Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bilecik ziyaretleri kapsamında Şeyh Edebali Türbesi yerleşkesinde yapmış olduğu açıklamada şehre 2.7 kilometre uzunluğunda 250 bin metrekare alana Millet Bahçesi yapılacağını ve bu projenin TOKİ eliyle bu yıl içerisinde hayata geçirileceğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bilecik ziyaretleri kapsamında Bilecik Valiliği’ni ziyaret ederken, ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına katılım sağladı. Şeyh Edebali Türbesi’ne de bir ziyaret gerçekleştiren Bakan Kurum, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, Şeyh Edebali Türbesi’nden başlayıp Cumhuriyet Meydanı ile İl Özel İdaresi alanını kapsayan ve Çakırpınar Köprüsü’ne kadar uzanan bölgenin Millet Bahçesi olarak planlandığını söyledi.

“2.7 kilometrelik alanda 250 bin metrekarelik alanı Bilecik’imize bir Millet Bahçesi olarak kazandırıyoruz”

Konuşmasına, “cihana hükmeden büyük bir medeniyetin, imparatorluğun doğduğu topraklardayız, Şeyh Edebali’nin memleketi, Ertuğrulgazi’nin memleketi Bilecik’te bulunmaktan büyük bir şeref ve onur duyuyoruz” diyerek başlayan Bakan Kurum, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak burada yerel yönetimlerimiz, Valiliğimiz ile birlikte Bilecik’imiz için, ata toprağı için neler yapabiliriz istişaresini yapmak adına buraya geldik. Bu çerçevede hem tarihi, kültürel değerlerimizi korumak, hem de Bilecik’i bulunduğu noktadan çok daha yukarıya çekecek adımları atmak için hep birlikte istişarelerde bulunduk. Şu anda içinde bulunduğuz Şeyh Edebali’mizin Türbesi’nin alanında ve hemen yanı başında Osmanlı’nın ilk kurulduğu toprakların üzerindeyiz. Bu vesile ile Şeyh Edebali Türbesi ile başlayıp ki burasının bir kısmı arkeolojik sit alanı, bir kısmı da doğal sit alanı buradan başlayıp Çakırpınar Köprüsü’ne kadar yaklaşık 2.7 kilometrelik alanda 250 bin metrekarelik alanı Bilecik’imize bir Millet Bahçesi olarak kazandırıyoruz. Bu çerçevede bu alanın tamamını hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade etmeden sadece burada tarihi, kültürü o medeniyeti, o ruhu hissedebilmek adına vatandaşlarımızın geldiği zaman burada yürüyüş yollarında o tarihi mekanları net bir şekilde izleyip görebilecek, yürüyüş yollarıyla dinleme alanlarıyla çok önemli bir Millet Bahçesi’ni inşallah Bilecik’imize kazandırıyor olacağız. İmalatı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yapıp Bilecikli vatandaşlarımıza inşallah teslim ediyor olacağız” dedi.

“Bilecik bir taraftan da birinci derece deprem bölgesi”

Bilecik’in birinci derece deprem bölgesinde olduğunu söyleyen Bakan Kurum,Bilecik merkezde bulunan 573 bin metrekarelik alanda İstiklal ve Selöz Mahallelerinin hemen yanındaki bu alanı da rezerv yapı alanı yapacağız. Buraya Bakanlığımız şehrin içindeki dönüşmesi gereken acilen deprem riski altında olu ta daha sağlam, daha güvenli bölgeye geçmesi gereken konutlara ilişkin TOKİ eliyle rezerv konutlar üreteceğiz. İlk etapta burada 500 rezerv konut üreteceğiz ve etaplar halinde şehrin içinde kalmış tarihini, kültürünü gün yüzüne çıkartacağımız projeleri gerçekleştireceğimiz alanlarda bulunan vatandaşlarımızı mağdur etmeden, onların rızası çerçevesinde Şeyh Edebali’nin sözlerinden hareketle burada onların rızasını, gönlünü alarak inşallah bu dönüşüm sürecini de etaplar halinde yapmak istiyoruz. Bu çerçevede bu alanı da rezerv alan ilan edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Eski Valilik binası kalacak”

Millet Bahçesi projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nın da içinde bulunduğu kamu binaları yerleşkesinin içinde bulunan binaların taşınacağını söyleyen Bakan Kurum, bu alanda tek tarihi Bilecik eski Valilik binasının kalacağını belirtti.

