CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ulusal bayramlarda, kurtuluş ve anma günlerinde yapılan törenlerde askerleri devre dışı bırakan yönetmelik değişikliğini gündeme getirdi.

Tüzün, TBMM Genel Kurulu’nun saat 14.00’de başlayan oturumunda gündem dışı bir konuşma yaptı. Tüzün konuşmasında, Cumhuriyet Bayramı’ndan iki gün önce 27 Ekim’de Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan  “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalle Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği” değişikliğine değindi.

Yönetmelik değişikliğinin yanlış olduğunu belirten Tüzün, ‘bu yanlıştan geri dönün’ dedi. Tüzün, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Bu yıl Cumhuriyetimizin ilanının 93. Yıldönümünü kutladık. Maalesef törenlerde hoş olmayan Cumhuriyet ruhuna ve ilkelerine uygun dşmeyen görüntüler yaşandı.Önce halkımızın törenlere katılımını engellemek için bir korku havası yaratıldı. Bu yetmedi Anıtkabir'e giden yollar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kamyonlarla kapatıldı. Yetmedi, polis barikatları kuruldu. Ama tüm engellere rağmen vatandaşlarımızın kutlamalara katılması engellenemedi.

Bu engellemeler Atatürk sevgisini ve Cumhuriyet sevgisini içimizde daha da güçlendirdi. Yıllardır yapılan uygulamalarla ortaya çıkan iktidarın Cumhuriyetle ve bayramlarla sorunu olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Her bayramda, her anma töreninde, her kutlamada maalesef bir engelle karşılaşıyoruz. Sık sık bayram kutlama yönetmeliğinde değişiklik yapılıyor. Önce bayramları sivilleştiriyoruz dediniz ama halkın bayramları kutlamasını engellediniz. Atatürk Anıtlarına çelenk konulmasını yasakladınız. Okullarda bu kutlamaları kısıtladınız.

Şimdi ise Cumhuriyet Bayramından önce çok acil bir durum varmış gibi resmi gazetede mükerrer sayısında yeni bir yönetmelik yayınladınız. Mustafa Kemal'in ordusuna yani garnizon komutanlarına bundan sonra bayramlarda çelenk koyamayacak, selamlamaya katılamayacak dediniz. Türkiye'nin gündemine bu konu geldiğinde sayın Başbakan kameralar önünde, 'Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlandığı için artık Valiliğe bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü gibi bir birim oldu. Onun için Jandarmanın Garnizon Komutanlığının yapıldığı yerlerde çelenk koyma törenlerine katılamayacak, dedi.

Bu doğru değil. Bu yanlış bir bilgi, sayın Başbakanı da yanlış yönlendirmişsiniz. Çünkü, eski yönetmelikte ve yeni yönetmelikte tüm Garnizon Komutanlarının yani jandarmanın bulunduğu diğer sınıflarda hava, deniz gibi komutanlıkların da garnizon komutanlıkları olarak çelenk koyamayacağını ifade etmek istiyorum.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin özellikle son 29 Ekimde, ülke için 30-40 yıl görev yapmış Tuğgeneral, Tümgeneral, Orgeneral olmuş insanların Anıtkabir'e girerken bir Astsubay tarafından kontrol edilmesini, aranmasını bir yurttaş olarak ve milletvekili olarak içime sindiremiyorum. Bu komutanlarımıza yapılan muamelenin yanlış olduğunu, özellikle kendisinin başkomutan olduğunu iddia eden Cumhurbaşkanının bir Orgeneraline, Astsubayına güvenmeyip Anıtkabir'e girerken kontrol yapılmasının ne kadar yanlış olduğunu yüce meclis kürsüsünden dile getirmek istiyorum.

Buradaki mantığı anlayamıyoruz. Mustafa Kemal'in ordusunu bu kadar itibarsızlaştırmak, bu kadar aşağılamak ne anlama geliyor. Sizin başka bir ordunuz mu var? Canı pahasına terörle mücadele eden onlar, şehit düşen onlar, sınırlarımızı bekleyen onlar, denizlerimizi ve hava sahamızı koruyan onlar, bugün sınır ötesinde savaşan onlar ama onların bir bayram kutlamasını çok gördüğünüzü ifade etmek istiyorum. Gelin bu yanlıştan dönün, bu yönetmeliği değiştirin. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ordusuna hep birlikte sahip çıkalım.”   

Editör: TE Bilişim