Bilecik Merkez Atatürk Ormanında gerçekleştirilen seyrekleştirme ve budama işlemi sonrası ağaçların diplerine bırakılan ve toplanmayan dallar aradan geçen süre zarfında kururken, adeta yangına davetiye çıkartıyor.

Halk dilinde Yediler Ormanı şeklinde tabir edilen Atatürk Ormanı’nda bir süredir Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından ağaç seyrekleştirme ve budama işlemi yapılıyordu.

Neredeyse 100 yıllık gür sarıçam ağaçlarına sahip Atatürk Ormanı’na Bilecik Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyon kararı doğrultusunda il sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara olduğu gibi 30 Temmuz ile 01 Eylül 2021 tarihleri arasında yetkililer haricinde girişler yasaklandı.

ELİNDE TİNER ŞİŞESİYLE YAKALANMIŞTI

Ülkemizin dört bir yanında yaşanan yangınlardan bir tanesi 30 Temmuz günü Gülümbe köyü yakınlarındaki ormanlık alanda meydana gelmiş ve İtfaiye ekiplerinin olay yerine kısa sürede intikal etmesi ve hızlı davranmaları sonucunda yangın söndürülmüş ve ardından olayla ilgili Erkan A. isimli bir kişi Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınarak çıkarıldığı mahkemece Adli Kontrol Şartı ile serbest kalmıştı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şahıs, 5 Ağustos günü Atatürk Ormanı’na çok yakın bir bölgede bulunan Kent Ormanı’nda zabıta ekiplerinin dikkatiyle yine üzerinde tiner şişesiyle yakalanmış ve bu durum Bilecik halkı üzerinde korku yaratmıştı.

7/24 ORMANLAR GÖZETLENİYOR

Bunun yanı sıra orman yangınlarını önlemek amacıyla Bilecik genelindeki gözetleme kulelerinde görevli personelin 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığı öğrenilmiş ve Bilecik Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, ''Yangının çıktığı anda tespit edilmesi ve ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi bakımından gözetleme kuleleri büyük önem arz etmektedir. Orman yangınlarının önlenebilmesi için sadece yaz aylarında değil yıl boyunca kulelerden orman sahası titizlikle takip edilmektedir. Görevlilerimiz, sorumluluk sahalarında belirli periyotlarla kuleden dürbünle ormanlık alanları taramaktadır. Her 15 veya 30 dakikada telsizle Bilecik Orman İşletme Müdürlüğüne bölgelerindeki durum hakkında bilgi vermektedir.''denilmişti.

Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra güvenlik güçlerinin de sorumluluk bölgelerindeki ormanlık alanlarda denetimlerini aralıksız sürdüğü, drone ile havadan da devamlı kontrol edildiği belirtilen açıklamada, vatandaşların orman yangınlarına karşı gerekli duyarlılığı göstermeleri, orman içi ve bitişiğinde görülen duman ve yangınlarla sabotaj ihtimaline karşı ormana giriş yapan yabancı ve şüpheli kişilerin tespiti halinde 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulunmaları istenmişti.

BUDANAN DALLAR KURUDU

Ne var ki Bilecik’teki ormanlık alanlarda adeta kırmızı alarm verilirken, oldukça yoğun çam ağaçlarına sahip Atatürk Ormanı’nda ki Orman İşletme Müdürlüğü personeli tarafından seyreltme ve budama yapılan ağaçların kurumaya terk edilen dalları yangına davetiye çıkartıyor. Küçük bir kıvılcım ile dalların tutuşarak büyük bir yangına sebep olmasından korkulurken, Atatürk Ormanı’na yakın bölgede oturan mahalle sakinleri ise kuru dalların bir an önce toplatılması gerektiğini aktardılar.

Editör: TE Bilişim