Bozüyük’te kurulan ve büyük tepkilere yol açan TEDES Bilecik’e de kurulacak. ‘Sürücülere tuzak’ olarak nitelendirilen TEDES’in Bilecik’te kurulması için ihale yapıldı. Bilecik’te kurulacak olan  TEDES’ten elde edilecek gelirin yüzde 21’u Bilecik Belediyesine aktarılırken ihaleyi alan şirket ise yüzde 9'u aktarılacak. İhaleyi alan şirket Bilecik Belediyesine Audi marka makam aracı tahsis etti.

Belediye Meclisinde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi grubu son günlerde Bilecik’e kurulacağı konuşulan TEDES’i  (Trafik Elektronik Denetleme Sistemi) belediye meclisinin gündemine taşıdı. Salı günü gerçekleştirilen Belediye Meclisinde konuyu gündeme getiren CHP grubu, Belediye Başkanı Selim Yağcı’ya TEDES ihalesi karşılığında belediyeye makam aracı tahsis edilip edilmediğini sordu. 

Bilecik’te TEDES’in kurulması için ihalenin gerçekleştiğini söyleyen Başkan Yağcı, TEDES’ten elde edilecek gelirin yüzde 21’inin Bilecik Belediyesine aktarılacağını yüzde 9'u da ihaleyi alan şirkete aktarılacağını belirtti.  Yağcı, İhale şartnamesi doğrultusunda ihaleyi kazanan firmanın Bilecik Belediyesine makam aracı tahsis edildiğini söyledi. Yağcı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları aktardı:

“Belediye Başkanlığı olarak TEDES ihalesini yaptık. Türkiye’de belediyenin en üst seviyede yararlandığı ihale oldu. Bu ihalede toplanacak gelirlerin yüzde 30’u belediyelere verilmişti. Bizim gerçekleştirdiğimiz ihalede yüzde 21’i Bilecik Belediyesinde olacak şekilde ihaleyi gerçekleştirdik. Elde edilecek gelirin yüzde 21’i bizim olacak. Karayolları trafik kanununa göre düzenlenen hız koşullarına göre, sürücülere tuzak oluşturmadan, belirlenen hız koşullarının altına düşmeden kurulmasını söyledik. Bunu biz yapmasak trafik denetleme yapacak.

Hız sınırlarını belediyeler belirlemiyor. Vali Yardımcılarının başkanlığında trafik komisyonları kuruluyor. Hız sınırlarını da bu trafik komisyonları belirliyor. Belediyelerin burada sadece 1 imza hakkı var. İhale içerisinde koyduğumuz 1 aracı belediyemize aldık. İhale şartnamesine 1 binek araç 1 tane de pikap araç alınmasını koyduk. Şu anda çalışmalar başlamamasına rağmen ihaleyi alan firma belediyemize bu araçları teslim etti. Biz de bu araçları kullanmaya başladık.”

2015 yılının Şubat ayında Bozüyük’e kurulan ve vatandaşlar tarafından büyük tepkilere yol açmıştı. TEDES’in Bilecik’e de kurulması kararı sonrasında kamuoyunda nasıl tepkilere yol açacağı merak konusu oldu. 

Editör: TE Bilişim