2011 yılının kasım ayında yenilenen “Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği”ne göre asansörlerin her yıl bakımlarının yapılması ve eksiklerinin giderilmesi gerekiyor. Yapılan kontrollerde asansörler kırmızı, sarı veya yeşil etiketlerle etiketleniyor. Yaklaşık 400 asansör bulunan Bilecik’te, geçen seneden bu yana 330 asansörün denetimi gerçekleştirildi. Kontrolü yapılan asansörlerden %95’ine kırmızı etiket verildi. Yani Bilecik’te kullandığımız hemen hemen tüm asansörler can ve mal güvenliğimiz açısından tehlike arz ediyor. Belediye ekipleri, 19 Ağustos Pazartesi gününden itibaren bu asansörlerin 2’nci kontrollerini yapmaya başlayacak. Geçen sene kontrolü yapılmış ve kırmızı etiketlenmiş tehlikeli asansörlere gerekli bakım yapılmamışsa, apartman yöneticilerinin şahsı hakkında, kabahatler kanunu gereğince, usulsüzlükten cezai işlem uygulanacak.

Yenilenen Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ne göre artık her yıl asansörlerin kontrollerinin yapılması gerekiyor. Yapılan kontrol sonrasında asansöre Kırmızı, sarı veya yeşil etiket veriliyor. Bu etiketler şu manaya geliyor: Kırmızı Etiket; eksikleri giderilene kadar kullanımında can ve mal güvenliği açısından tehlike bulunan asansörler, Sarı Etiket; eksikleri bulunan fakat bu eksikler nedeniyle kullanımında sakınca olmayan asansörler, Yeşil Etiket; herhangi bir kusuru olmayan asansörler.

Bilecik Belediyesi asansör denetlemeleri için İstanbul merkezli bir firma olan Meyer Belgelendirme Hizmetleri AŞ ile geçtiğimiz sene protokol imzaladı. Türkiye çapında asansör denetimi için akredite olan 15 firmadan biri olan Meyer Belgelendirme Hizmetleri AŞ, Bilecik’te bulunan 400 asansörün 330 tanesini kontrol etti. 70 binada ise apartman sakinleri, yönetmeliğe rağmen asansöründe kontrol yaptırmayı reddetti. Firma yaptığı denetlemelerde asansörlerin %95’ine kırmızı etiket verdi. Yani Bilecik’te kullandığımız hemen hemen tüm asansörler can ve mal güvenliğimiz açısından tehlike arz ediyor.

Belediye ekipleri, 19 Ağustos Pazartesi gününden itibaren, öncelikle denetim yaptırmayı reddeden vatandaşlardan başlayarak, asansörlerin 2’nci kontrollerini yapmaya başlayacak. Geçen sene kontrolü yapılmış ve kırmızı etiketlenmiş tehlikeli asansörlere gerekli bakım yapılmamışsa, asansör kullanıma kapatılacak ve apartman yöneticilerinin şahsı hakkında, kabahatler kanunu gereğince, usulsüzlükten cezai işlem uygulanacak. Uygulamanın ilk senesi olması dolayısıyla, vatandaşlara gerekli onarımların yapılması için 1 yıl gibi uzun bir süre verildiğini söyleyen belediye yetkilileri, bu süre içerisinde hala asansör bakımını yaptırmayanların bulunduğunu belirttiler. Henüz hiçbir vatandaşa cezai işlem uygulanmazken, pazartesi gününden itibaren yapılan denetlemelerle birlikte ceza kesimine başlanacak.

Yenilenen Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’yle birlikte tüm asansörler Avrupa Birliği standartlarına getirilecek. Şu an yeni montajı yapılan tüm asansörlerde A3 standardı aranıyor. Bu standartla birlikte asansörler genişliyor. Yeni yapılan tüm binalarda asansör genişliği 120x150 boyutuna olması isteniyor.  Ancak bunun sebebi daha fazla kişi taşımak değil, engellilerin de rahatlıkla kullanabilec3eği asansörler oluşturmak. Bununla birlikte, 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren Bilecik’te yapılan tüm asansörlere otomatik kapı olma zorunluluğu getirildi. 1+1 daireli çok küçük metrekareli bazı İstisnai apartmanlar haricinde yeni tüm binaların asansörleri otomatik açılan kapılı olacak. Türkiye’deki standartlar Avrupa’daki standartlarla eşlendiği için, Bilecik’te bindiğiniz bir asansörle Avrupa’da bindiğiniz bir asansör arasında hiçbir fark olmayacak.

Editör: TE Bilişim