruz. Eğer burada bir kontrol olmazsa sürecin suistimali çok kolay olur. Şehirler içerisinde bazı noktalarda yine aynı ekiplerin kontrolü bizim açımızdan önemlidir. Yine en önemli meselelerden bir tanesi birtakım muafiyetlerin suistimalidir. Yani otel rezervasyonu yaptırıyormuş gibi yapıyor yola çıkıyor. Veya sanki bu bahsettiğimiz alanlardaki şirketlerde çalışıyormuş gibi yapıyor. Kendi güzergahının dışında bunu kendine ait bir muafiyet alanı gibi tanıyor. Millet fedakarlık yapıp evde otururken, birileri ellerine aldıkları bir kağıtla birlikte 'şu şirkette çalışıyorum' deyip bunu suistimal ediyor."

MARKET UYARISI

"Markete çıkıyorum, bakkala gidiyorum deyip güzergahın dışında kendine bir özgürlük alanı oluşturmaya çalışıyor. Ama şimdi burada topyekun bir millet olarak bu mücadeleyi yaptığımız için birbirimizin özellikle bu konuda yapmış olduğu fedakarlıkları da ortaya konulan kurallar çerçevesinde gözetmeliyiz. Bu da bize düşüyor. Valilerimize ve kolluk birimlerimize ve arkadaşlarımıza düşüyor."

''GÖREV BİLDİRİM FORMU'' UYGULAMASI GELECEK

"15 gün önceki uygulamamız yani içinde bulunduğumuz uygulama, kısmi bir kapanma dönemiydi. Ona ait bir uygulama vardı ama şimdi yeni bir dönem geldi. Toplumumuzun büyük bir kesimi evinde kalacak, işinden yoksun olacak. Burada da yapmamız gereken mesele tamamen üretim, imalat, tedarik, lojistik, sağlık, tarım, orman ve güvenlik sektörünün dışında bu muafiyetlerin dışında asgari muafiyetlerdir. Örneğin, kamu personeli evinden çalışıyor, yüzde 50'ye kadar kamu personelinin çalışması yöneticileri tarafından değerlendirilecek. Evden çalışanlar, kamu personeli olması halinde evden çalıştığı için vatandaşlarımızın diğer bölümü nasıl kısıtlamalara, tam kapanma kurallarına uyuyorsa onlar da uyacaklar. Peki bu konuda bizim bir adımımız var mı? Elbette var. O da yarın akşam itibarıyla en geç perşembe sabah itibarıyla sizlere ulaştırılacak. Burada bir 'Görev Bildirim Formu' olacak. Bu bildirim formunu, kolluk güçlerimiz sorduğu zaman gösterecekler, kartını gösterecekler ve devam edecekler.”

Editör: TE Bilişim