Bakan Kurum, “Cumhuriyet Meydanı’na ilişkin daha öncede açıkladığımız gibi 30 bin metrekarelik bir alan tabi bizim hedefimiz şehrin içindeki o sürdürülebilirliği sağlamak.

Şeyh Edebali Türbesi ile başlayıp, Jandarma’nın ve Özel İdare’nin içinde bulunduğu alanları şehrin gelişimine uygun olarak plan yapacağız. Bu çerçevede gerek Millet Bahçesi noktasında, gerek kamu binalarının yapımı noktasında bu alanları kullanmak ve şehrin gelişimine katkı sağlayacak yerleşim alanları oluşturmak suretiyle Bilecik’in inşasını bizde atalarımızın torunları olarak hep birlikte yapmak istiyoruz.

Millet Bahçesi alanında eski tarihi Valilik binamızın kalacağı etrafında meydan düzenlemesi ve yine vatandaşlarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın, çocuklarımızın bu alanda dinlenebileceği alanların olduğu projeyi de Bilecik’e kazandırmış olacağız” dedi.

Söğüt Oda Kent projesine 2 milyon hibe

Söğüt İlçesi’nde 74 bin metrekarelik alana yapılması planlanan Oba Kent projesi hakkında da konuşan Bakan Kurum, “diğer tarihi değerimiz Söğüt İlçemize ise Gençlik ve Spor Bakanlığımızca gerçekleştirilecek olan Oba Kenet Projemiz var. Bu projenin yapımı için Hazine mülkiyetinde 74 bin metrekarelik alanının tahsisini Bakanlığımıza gerçekleştirdik. Yine Söğüt ilçemize vatandaşlarımızın gelerek oradaki tarihi mekanlardan faydalanabilmesi adına da bir Millet Bahçesi’ni de ilçemizde gerçekleştiriyor olacağız. Buraya ilk etapta 2 milyon lira hibe desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

Bilecik’in atık suyu bertaraf edilecek

Şeyh Edebali Türbesi yerleşkesine akmakta olan atık su ve bölgeye kurulması planlanan Atık Su Tesisi hakkında da konuşan Bakan Kurum, “Şeyh Edebali vadisine bırakılan atık sularla ilgili de İller Bankası Genel Müdürlüğü aracılığı ile birlikte yaklaşık 26 milyon liralık yatırım gerçekleştirilecek ve bu vadiye bırakılan atık suların bertaraftı ve yine atık su arıtma tesisinin ihyasını Bilecik Belediyemiz İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ile birlikte bu süreci de yürütüyor olacak” dedi.

Millet Bahçesi’nin yapılacağı yerdeki binaların taşınması nasıl olacak?

Bakan Murat Kurum, Millet Bahçesi yapılması planlanan bölgedeki kamu binalarının deplasesine ilişkin ise şöyle konuştu:

“Şehrin içinde Hazine mülkiyetine ait yaklaşık 2 milyon metrekare yer var. Dolayısıyla bu 2 milyon metrekare yeri şehrin içinde belirlediğimiz rezerv alanlara taşımak suretiyle mevcuttaki yerle de sadece vatandaşlarımızın kullanacağı gerek kütüphane, gerek müze, gerek kıraathane gerek yeşil alan, gerek meydan düzenlemesi şeklinde yapmak istiyoruz. Bu plan ile birlikte etaplar halinde kamu binalarını belirleyeceğimiz rezerv alana taşıyacağız. İşe Şeyh Edebali Türbesi ile başlayıp Özel İdare’nin bulunduğu alanları da geçerek tam 2.7 kilometre uzunluğunda 250 bin metrekarelik alanı bir Millet Bahçesi olarak şehre kazındıracağız. Bu yıl TOKİ buna hemen başlayacak.

Kurum binalarının yapılacağı alan da ise bütüncül bir çalışma yapacağız. Bu çalışma çerçevesinde vizyonumuz bizim eski Bilecik ile yeni Bilecik’i birleştirmek olacak.”

Editör: TE Bilişim