Talha Güney

Bilecik Belediyesi, 2014-2015 döneminde bitkisel atık yağ toplama projesine en çok katkı veren kurum ve özel firmalara ödül verdi. 2011 yılında başlatılan Bilecik Belediyesi Atık Yağlarını Ayrı Topluyor'' isimli proje kapsamında bugüne kadar toplam 23,5 ton atık yağ toplandı. Ödül töreninde, son bir yılda en çok atık yağ toplayan, Subaşı Yemek, Kar Yemek, Petek Pastanesi, 2. Jandarma Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanlığı, Kredi Yurtlar Kurumu ve Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne ayrıca projeye katkı veren mahalle muhtarlarına teşekkür plaketi verildi.

Bilecik Belediyesi Kent Ormanı'nda gerçekleştirilen programa, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Polis Meslek Yüksek Okulu (POMEM) Müdürü Saadettin Aksoy, mahalle muhtarları ve özel sektör temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

Törende proje hakkında bilgi veren Bilecik Belediyesi Çevre Mühendisi Gürkan Akyurt, Pilot bölge olarak seçilen 5 mahallede atık yağ ve pil toplama noktaları oluşturduklarını ve 4 yıllık sürede 23,5 ton atık yağ toplayarak kanalizasyona ve çöpe dökülmesinin önüne geçtiklerini söyledi.1 litre atığın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirten Akyurt, milyarlarca litre temiz suyun kirlenmesini önlediklerinin altını çizdi. Pil toplama kampanyası dahilinde 600 kg atık pil topladıklarını da belirten Akyurt, “2750 ton ambalaj atığı toplayarak ekonomiye geri kazandırdık. 3340 ton tıbbi atık topladık. Tıbbi atıkları ayrı topluyoruz. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerine gönderiyoruz ve orada kontrollü olarak dönüştürülüyor” dedi.

Akyurt, Bilecik Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında elde edilen verileri de açıkladı.

2011 yılında başlatılan projeyle 2011 ve 2012 yıllarında toplamda 7 Ton bitkisel atık yağ toplandığını kaydeden Akyurt, son dört yılda 2 bin 730 ton ambalaj atığı topladıklarını belirterek; "- 2013 yılı başıyla birlikte daha aktif olarak yürütülmeye başlanan proje “Bilecik Bitkisel Atık Yağlarını Topluyor Doğayı Koruyor” ismiyle okullarda çocuklarımızın çevre bilincini arttırmak ve küçük işletmelerde atık yağların kanalizasyona karışmasını önlemek amacıyla daha da yaygınlaştırılmıştır.

            - 2013 yılında 1,5 Tonu yalnızca okullarda düzenlenen yarışmalardan olmak üzere 7 Ton, 2014 yılında 1,2 Tonu yine okullarda düzenlenen yarışmalardan olmak üzere 9,5 Ton atık yağ toplanmıştır.

            - 2015 yılına gelindiğinde Proje hanelere yönelik olarak da faaliyete geçmiş ve ilk olarak pilot uygulama olarak mahalle konağı bulunan 5 adet Mahallemizde Toplama Noktaları oluşturulmuş ve ev hanımlarına yönelik eğitimler verilmiştir. 2015 yılının ilk 6 aylık döneminde toplamda 4.5 Ton atık yağ toplanmış ve doğaya gelişi güzel atılmasının önüne geçilmiştir" dedi.

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, çevrenin korunması ve bu noktada yapılması gereken çalışmaların önemi hakkında yaptığı konuşmada, Bilecik Belediyesi'nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini belirtti. Dünyanın iki temel meselesi olduğunu belirten Yağcı, bunların ilkinin insanoğlunun ulaştığı medeniyet seviyesini sürdürebilmesi için enerji kaynakları, ikincisinin ise hayatını sürdürebilmesi için temiz ve yaşanabilir bir çevre olduğunu söyledi. Yağcı konuşmasına şöyle devam etti:

"İnsanoğlu olarak bizler medeniyetimizin devamı ile hayatiyetimizin devamı için bunlar arasında güzel bir bağlantı kurarsak insanoğlunun dünya üzerindeki yaşam süresi artar. Ama medeniyeti devam ettirmek için çevremizi korumazsak veya hayatiyet için medeniyetten yoksun kalırsak, yani iyi bir denge kurulamazsa insanoğlu için sıkıntılı bir dönem yaşanır. Ama en önemli şey, yeni enerji kaynaklarından ziyade mevcut kullanılabilir kaynaklardan yenilenebilir kaynaklardan olması son derece önemlidir. Bir taraftan kullanıyoruz ve atıyoruz. Böyle yapınca bunlar tekrar kullanımdan uzaklaşmış oluyor. İşte bitkisel atık yağların toplanması da böyle bir şey.''

