Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ömer Yel, ilimizde görevi sona eren 57 okul ve kurum müdürüne değerlendirme puanı verilmeye başlanmasının ardından bir basın açıklaması düzenledi. Puanlamada il ve ilçe milli eğitim müdürleri ile şube müdürlerinin vereceği puanın belirleyici olacağını hatırlatan Yel, yetkilileri hakkaniyetli olmaya davet etti. Türk Eğitim Sen olarak süreci dikkatlice takip ettiklerini ifade eden Yel, Yapılacak değerlendirmelerde sendikal ve siyasi ayrım yapıldığına inandıkları takdirde bu değerlendirmeleri tanımayacaklarını ve bu kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“MEB Yasası ile eğitimde tüm dengeler alt üst edildi. Başta İl Milli Eğitim Müdürü olmak üzere İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, okul ve kurumlarda görev yapan ve bulunduğu kadroda 4 yılını dolduran tüm yöneticilerin görevine son verildi. Milli Eğitim Bakanlığında yeni bir kaos ortamı oluşturuldu.

Bu bağlamda, ilimizde de İl Milli Eğitim Müdürü, Yardımcıları ile Osmaneli, Pazaryeri, Gölpazarı ve Yenipazar İlçe Milli Eğitim Müdürleri değiştirilmişti. Bu arada, ilimizde boş bulunan şube müdürlüğü kadrolarına yeni atamalar yapılmıştır. Ayrıca, eski şube müdürleri de rotasyona tabi tutularak başka illere gönderilmiş, onların yerine de başka illerden yeni şube müdürleri gelmiştir. En son Bozüyük ilçe Milli Eğitim Müdürü de görevden alınmış ve yerine yeni atama yapılmıştır. Böylece ilimizde sadece Söğüt ve İnhisar İlçe Milli Eğitim Müdürleri yerinde kalmış, bunların dışındaki tüm Milli Eğitim Müdürleri, Şube Müdürleri ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları değişmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik doğrultusunda ilimizde görevi sona eren 57 okul ve kurum müdürlerine değerlendirme puanı verilmeye başlanmıştır. Bu puanlamada İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile Şube Müdürlerinin vereceği toplam puan 60 dır. Okul aile birliği başkan ve başkan yardımcıları ile diğerlerinin vereceği toplam puan ise 40 dır. Yöneticilerden 75 puan ve üzeri alanlar arasından İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi ve Valinin onayı ile okul müdürleri kendi okullarında 4 yıllığına yeniden görevlendirilebileceklerdir.

 

Yukarıdaki açıklamada da görüldüğü gibi İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde puan verecek Şube Müdürleri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin vereceği puan, görevlendirmenin yapılabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu noktada özellikle yeni göreve başlayan İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile şube müdürlerinin henüz okul müdürlerini tanımaları mümkün değildir. Değerlendirme puanı bölümünde kişilerin kanaatine göre değişebilecek, belgeye dayalı olmayan birçok bölüm vardır. Bu nedenle yapılacak değerlendirmelerin sağlıklı olamayacağını düşünüyoruz.

Değerlendirme puanlarının verilmesine geçildiği bu günlerde İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlerine baskı yapıldığına dair duyumlar sendika şubemize ulaşmaktadır. Yapılacak değerlendirmelerde sendikal ve siyasi ayrım yapılacağı, okul müdürlerinin yapılan denetimlerde yüksek puan alması, performansının yüksek olmasına rağmen puanlamada kasten yeterli puanın kendilerine verilmeyeceğine dair söylemler kamuoyunda konuşulmaktadır. Hatta biraz daha somutlaştırırsak, Mesela Bozüyük ilçesinde, adında “sendika” sıfatı bulunan bir yapının üst düzey yöneticilerinin eski ilçe milli eğitim müdürünün eline liste verdiği, Milli Eğitim Müdürünün bu listeyi kabul etmediği için görevden aldırıldığı yüksek sesle dillendirilmektedir.

Umarız bu söylentiler doğru değildir. Değerlendirmeler hakkaniyet ölçüsünde yapılır. Sendikal ve siyasi kayırmacılık yapılmaz. Türk Eğitim Sen olarak süreci dikkatlice takip ediyoruz. Yapılacak değerlendirmelerde sendikamıza ulaşan şikâyetlerde olduğu gibi sendikal ve siyasi ayrım yapıldığına inandığımız takdirde bu değerlendirmeleri tanımayacağımızı, bu değerlendirmelerde ahlaksızca ve vicdansızca kayırmacılığın yapıldığını, değerlendirmeyi yapana baskı uygulayan kadar bu baskıya boyun eğeninde ahlaksız ve vicdansızca davrandığını kamuoyuna duyuracağız. Ayrıca, bu kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacağız.

Haksızlığa uğradığına inandığımız yöneticilerimizin daima yanında olacağımızın, haksızlık ve hukuksuzluğa karşı her zaman mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Buradan son olarak da velilerimize ve siyasilerimize seslenmek istiyorum. Bilecik genelinde 57 okul ve kurum müdürü için önümüzdeki bir ayda ya devam ya da tamam kararı verilecektir. Müdürlerden sonra da çok daha fazla müdür yardımcısı için takvim çalışacak ve onlar için de aynı karar verilecektir. Ey çocuğunu hangi okula, hangi öğretmene kaydettireceğim diye ortalığı yıkan, araya sokmadığı adam kalmayan sayın veliler; Ey seçimlerde oy toplamak için çalmadık kapı bırakmayan saygıdeğer siyasetçiler bu olay sizleri hiç ilgilendirmiyor mu? Bu olay bir kişinin koltuk kavgası olayı değil, canımız, geleceğimiz, her şeyimiz olan çocuklarımızın eğitim öğretimi olayıdır.

EĞER OLAY HAKKANİYETTEN ÇIKIP DA ADAM KAYIRMAYA, YANDAŞLIĞA DÖNERSE, BU OLAY HEPİMİZİ SIKINTIYA SOKAR. İLLA Kİ ADALET, MUTLAKA HAKKANİYET diyor, saygılar sunuyorum.”


 

Editör: TE Bilişim