Bilecik TSO, Bursa TSO, Bursa Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, AB Bilgi Merkezi işbirliği ile Avrupa Birliği (AB) Corner etkinliği kapsamında “TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMUNU’nun (TKDK) AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLERİ” konulu bilgilendirme toplantısı Bilecik TSO’nun girişimleriyle İlimizde düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya Bursa Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Dinçer EMİR, TKDK Bursa Temsilcisi Zeynep TABANOĞLU, Bursa E-Gençlik Derneği Başkanı Kemal UYSAL, Bilecik TSO Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İl Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri ve konu hakkında bilgi almak isteyen TSO üyeleri katıldı.

AB ve Türkiye arasındaki kültürel diyalogun geliştirilmesi ve bilgi eksikliklerinin giderilmesi,  kültürel diyalogları destekleyecek etkinliklerin gerçekleştirilmesi, destek ve hibe programları hakkında bilgilendirme toplantılarının yapılması, AB - Türkiye ilişkileri ve AB politikaları konusunda seminerler, konferanslar, çalıştaylar düzenleyerek, konuyla ilgili yayın ve dokümanları ilgililere ulaştırmayı amaç edinen AB Bilgi Merkezi uzmanları tarafından Odamız girişimleriyle gerçekleştirdiğimiz ilk toplantıya üyelerimiz ve yöneticilerimiz yoğun ilgi gösterdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Dinçer EMİR'in Türkiye'nin AB'ye katılım sürecindeki uyum çalışmaları, AB konusundaki bilgi ihtiyaçları, Müzakere süreçleri ile ilgili bilgi vermesi ile başlayan bilgilendirme toplantısı, TKDK Bursa Temsilcisi Zeynep Tabanoğlu'nun Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) sunumu ile devam etti. (TKDK) nın görevlerinin anlatıldığı sunumda da bahsedildiği üzere; TKDK, AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamakta.

IPARD Programında 42 il destek kapsamında yer alırken son düzenlemelerle ilimizin de içinde yer alacağı bütün iller IPARD II programı kapsamında 2014-2020 yıllarını içeren ikinci uygulama döneminde yer alabilecek, tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınması için yeni sektörler, daha yüksek hibe oranlarıyla desteklenmeye devam edilebilecekler.

Program kapsamında, et ve süt üretimi, kesimhaneler, et parçalama, et işleme, süt işleme, süt toplama, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık, süs bitkileri yetiştiriciliği, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, yöresel gıda ürünlerinin üretimi, yöresel el sanatları, yeme-içme tesisleri, soğuk hava depolarının kurulumu, seracılık, su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünlerin işlenmesi, mantar yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji gibi yatırımlar destek kapsamında olacak. Sunumların ardından E-Gençlik Derneği Başkanı Kemal Uysal'ın tecrübe paylaşımları eşliğinde öğle yemeği yenilerek toplantı sona erdi.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, “Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Hacı Dursun YILDIZ’ın gayretli çalışmaları ile ilimizde son yıllarda destek alınan proje sayısı çok fazla artış göstermiştir. TKDK il koordinatörlüğünün faaliyete geçmesi ve TKDK destekleri sayesinde ile bu ivmenin daha da artacağına ve ilimizde tarım ve kırsal kalkınma alanında önemli yatırımlar gerçekleştirileceğine inanıyorum. Bu toplantı vesilesiyle Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunu’nun (TKDK) Avrupa Birliği Destekleri konusunda üyelerimizi bilgilendirmiş ve sorularını cevaplamış olduk. Desteklerinden ötürü Bursa TSO’ya, Bursa Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na, AB Bilgi Merkezi’ne teşekkür eder, katılımlarından dolayı üyelerimize teşekkür ederim” dedi. 

Editör: TE Bilişim