Tüm Türkiye’de olduğu gibi baharın müjdecisi olan Nevruz Bayramı, Bilecik’te de coşku içerisinde kutlandı.

Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen törende renkli sahneler yaşanırken, ateşten atlama, temsili demir dövme ve rengârenk boyanan yumurtaların protokol tarafından birbirine tokuşturulma anı törene damgasını vurdu.

Vali Bilal Şentürk, Milletvekili Selim Yağcı, Belediye Başkanı Nihat Can,2. Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Bulut ve Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş’ın birbirleri ile yumurta tokuşturma anında yaşanan diyalog bayram havasında geçen törene renkli sahne olarak yansıdı.

“Bu gün aynı zamanda Ergenekon’dan çıkış bayramı olarak kutlamıştır”

Nevruz töreninde konuşma gerçekleştiren okul Müdürü Meryem Avcu, Nevruz’un önemine vurgu yaptığı konuşmasında “Nevruz günleri Baharın başladığı günlerdir” dediği konuşmasında şunları ifade etti:

“Nevruz yeni gün, yeni yılın ilk günü demektir. Bugün geceyle gündüzün eşit olduğu günlerin uzayıp sıcaklığın artmaya başladığı 21 Mart’a rastlamaktadır. Bugünlerde doğada uyanıp canlanmaya başladığından nevruz günleri baharın başladığı günlerdir. Atalarımız yeni bir hayat yeni bir başlangıç demek olan bu tarihi günü aynı zamanda Ergenekon’dan çıkış bayramı olarak kutlamışlardır. Bütün bu önemli özellikleriyle nevruz Türk dünyasında 2 bin 80 yıldır coşkuyla kutlana gelmiş olup halen 200 milyonu aşkın Türk topluluklarında coşkuyla ve neşeyle kutlanmaktadır.

Sizlerin bu bayram gününü mutluluk içinde sevinçle kutlamanızı diliyorum. 1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetlerinden Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya federasyonu bünyesindeki Tataristan 21 Mart Ergenekon Nevruz Bayramı’nı mili bayram olarak ilan etmişlerdir. Bugünün coşkuyla kutlanmasına büyük önem vermektedirler. Türk kültüründen kaynaklanan Ergenekon Nevruz Bayramı her yönüyle Türk gelenek ve göreneklerine zenginleşmiş, ananevi ve temeli 5 bin yıllık Türk tarihine dayanan milli bir bayramdır. Türkiye’de de 1991 yılında Türk dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir. Bir ortak kültür zenginlikler yumağı olan bu anlamlı bayramı sonsuza dek kutlayabilmemiz bireysel ve toplumsal sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, barış, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma içinde yaşama isteğimize ve bilincimize bağlıdır. Nevruzun bolluk ve bereketini müjdeleyen sıcak günlerini mutlulukla geçirebilmemiz için tüm güzellik ve cömertliğiyle bizi bağrında barındıran doğa ve çevremize tam bir uyum içinde yaşamamız onu sevgi ve özenle korumamız gerekmektedir.

Nevruz, Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan Ergenekon’dan demir dağları eriterek dirilen ataların ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturacak ortak kültür ocağında binlerce ruhu ısıtacaktır. Nevruz günleri geleceğe umut taşısın.”

Okul Müdürü Avcu’nun konuşması sonrasında temsili demir dövülme töreni gerçekleştirilirken, Nevruz ateşinin üzerinden atlandı ve yumurta tokuşturuldu. Ardından okul öğrencilerinin hazırladıkları yöresel halk oyunları gösterileri sergilendi.

Editör: TE Bilişim