“Atılan bir damla yağ toprağımızı ve suyumuzu kirletiyor”

Sözlerine, “Atılan her bir damla yağ, çevremizi, toprağımız ve suyumuzu kirletiyor” ifadesi ile devam eden Belediye Başkanı Selim Yağcı, “Rastgele atılan her çöp ve lavabolara boşaltılan her damla yağ, toprağımızı, suyumuzu ve yaşamımızı doğrudan olumsuz etkiliyor. Belediyecilik noktasından bizleri ilgilendirdiği için söylüyorum. Emin olun, restoran ve lokantaların yoğun olduğu bölgelerdeki altyapı hatlarında yapılan çalışmalara baktığımızda tabakalar halinde yağ birikintilerine rastlıyoruz. Bu toplantıya katıldığınız  için siz değerli kurum ve özel sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Gerçekten bu çalışma üzerinde önemle durulması gereken bir konu. Gerek evlerde gerek diğer alanlarda bu tür çalışmalara hassasiyetle bakmamız gerekir” dedi.

“Belediyemizin çalışmasıyla 23 bin 500 kilogram atık yağ toplandı”

Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışma ile 23 bin 500 kilogram atık yağ toplandığını hatırlatan Belediye Başkanı Selim Yağcı, konuşmasında ayrıca şunları söyledi:

Göreve başladığımız günden itibaren birçok fiziki ve sosyal çalışmayı gerçekleştirmekle birlikte çevreci belediyecilik adına da birçok güzel çalışma gerçekleştirdik. Öncelikle ilimizi doğalgaz ile buluşturduk. Böylece çevremizin korunması noktasında büyük bir adım atmış olduk. Sağ olsun Tugay Komutanımız askeriyemizin olduğu alanı doğalgaz ile buluşturarak, çevreyi koruma anlamında güzel bir çalışma yaptılar. Ben bu çalışmalara katkı veren Subaşı ve Kar Yemek fabrikaları temsilcilerimize, Petek Pastanesi, Tugay Komutanlığımıza, Kredi Yurtlar Kurumumuza, Doğanlar Kapı Kolları ile POMEM Müdürlüğü temsilcilerimize bu katkı ve hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

“Benim dökeceğim bir bardak yağdan bir şey olmaz” demeyin…

Konuşmasında; ''Benim lavaboya dökeceğim bir bardak yağdan bir şey olmaz'' demeyin şeklindeki düşüncenin altını çizen Belediye Başkanı Selim Yağcı, “Çevrenin korunması anlamında benim sık sık kullandığım bir sözüm var. Bu anlamda 'Çevreyi hor gören geleceği zor görür'' şeklinde bir düşünceye sahip olmamız gerekir. Ya benim attığım bir bardak atık yağdan ne olur diye düşünmeyelim. Gerçekten damlaya damlaya göl olur şeklinde düşünmemiz lazım. Herkes bir bardak yağını toplarsa bunlarla hem ekonomiye dönüşüm kazandırmış oluruz hem de çevrenin korunmasında büyük bir katkı vermiş oluruz. Ben bu noktada atık yağ toplama çalışmalarında katkı veren muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu yılın sonunda Entegre Katı Atık Yönetim Tesisimizin hizmete girmesiyle atık yağları ve çöpleri evlerimizden ayrıştırarak toplayacağız. Bu noktada her evimizde üçer adet torba bulunulacak ve bu konuda eğitimler verilecek. Bu noktada hemşerilerimizden anlayış ve destek bekliyoruz. Bu şehir ve bu dünya hepimizin. Burada üzerimize düşenleri yaparsak gelecek nesiller için de güzel bir davranışta bulunmuş oluruz. Ben bu çalışmada emeği geçen çalışma arkadaşlarım ve siz değerli temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Hep birlikte daha iyiye daha güzele ulaşmak temennisiyle saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Programda daha sonra ''Bilecik Belediyesi Atık Yağlarını Ayrı Topluyor'' projesi kapsamında sürdürülen kampanyaya destek veren Subaşı ve Kar Yemek fabrikaları temsilcileri, Petek Pastanesi, Tugay Komutanlığı, Kredi Yurtlar Kurumu, Doğanlar Kapı Kolları ile POMEM Müdürü Aksoy'a teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Editör: TE Bilişim