Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Bilecik'e gelişi ve Bilecik Mülakatı’nın 95. yıldönümü, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen programla kutlandı. 1. Dünya Savaşı sonrası, İşgal Devletlerinin Türk topraklarını aralarında pay ettikleri Sevr Antlaşmasını Ankara Hükümetine kabul ettirmeye çalışan İstanbul Hükümeti temsilcilerinin esir alınmasıyla sonuçlanan Bilecik Mülakatı, her yıl 5 Aralık’ta yapılan kutlamalarla hatırlanıyor ve Milli Mücadele düşüncesi yaşatılmaya devam ediyor.

Şehitlerimiz anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, öğrencilerin okuduğu şiirlerle devam eden programda,  Şeyh Edebali Üniversitesi Söğüt Meslek Yüksekokulu Müdür Yrd. Doç. Dr. Taner Bilgin “Atatürk’ün Bilecik’e gelişi ve Bilecik’in Milli Mücadeledeki Yeri” konulu bir konferans verdi. Kutlama programı, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı Bando Takımı’nın Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirmesiyle sona erdi.

İl protokolünün yoğun ilgi gösterdiği programa; Vali Ahmet Hamdi Nayir, Milletvekili Yaşar Tüzün, Tugay ve Garnizon Komutanı Org. Halis Zafer Koç, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Alper Sır ve İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş’ın yanı sıra daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Bilecik Mülakatı’nın Önemi:

Bilecik Mülakatı, 5 Aralık 1920 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün başında bulunduğu Ankara Hükümeti (TBMM) temsilcileri ile işgal ülkeleri tarafından desteklenen İstanbul Hükümeti’nin temsilcileriyle arasında Bilecik tren istasyonunda gerçekleşir. Buluşma yeri olarak Bilecik’in seçilmesinin nedeni, İsmet Paşa komutasındaki Batı Cephesi Karargahının Bilecik’te bulunması ve Bilecik’in düşman işgali altında olmayan güvenli bir bölge olmasıdır. Bilecik halkı Mustafa Kemal’i coşkuyla karşılar ve sevgi gösterilerinde bulunur.

Görüşmeye Ankara Hükümetini temsilen, Mustafa Kemal Paşa, İsmet Bey (İnönü) ve bazı mebuslar katılırken, İstanbul Heyeti’nde; Dahiliye Nazırı Ahmet İzzet Paşa, Bahriye Nazırı Salih Paşa, Ticaret Nazırı Hüseyin Kazım Bey, Ziraat Nazırı Kazım Bey, elçilerden Cevat Bey, Hukuk Danışmanı Münir Bey ve Hoca Fatih Efendi yer aldı.  Taraflar arasında Bilecik Tren İstasyonunda yapılan 3 saatlik görüşmede, İstanbul Hükümeti temsilcileri İzmir’in Yunanlara verilmesi ve Sevr Antlaşması’nın imzalanması yönündeki taleplerini iletir. Hatta bu görüşmede Mustafa Kemal’e İngilizler tarafından sadrazamlık verileceği dile getirilir. Ancak bu talepler Ankara Hükümeti tarafından kabul edilmez. Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti temsilcilerine “Siz milli mücadelenin ne demek olduğunu anlayamamışsınız” der ve heyet İstanbul’a götürülmek üzere esir alınır.

Milli Mücadele döneminin önemli diplomatik olaylarından biri olan Bilecik Mülakatı’yla birlikte, İstanbul Hükümeti Ankara Hükümetini resmi olarak tanımış olur. Görüşmeden bir ay sonra Yunan orduları Bilecik’e doğru harekete geçer ve Batı Cephesinde silahlı mücadele başlar.

Editör: TE Bilişim